Press "Enter" to skip to content

Какво може да даде на българския футбол Георги Градев?

Георги Градев се превърна във втория от 7-те кандидати за президент на БФС, представил евентуален състав на Изпълкома.

Кой е Георги Градев?

Георги Градев е роден през 1975 г. в София. Той израсва в Мароко, където неговият баща е преподавател в местен университет. В България, Градев учи в СМГ, НПМГ и УНСС, след което заминава за САЩ. Там той изучава международно спортно право – магистърска програма, завършена от него с отличие. По-късно преподава международно спортно право в университет в Мадрид цели 5 години. От 2006 г. работи като спортен адвокат.

Георги Градев е основател и партньор в най-голямата правна кантора за спортно право в света и е редактор на най-популярното списание за футболно право в света – Футбол Лигъл.

Интересно за него е, че е бивш правен съветник на друг кандидат-президент на БФС – Димитър Бербатов. В края на миналата година обаче Градев обяви, че ще напусне екипа на Бербатов, а през тази обяви собствената си кандидатура.

Каква е програмата на Градев?

Програмата на Градев се състои от 43 страници и 13 точки, но най-основните задачи, с които екипът му ще се занимава в бъдеще са следните:

  • Създаване на правна сигурност чрез модерна, устойчива и лесно достъпна нормативна уредба;
  • Привличане на държавата и общините като ключов партньор за модернизиране и изграждане на футболна инфраструктура;
  • Увеличаване масовостта на практикуващите футбол в детските градини и училищата;
  • Подпомагане на изцяло нова, административно и финансово независима от БФС професионална лига, която да поеме изцяло администрирането на професионалните първенства и да създаде надежден и привлекателен футболен продукт.

Кои имена влизат в предложението на Градев за членове на Изпълкома?

Градев заяви, че не е важно кой ще е президент на БФС, а кой ще е в Изпълкома. В тази връзка, той представи своето предложение за Изпълком на централата, в който участва и друг кандидат за президент на БФС – Георги Захариев.

Самият Градев е представил 10 имена, като така остават 5 свободни позиции, които могат да бъдат избрани от клубовете на 15-ти март. Всички 10 предложения на Георги Градев са следните:

Красимир Балъков – отговорник за развитие на националните отбори

Легендарният бивш полузащитник, занимаващ се с треньорска работа от дълги години насам е може би най-разпознаваемият член на Изпълкома на Градев.

Димитър Димитров – Херо – представител на треньорите

Още един от добре познатите на българските фенове членове е Димитър Димитров – Херо. Той работи като треньор вече почти 40 години, като е бил наставник на редица клубове в и извън България, както и селекционер на националния ни отбор.

Диана Иванова – юрист, правни въпроси и женски футбол

Диана Иванова е бивш зам. министър на младежта и спорта. Работила е като изпълнителен директор в ПФК “Левски” АД, като е била и юрисконсулт на футболния клуб.

Георги Захариев – детско-юношески футбол

Захариев е футболен агент и основател на Campionia. Владее няколко езика, сред които и китайски. Неговата мисия е да помага на младите спортисти в България да достигнат своя пълен потенциал.

Инж. Иван Йолов – аматьорски футбол

Иван Любомиров Йолов е кметът на Община Искър. Йолов е инженер по образование, специалност “Автоматика, информационна и управляваща техника”. Работил е в Община Искър в продължение на пет години. Смята, че спортът възпитава, учи на дисциплина, упоритост и отговорност. Занимава се с благотворителност.

Костадин Стоичков – съдийство

Костадин Стоичков е човек, чиято роля на шеф на съдиите не е никак непозната. Той е бивш председател на Съдийската комисия към БФС до 2021 г.

Момчил Лазаров – адвокат, взаимодействие с феновете

Момчил Лазаров е председател на Тръст “Синя България”. По професия е адвокат и се занимава предимно с интелектуална собственост.

Васил Михайлов – взаимодействие с бизнеса, общините и държавата;

Иво Николов – футзал;

Георги Градев – спортно-правни въпроси и международни отношения

Кандидат-президентът на БФС има дългогодишен опит в международното спортно право. Изглежда напълно в реда на нещата точно той да се занимава със спортно-правните въпроси и международните отношения.

Също така, Градев подкрепя следните предложения от представения от Димитър Бербатов Изпълком:

  • Стилиян Петров
  • Ясна Ставрева

Мнението на “Ритнитопъ”: Сред предложените от Градев имена за Изпълкома определено има любопитни личности. Хубаво е, че още един кандидат за президент на БФС представи имената в евентуалния си Изпълком.

Прочетете още наши материали, свързани с български футбол тук:

Димитър Бербатов пред екипа ни

Източници:

(1) Кандидатът за президент на БФС – Георги Градев. (2024, March 13). Gong.bg. https://gong.bg/bg-football/multimedia/video/kandidaturata-na-georgi-gradev-782150

(2)Красимир Балъков и Херо влизат в Изпълкома на Георги Градев. (2024, March 13). Gong.bg. https://gong.bg/bg-football/drugi/multimedia/video/krasimir-balykov-i-hero-vlizat-v-izpylkoma-na-georgi-gradev-782037

(3)Балъков и Херо в предложения от Георги Градев Изпълком на БФС. (2024, March 13). www.24chasa.bg. https://www.24chasa.bg/sport/article/17372209

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *