Press "Enter" to skip to content

Битката при Нюрнберг

Нека си припомним за един мач от историята на световните първенства, за който все още се говори – битката при Нюрнберг.

Световното първенство по футбол в Катар приключи преди няколко месеца. Днес ще си припомним един двубой от Мондиала в Германия през 2006 г. – битката при Нюрнберг.

Срещата е между Нидерландия и Португалия. Световното първенство през 2006 г. се провежда в Германия, където Италия е окончателният победител. Италианците печелят четвърти трофей от световно първенство.

Всъщност мачът между Португалия и Нидерландия е може би най-обсъжданото събитие от целия турнир. Мачът е толкова мръсен, че дори си печели прозвището “Битката при Нюрнберг”. Ако е гледан на живо, може би бил сбъркан по-скоро за битка от UFC, отколкото за футболен мач. До края на двубоя съдията раздава общо 20 картона, фаловете са ужасяващи, а напрежението е на приливи и отливи.

В резултат на това Световното първенство по футбол през 2006 г. е най-грубото в историята. В края на състезанието са дадени 345 жълти и 28 червени картони. Рекордът не е подобрен досега.

Дълго време това беше мачът с най-много жълти картони в историята. Този рекорд беше подобрен по време на Мондиала в Катар, като срещата, случайно или не, отново беше с участието на Нидерландия.

Мачът между Нидерландия и Португалия е от осминафиналите Португалия заема първото място в група D, а Нидерландия остава втора в група. Двубоят се играе на стадион “Франкенщадион” в Нюрнберг.

41 000 фенове наблюдават мача на живо, докато милиони гледат по телевизионните екрани. Руснакът Валентин Иванов е съдия на този мач.

До ден днешен не се знае защо двубоят е толкова груб. Последният мач между двата отбора е на Европейското, провело се две години по-рано. “Лалетата” губят от “мореплавателите” на полуфиналите. По време на тази среща нищо не подсказва, че след две години ще се случи нещо подобно.

Марк ван Бомел получава жълт картон във втората минута. Пет по-късно още един играч на Нидерландия получава официално предупреждение. Първият португалец, който получава жълт картон, е Кощиня. Той е изгонен малко преди края на първата част заради игра с ръка.

През второто полувреме нещата загрубяват. Халид Буларуз е изгонен в 63-ата минута след нарушение срещу Фиго. По-рано в срещата Буларуз контузва Кристиано Роналдо, който е заменен принудително. Следва меле край страничната линия.

След кратък период на спокойствие Деко от Португалия получава втория си жълт картон в 78-ата минута. Последният изгонен е Джовани ван Бронкхорст. Това се случва в 95-ата минута.

След прословутата битка при Нюрнберг съдията Валентин Иванов е подложен на множество критики за начина, по който ръководи мача. Мнозина твърдят, че той просто е дал твърде бързо картони на играчите, участващи в мача. Бащата на Иванов се застъпва за него и заявява, че ФИФА е казала на всички съдии да бъдат стриктни при груба игра по време на състезанието. Сеп Блатер, президентът на ФИФА по това време, подчертава, че Иванов е трябвало да си даде жълт картон заради лошото си съдийство.

По-късно Блатер обещава да се извини публично, а Иванов не ръководи друг мач на Световното първенство през 2006 г.

Мнението на “Ритнитопъ”: Битката при Нюрнберг и до ден днешен се помни от феновете на футбола. Повечето мачове се помнят заради красива игра и трудни изпълнения, но не и този.

Източници:

(1) Reporter, G. S. (2017, February 20). Ivanov defends “worst match of my life.” The Guardian. https://www.theguardian.com/football/2006/jun/28/worldcup2006.sport20

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *