Press "Enter" to skip to content

БФС отново не реши проблема с аматьорските отбори.

В БФС за пореден път доказаха, че за тях няма правни етикети и норми. А престрелката между Бербатов и Михайлов не спира, но с основание от страна на Бербатов и екипа му.

Бербатов и екипът му за пореден път доказаха, че се интересуват от аматьорски клубове и това ни показва декларацията, която публикуваха вчера. Ето я и нея без редакторска намеса:

Ще върне ли БФС членството на клубовете, изгонени заради участието им в конгреса през март 2022, след като съдът каза: “Клубовете са заели принципно правилната позиция”

Неправомерно изключените клубове поискаха официално от Изпълнителния комитет на БФС правата им да бъдат възстановени, след като съдът каза категорично, че “клубовете са заели принципно правилната позиция”, участвайки в конгреса, избрал Димитър Бербатов за президент на БФС. Ще се съобразят ли със съда членовете на Изпълнителния комитет или безчинстването на Михайлов ще продължи?

Ето безспорните факти:

След конгреса на БФС, проведен през март 2022, бяха изключени клубовете, участвали в него. Бяха използвани скалъпени нередности, които, ако БФС приложи към всички членове, 90% от тях биха останали без членство. Голяма част от изключените обаче бяха клубове – перфектни във всяко отношение пред БФС. Използвана за тяхното изключване беше абсурдната формулировка – “дейност, несъвместима с членството в БФС”. Зад нея стои участието им в конгреса, избрал Бербатов за президент на БФС.

Междувременно, подготовката и провеждането на този конгрес беше вкарана в съда от ръководството на БФС, а решението на съда даде ясен отговор на въпроса дали клубовете, участвали в конгреса през март 2021, са нарушили устава или закона. В решението от 27 септември 2022 на Софийски градски съд се казва в прав текст: “Клубовете, явили се и участвали в конгреса на 18.03.2022 г., са възприели “принципно правилната позиция за незачитане на решението на ИК от 01.03.2022 г.” Това решение бе за отмяна на конгреса, само 18 дни преди провеждането му. Нещо, което нито уставът на БФС, нито законът позволяват.

“За членовете на сдружението е възникнала неяснота относно това дали ще бъде или не проведен конгрес на 18.03.2022 година, като всеки от тях е интерпретирал последващото решение на ИК по собствен начин /от една страна решението от 01.03.2022 година не е обявено в регистъра по партидата на сдружението, а от друга – е публикувано в сайта на сдружението, който пък не е в предвидените в чл. 37, ал. 5 от устава начин на уведомление/”, пише още в решението на съда. И казва ясно, че “…за Изпълнителния комитет не е съществувала вече възможността да отмени вече взетото решение за провеждането на конгреса”, а “…при създадената неяснота за провеждането му и бездействието на администрацията в тази посока”, клубовете, участвали в конгреса, са възприели принципно правилната позиция

Напълно естествено след това решение на съда изключените клубове отправиха молба до Изпълнителния комитет на БФС за възстановяване на членството им.

Прилагаме и копие от текста на такова писмо. Ощетените клубове продължават да очакват отговор!

Предстои заседание на Изпълнителния комитет, на което оперативното ръководство на футболната централа е задължено да представи тези напълно легитимни искания пред Изпълнителният комитет и да се възстанови членството на изключените клубове. Предстои да разберем ще скрие ли тези писма оперативното ръководство от Изпълкома и дали ще се вземе единственото справедливо решение. Разрешаването на този казус ясно ще покаже в чий интерес работи Изпълнителният комитет – в интерес на клубовете, членове на БФС, или в интерес да брани Михайлов от клубовете, изразили желанието си за неговата смяна.

Призоваваме членовете на Изпълнителния комитет на БФС да проявят морал и мъдрост и да се произнесат, спазвайки устава и закона. Аргументите ясно им ги даде българският съд. Призоваваме Борислав Михайлов да заеме мъжка позиция и да подкрепи спазването на устава и закона. Всичко друго би означавало, че на практика Михайлов изхвърли клубовете, участвали в конгреса през март 2022, от страх и заради подкрепата им към Димитър Бербатов. Ще продължи ли безчинстването на Михайлов и тясното му обкръжение или те ще покажат, че след дълги години най-сетне са готови да работят по устав и закон? Предстои да разберем.

Днес се проведе последното редовното заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз за календарната 2022 година. На заседанието бе приета актуализацията на бюджета за 2023 година, както и спортният календар на БФС за следващите 12 месеца.

Последното нещо, което се гледа бяха исканията на изключените футболни клубове за възстановяване на членството им в Съюза, които бяха оставени без разглеждане предвид вота на делегатите по време на отчетното Общо събрание на БФС на 20 май 2022 г. по подадените от тях жалби.

Аматьорските клубове биват оставяни на произвола на съдбата към момента, тъй като на го господата в БФС не им е до тях, или поне това ни показва днешният ИК на БФС. Това ни дава причини, за пореден път, да сме убедени, че промяна е нужна.

Мнението на “Ритнитопъ”: В БФС за пореден път доказват, че за тях уставът важи само, когато е в тяхна полза, но не и против тях. Също така може да твърдим, че една от причините за случващото се е евентуален предстоящ конкрес, на който въпросните клубове няма да могат да гласуват. Както знаем, те подкрепиха Димитър Бербатов и това може да се случи отново.Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *