Press "Enter" to skip to content

Битката за оцеляване в българския елит

Днес ще проследим какво да очакваме от битката за оцеляване в българския елит. Кой е вашият фаворит за спасение?

Обикновено има четири важни точки в класирането след края на сезона. Това са шампионската титла, позициите за бараж, позициите в групата за седмото място и битката за оцеляване. Логичният въпрос тук е защо позициите точно под 7-мата имат значение?

Отговорът е изцяло логически. Това е може би най-комфортната зона в класирането. Причината за това е, че по време на плейофите тимът, завършил на 10-то място може да има по-лоши показатели от отборите, замесени в битката за оцеляване и пак спасението му да е сигурно. Днес ще си говорим за това кои отбори може да се озоват на най- неврологичните позиции в крайното класиране.

“Пирин”

Започваме с това традиционнно име за футбола ни. За съжаление обаче, особено в последните години, виждаме все повече примери как традиционни отбори изпитват затруднения. Било то от финансов, или от спортно-технически принцип.

Този отбор също не прави изключение. “Пирин” играе трети пореден сезон в елита на българския футбол, а статистиката не е много по-добра от предните два. През сезон 2022/2023, след 13-ия кръг “орлетата” са били на 15-ото място с 8 точки. С други думи, с 3 повече от последния, “Спартак” (Варна). В момента възпитаниците на Иво Тренчев са 13-ти с 11 пункта. В първата кампания обратно в елита пък за същото време са събрани 11 точки. Това тогава е означавало 11-то място за благоевградчани. Тук обаче правим уговорката, че същият актив имат и “Ботев” (Враца) и ЦСКА 1948, а последен е “Царско село”.

Сега “орлетата” имат 3 победи, 2 равенства и 8 загуби, но след идването на Иво Тренчев се забелязва леко събуждане. Предстои тежък мач с ЦСКА София в Благоевград.

“Ботев” (Враца)

Като гледаме статистиката ще видим доста еднообразно представяне. Ако погледнем последните 3 сезона на врачани, ще видим, че има само 1 точка разлика между отделните кампании.

През сезон 2021/2022 Ботев е събрал за 13 кръга 11 точки. 2 победи, 5 равенства и 6 загуби. В класирането това е 13-та позиция. Интересен факт е, че те, заедно с “Царско село”, завършват на същите позиции, които заемат и след този кръг.

През следващия сезон е събран същият точков актив: 11 пункта. Това се равнява на 3 победи, 2 равенства и 8 загуби. С други думи казано, “Ботев” заема 11-та позиция.

Идваме до настоящата кампания. До този момент, тимът на Христо Янев е постигнал 3 победи, 1 равенство и 9 загуби. Заема 14-то място с 10 точки в своя актив. С други думи, ако трябва да заключим, този сезон започва най-зле за врачани и откъм класиране, и откъм актив.

“Славия”

Преди миналия кръг в efbet Лига, “Славия” имаше само една победа в шампионата, дошла в първия мач за кампанията срещу Етър. Хосе Мари Бакеро се оказа пълно разочарование, а “белите” спряха черната си серия с успеха срещу Арда с 1:0 в “Овча Купел”.

Все пак столичният тим остава в трудна позиция със само осем спечелени точки до този момент. Това отрежда на отбора 15-ата позиция. Отстъплението спрямо миналия сезон е огромно. Тогава, след 13 кръга, “белите” бяха спечелили 24 точки, а в крайна сметка завършиха шампионата на 8-ата позиция.

През сезон 2021/22 точките са 23.

“Етър”

Трето традиционно име за футбола ни, което, за съжаление, попада в тази графа.

“Болярите” играят в елита за първи път от сезон 2020/2021. Тогава “Етър” записва 4 точки в първите си 13 мача. 4 равенства и 9 загуби. В класирането великотърновци са последни.

През този сезон нещата не изглеждат много по-различно за тима от старопрестолната ни столица. В първите си 13 срещи “виолетовите” са записали 1 победа, 1 равенство и 11 загуби. Отново това значи 4 точки и последно място в класирането.

Мнението на “Ритнитопъ”: За съжаление, виждаме едни от най-разпознаваемите имена във футбола ни. Със сигурност подлежи на въпрос дали мястото на тези тимове е точно в тази част на класирането.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *