Press "Enter" to skip to content

Съименниците в българския футбол: “Ботев”

Нека разгледаме част от съименниците във футбола ни, които носят името “Ботев”! Очаквайте в следващите статии да разберете за още отбори, които носят това име.

Във втората статия от поредицата, в която ви показваме съименниците в българския футбол, ще обърнем внимание на част от тимовете, носещи името “Ботев”.

“Ботев” (Болярово)

Първият от съименниците, кръстени “Ботев”, е от ямболска област. Той е традиционен отбор в местните областни групи. Няма участия във Втора лига (Б група), респективно и в елита на българския футбол. Последните 10 сезона за него преминават по следния начин: девет участия в “А” и едно в “Б” Областна група. Последната кампания за “Ботев” (Болярово) премина именно в най-долната дивизия на футболната ни пирамида. Там беше спечелена промоция по най-бързия начин, след като бяха постигнати 15 победи и 1 равенство в 16 мача. Предстои да видим дали този път ще бъде запазено мястото в тази дивизия.

“Ботев” (Горско ново село)

Сега се прехвърляме във Великотърновска област. Този отбор има доста кратка история: най-вероятно това ще бъде шестият му сезон в мъжкия футбол. Предните пет със сигурност не носят много поводи за гордост. Тимът постигна две 10-ти, две 5-ти и едно 4-то място в крайното класиране в групата си. А тя е “Б” ОГ “Велико Търново” (Южна подгрупа). Последната кампания донесе на тима 10-то място с 27 точки от 24 мача. В класирането “Ботев” (Горско ново село) е на две позиции преди последния отбор в таблицата.

“Ботев” (Гълъбово)

Дойде време и за едно далеч по-познато име в българския футбол. “Ботев” (Гълъбово) е един от най-разпознаваемите отбори от хасковска област. За съжаление в момента действителността пред отбора от Гълъбово далеч не е толкова розова. След три участия в “А” Областна група Стара Загора, тимът постоянно е на първите места в дивизията си, но така и няма ресурс да се изкачи в елита на аматьорския ни футбол.

Последните 10 кампании за отбора протичат по следния начин: седем участия във Втора лига (Б група) и три в А Областна група. През трите си сезона при аматьорите “Ботев” (Гълъбово) завършва по един път на второ, първо и седмо място. Титлата в дивизията е спечелена през сезон 2021/2022. Тогава обаче, финансовите неизвестни пречат на тима да се изкачи нагоре. Предстои да видим дали това ще стане в предстоящия сезон.

“Ботев” (Дебелец)

Връщаме се във Великотърновска област. В същата група, както и “Ботев” (Горско ново село), се състезава и “Ботев” (Дебелец). Разликата идва в последните сезони на тима от Дебелец.

“Ботев” (Дебелец) е една идея по-нагоре във футболната ни пирамида. Всъщност четири от последните 10 сезона на тима са във “А” Областна група. Изпадането в най-ниското ниво на футбола ни се случва през сезон 2016/2017. Тогава отборът завършва на 10-то място във второто ниво на аматьорския ни футбол, което води до раздяла с него. Откакто отборът е в “Б” Областна група няма нито един сезон, завършен в долната половина на класирането. Всъщност 2022/2023 бе приключен на четвъртото място, като само директните двубои попречиха на “Ботев” да стигне до медалите. Предстои да видим дали отборът има капацитет да се завърне в А Областна група.

Мнението на “Ритнитопъ”: Показахме ви само една малка част от отборите, които носят това историческо за нашата държава име.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *