Press "Enter" to skip to content

Съименниците в българския футбол: “Ботев”

Тук ще разгледаме още няколко носители на името “Ботев” в родната футболна пирамида и ще повдигнем някои важни въпроси.

Името “Ботев” неслучайно се среща толкова често из родните футболни терени. В следващите редове ще ви покажем още няколко негови носители.

“Ботев” (Друган)

Започваме своеобразното си пътуване из страната от областната група на Перник. Там се подвизава “Ботев” (Друган). Традиционен участник в “А” Областна група. Няма участия в професионалния футбол. Нито във Втора лига (Б група), нито в елита ни. Последните 10 сезона за отбора протичат без особено разнообразие: лутане из класирането на групата си. Последният сезон е завършен на 12-то място, с 27 точки от 26 мача. Това означава 8 победи, 3 равенства и 15 загуби. Общо отборите в групата са 14. Предстои да видим дали ще подобри класирането си в предстоящия сезон.

Един любопитен факт: последният тим в дивизията е “Вихър” (Елов дол). Той завършва сезона с 1 победа и 25 загуби. Освен това, головата разлика е 24:139.

“Ботев” (Лозно)

Минаваме в Кюстендилска област. “Ботев” (Лозно) е традиционен участник в “А” Областна група, подгрупа “Осогово”. По подобие на “Ботев” (Друган), последните 10 сезона представляват скокове и падения из таблицата на групата. Разликата обаче е, че тимът не е излизал от топ 10 в групата си. Освен това, именно 10-тото място е най-слабото му класиране в последните години. Неприятното обаче е, че последните два сезона на тима са единствените извън топ 5 на дивизията. 2021/2022 именно на 10-то място, а 2022/2023 – на 8-мо. Също като предния тим и този няма участия в професионалния футбол – Втора лига и елит.

Отново трябва да отбележим нещо за тази група: предпоследният тим в класирането, този на “Сините извори” (Горна Кращица), завършва сезона със 7 точки и голова разлика 17:144. Дори последният в таблицата има по-добра голова разлика -13:114.

“Ботев” (Луковит)

Отново е време за едно една идея по-познато име. Тимът от Луковит е добре познат на феновете, които следят Трета лига. В последните 10 сезона има 5 участия в “А” областна и 5 в Трета лига. Последните 4 са именно в областната група. Най-високото класиране от тях е през сезон 2021/2022. Тогава е постигнато 2-ро място. Така и не достигат сили на тима, обаче, за класиране в елита на аматьорския ни футбол. Дали предстои той да се завърне в Трета лига, ще разберем.

“Ботев” (Рогозен)

Прехвърляме се на Северозапад. “Ботев” (Рогозен) е традиционен участник в местната областна група. Отново няма участия в първите нива на футбола ни. Последните десет години за него преминават също в лутане из класирането на дивизията. От 10-то място през сезон 2012/2013, през 4-то през 2018/2019 и 2019-2020, отново до 10-то през изминалия сезон. Това е и предпоследна позиция в класирането. Разликата с отбора на дъното на дивизията е 5 точки. През кампанията са постигнати 5 победи и 15 загуби в 20 мача, което означава, че са събрани 15 точки.

https://tmssl.akamaized.net/images/wappen/head/87561.png?lm=1626982195

“Ботев” (Рогош)

Днешното своеобразно пътуване из страната завършва в “Б” Областна група (Пловдив). Твърд участник там е отборът на “Ботев” (Рогош). И тук също нямаме история в първите нива на българската футболна пирамида. В последните 10 кампании няма нищо отличително, като тимът не е излизал от групата си. Нещо повече: Няма класиране в топ 5. Най-добрите сезони са 2017/2018 и 2021/2022, когато е завоювано 6-то място. Най-назад в подреждането пък отборът е останал през сезон 2014/2015, когато завършва на 15-та позиция. Миналата кампания е завършена на 13-то място.

Мнението на “Ритнитопъ”: Запознахме ви с още няколко родни съименници. В случая масово говорим за отбори без цели и амбиции дори да напуснат групите си. Тук може би е моментът и да замесим проблема с финансирането на родните тимове. Липсата на информация и още повече на действия спрямо отборите в тези групи водят именно до това.

Източници:

(1) https://bgclubs.eu/teams/Botev(Drugan)
(2) https://bgclubs.eu/teams/Botev(Lozno)
(3) https://bgclubs.eu/teams/Botev(Lukovit)
(4) https://bgclubs.eu/teams/Botev(Rogozen)
(5) https://bgclubs.eu/teams/Botev(Rogosh)

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *