Press "Enter" to skip to content

Димитър Бербатов: Търпението на цялата футболна общественост е изчерпано

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов, коментира проблемите с футбола у нас. Коментира и представянето на националния отбор, както и продължаващата битка с настоящото ръководство на БФС.

Бербатов сподели мнението си за тежкия старт на кампанията на българските национали по пътя към Евро 2024.

“Тъжната истина е, че в подобни мачове най-важни са точките. Трябва да трупаш актив, ако искаш да се класираш. За съжаление, начинът, по който ние тръгваме е незадоволителен, разочароващ и всички ние сме тъжни. Все пак този резултат беше очакван, защото изборите се правят от ръководството на БФС. Тези решения ни водят вече към една черна серия от 20 години без класиране за футболни финали. От 2005-а година насам са се сменили 14 треньори, но хората, които са ги назначили никога не са виновни. Вече е моментът за една закъсняла оставка”, започна Бербатов.

“Преди квалификациите имаше обещания, че групата ни е лесна и, че сега ще се класираме. А то какво стана? И веднага се появиха поредните обещания, които са зов за: “Дайте ни още време”. Търпението на цялата футболна общественост е вече изчерпано. Фактите са такива, превръщаме с във футболни джуджета. Тези отбори, с които играхме допреди 10 години бяха зад нас. Унгарците с 10-годишна стратегия и помощ от държавата постигат резултати”.

– допълни той
Димитър Бербатов
Димитър Бербатов

Бившият футболист на “Манчестър Юнайтед” коментира и важността на позициите на всеки един клуб в продължаваща битка за вземането на властта в БФС.

“Позицията на всеки един клуб е важна. Моята задача е да продължа да се срещам с тях. За да ги убедим, че ние сме правилните хора да ги представляваме. За момента имаме подкрепа от много отбори – гласна или негласна, защото в някои от тях е насаден страх от всички тези години. Ако се продължи по същия начин, резултатите вече красноречиво показват къде се намираме”, сподели рекордьорът по голове за националния отбор.

“Поглеждайки къде се намира футболът ни в момента, човек ще си каже, че нещо не е балансирано. Не се създава конкурентна среда, която ще доведе до повече конкурентоспособни футболисти. Те от своя страна ще допринесат за това да имаме по-добър национален отбор. Промените са закъснели и трябва да бъдат направени моментално”.

– заяви Бербатов
Димитър Бербатов
Част от клубовете, които подкрепиха Бербатов на миналия конгрес

Бившият национал говори и за това откъде трябва да започнат промените в българския футбол.

“Винаги се започва от първото ниво – ДЮШ. Трябва да запалим децата по футбола още от детските градини и училищата. Да им покажем, че това може да бъде тяхната професия. Да се грижиш за тяхното развитие и като хора. Така стигаме до ДЮШ, което е и нашата ахилесова пета. Нямаме единна методика за развитието на българския футбол, а тя трябва да се спусне от БФС. След толкова много години стоим на едно място”.

“Един от най-големите проблеми е, че талантливите деца на част от школите биват “вземани”. Това е голяма болка за тези отбори и това го разбрахме още, когато обикаляхме с екипа ни. Трябва да има диалог между БФС и отборите, които се опитват да развиват футбола на детско-юношеско ниво. Трябва да се направи така, че да създаваме продукт още при децата и да не се стига до резултати от по 10-0 и 20-0. Друга порочна практика е, че в някои отбори се плаща, за да играе дадено дете. Това обаче се случва и на ниво юношески национални отбори. Има слухове, че дори се симулират мачовете. Това са плашещи неща. По този начин създаваш грешните навици у тези деца”, допълни той.

– завърши Бербатов

Мнението на Ритнитопъ: Промяна е необходима и то спешно. Крайно време е да не се обвиняват треньори, играчи и чистачки. Липсва методология, която да се спазва от всички клубове, а тя трябва да идва от централата ни. Превърнахме се в едно футболно джудже, което едвам се справя с отбори като Грузия и Литва, а от Северна Македония ни се присмиват, че сме най-слабия отбор на Балканите. Футболът ни е на такова ниво, че и да се смени властта, ще отнемат много години за оправянето му. А ръководителите на футбола ни, кога най-накрая ще си признаят за техните грешки или ще си пишем само шестици?

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *