Press "Enter" to skip to content

Ново наказание за Евертън? Изгоря ли и Нотингам Форест?

Висшата лига отново излезе с позиция, че има нарушения на правилата за рентабилност и устойчивост. Какво следва за Евертън и Нотингам Форест?

“Евертън” и “Нотингам Форест” са заплашени с отнемане на точки заради нарушение на правилата за рентабилност и устойчивост. „Карамелите“ вече бяха санкционирани с отнемане на десет пункта след нарушение на същите правила. Отборът от Ливърпул обжалва първото наказание и очаква официално становище от лигата, както и дата за решение на британския парламент по въпроса.

Но преди да навлезем навътре в темата за спортно право и финансиране на футболни клубове от подобен мащаб, нека разгледаме какво всъщност е това правило за финансов феърплей.

Правилото за финансов феърплей

Според него, отборите от Висшата лига нямат право да оперират на загуба по-голяма от 105 милиона паунда в срок от три сезона, или 35 милиона на кампания. Тази отчетност не включва разходи по детско-юношеските и женските формации на тимовете.

Тоест, един клуб не може да регистрира загуба по-голяма от 35 млн. паунда на база трансфери, заплати на футболисти, и разходи по поддръжката на своята база. Приходите се изчисляват от телевизионни права, закупени билети и артикули и наградни фондове. Терминът „сезон“ за Висшата лига означава фискалната година, започваща на 1.07 и приключваща на 30.06. всяка година.

Случаят “Евертън”

В този ред на мисли „Евертън“ е надвишил този лимит от разходи с 19,5 млн. паунда през сезон 2021/22. Заради това Висшата лига им отне десет точки през ноември. За разлика от футболната лига (нивата от Чемпиъншип до Лига 2), Висшата лига няма правило, което да спира повторната санкция на даден клуб в рамките на един сезон.

Новите обвинения по адрес на “карамелите” са относно сезон 2022/23. А основанията са големите изтеглени средства за изграждане на нов стадион. Отделно на този огромен разход, мърсисайдският клуб се раздели и с основния си спонсор – Алишер Османов. Той бе наказан от самата лига заради руското си гражданство през 2022 г. За капак, отборът завърши на 17-ото място в първенството, а то не генерира достатъчно печалба.

В крайна сметка, ако „Евертън“ се окаже невинен по делото си за първата санкция, това следва да отмени и евентуалната втора такава. Това е така, защото пред съда причините за понижените доходи са едни и същи. Адвокатите на клуба твърдят, че „Евертън“ няма вина за решението на Висшата лига да санкционира Османов, и политиката няма място в счетоводството на клуба. Решението трябва да бъде взето от британския парламент и независима комисия на Висшата лига, но дата за това все още няма. Отлагането няма да бъде в полза на „мърсисайдци“, защото те трябва да дадат обяснение в 14-дневен срок, който изтича на 29.01.

Случаят “Нотингам Форест”

Случаят на „Нотингам Форест“ е малко по-различен. Отборът се изкачи във Висшата лига през 2022-ра и оттогава е подписал с 43-а футболисти на обща стойност 250 млн. Това само по себе си надхвърля двойно допустимата норма само за половината период от тригодишния срок.

Но след като “Форест” се класира посредством плейоф, клубът регистрира и близо стомилионна печалба. Според официалните данни на тима, те са на загуба от точно 35 млн. паунда, което е в нормата за сезона, който те изиграха в английския елит.

В тяхна защита може да влезе и изходящият трансфер на Бренан Джонсън. Той бе продаден на „Тотнъм“ за 47,5 млн. в последния ден на летния трансферен прозорец през септември. Но както споменахме фискалната година приключва на 30.06. и този приход ще се счете в настоящия сезон.

В полза на Нотингам може да бъде доводът, че ако Джонсън е бил продаден през юни, то отборът не е щял да договори толкова сериозна сума. Така отново е щял да отчете немалки загуби. Тимът, воден от Нуно Еспирито Санто, също има 14-дневен срок да се обясни на Висшата лига, и да потърси консенсус по въпроса.

Повече яснота по темата ще бъде внесена на 29.01., но при евентуално наказание класирането в Англия би се променило драстично. Ако приемем, че наказанията ще са същите както през ноември, то тогава „Евертън“ ще изглежда като сигурен изпадащ с едва седем точки, и на последната позиция. Точно под чертата ще се озове „Форест“ с десет точки, а между двата тима ще остане опашкарят „Шефилд Юнайтед“.

Какво могат да очакват останалите клубове?

В социалните мрежи веднага заваляха нападки от фенове по адрес на „Нюкасъл“, „Челси“ и „Манчестър Сити“. Привърженици твърдят, че тези тимове са нарушили същите правила, дори по-тежко, но не са санкционирани. Числата обаче говорят друго. „Нюкасъл“ не е активен през януари, защото приближава своя таван на разходи. Клубт знае че трябва да продава преди да купува играчи или да преподписва с тях за по-големи възнаграждения. Това, което спасява „свраките“ до момента е участието им в ЕКТ, което приключи, но донесе добри доходи за тима. То обаче е под въпрос за следващата кампания. Това може да доведе до големи загуби и евентуално надвишаване на разходите в тригодишен срок.

Що се отнася до “сините” от Лондон, те са похарчили над един милиард за трансфери от май 2022-а насам. Спасението за тях е големият брой изходящи трансфери и редовните ТВ права, като техните срещи са сред най-излъчваните в световен мащаб. “Челси” генерира около 500 млн. годишно и към момента успява да се задържи в нормата на финансовия феърплей.

Въпреки това, през последната кампания тимът не се класира в зона Европа и този сценарий изглежда много вероятен и през този сезон. Това, както и при „Нюкасъл“, може да влоши финансовото положение в отбора и да го изложи на риск. Сценарият, в който „Челси“ би бил наказан, обаче не би трябвало да бъде по-рано от сезон 2025/26 и изтичането на следващия тригодишен период.

“Манчестър Сити”

Стигайки до „Манчестър Сити“, това е отборът, който е с един от най-стабилните бюджети. След спечеления требъл през миналия сезон, „гражданите“ са регистрирали печалба от 712,8 млн. паунда. Тази сума сама по себе си изчиства тригодишните им разходи шесткратно. В допълнение, тимът на Гуардиола бе на плюс от трансферите през сезон 2022/23, така че е невъзможно да бъде признат в нарушение на правилата. Последният срок от три сезона, който изтече на 30.06.2023 г. оневинява Сити по всеки параграф. Финално допълнение към структурата на “гражданите”, е огромния приход от телевизионно излъчване на техните срещи.

Все пак, не трябва да забравяме, че над Манчестър Сити висят 115 обвинения. Случаят е доста по-комплексен от този на “Евертън” и “Нотингам Форест”, което прави и разрешаването му по-трудно и бавно.

Какво трябва да знае всеки фен?

Въпроси по темата със сигурност има. Футболните фенове тепърва се запознават детайлно с правилата за рентабилност и устойчивост във Висшата лига. И ако вие сте от тези фенове, можете да ни зададете своите въпроси в предаването ни “Зона Висша лига” на живо от 20:00 часа в канала ни в YouTube.

Мнението на “Ритнитопъ”: Неприятно е да виждаме два славни отбора като “Евертън” и “Нотингам Форест” да гравитират около дъното на класирането. Но Висшата лига показва, че правилата, които са поставени, трябва да се спазват. Това е добър пример, от който много други първенства могат да се учат.

Останалите ни анализи относно Висшата лига може да изгледате тук:

Зона Висша лига Е12

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *