Press "Enter" to skip to content

“Фратрия“ – най-бързоразвиващият се аматьорски отбор в България!

“Фратрия“ – светлият лъч в българския футбол. Днес ще ви разкажем малко повече за задаващия се нов гранд от покрайнините на Варна и за това как протича неговото развитие.

“Фратрия“!

“Фратрия“ е варненски отбор, но тренировъчната му база се намира в село Бенковски. Мачовете си пък играе на стадионите в Албена и в Старо Оряхово. Основателят на клуба Виктор Бакуревич е собственик на веригата магазини „Берьозка“ в България. Интересен факт е, че името на отбора означава „братство“, а слоганът на екипа е „frater pro fratre”, което означава „брат за брата“. Това подтиква за сплотеност и колегиалност между съотборниците.

Отборът е създаден през 2021 година и още през първия си сезон спечелва „Б“ Окръжна група във Варна, за да си печели промоция за „А“ ОГ. През втората си година момчетата на Александър Бабич завършват на първо място и в „А“ Окръжна група в област Варна, с което автоматично си извоюват участието си в Североизточната Трета лига на България.

Създаден бе и втори отбор, в който да се обиграват младите кадри. Към днешна дата първият тим на “Фратрия“ прави много силен сезон в Трета лига и се намира на второто място, но е с три мача по-малко и има пълни шансове да зимува на върха. Вторият отбор също се представя блестящо, като за сега заема третото място в „А“ Окръжна група на Варна, но е с мач по-малко.

Свързахме се с някои от футболистите на “Фратрия“, за да им зададем по няколко въпроса за целите им с отбора и в кариерите им като цяло.

Васил Андони

Капитанът Васил Андони!
 • Я.Ж.: Работиш здраво, след като се завърна от контузия и вече отново си титуляр с капитанската лента. Колко по-надъхан си сега да покажеш на какво си способен и да спечелите промоция за професионалния футбол във Втора лига?

Винаги след препятствие като тази контузия, се чувствам по-надъхан и мотивиран да работя още по-здраво, да се върна в оптимална форма и даже да бъда по-добър от всякога. С всяка тренировка и мач се старая да се подобрявам и подготвям за каквото предстои. Аз знам на какво съм способен и с труд и усърдна работа всичко ще се получи и ще покажа на всички, че съм способен да играя на високо ниво.

– оптимистично заяви Васил Андони!
 • Я.Ж.: Как се стигна до възможността да заиграеш за “Фратрия“ и как успя да се превърнеш в лидер и капитан на отбора?

Миналата година (2022) лятото се бях върнал в България от Молдова, където сезонът беше приключил. Въпреки почивката ходих да тренирам с познати или на мачове по мини футбол, където бях срещнал познат човек, който беше играл за “Фратрия“ в “Б Окръжна”. Беше ми споделил, че провеждат тренировки всеки ден и ми предложи да тренирам с тях, ако искам да поддържам форма. Казах си „Защо не“ и реших да отида.

Още на първата тренировка проявиха интерес и треньорите видяха, че съм по-опитен от останалите, тъй като отборът тогава още не беше сформиран и бяха само млади момчета от набор 2004 г до 2007г. Бях най-възрастния сред всички. Голям плюс беше, че говоря руски и мога да помагам с комуникацията в отбора. С опита, който набрах от последните години в чужбина, треньорите решиха, че съм подходящ лидер и ще мога да водя отбора напред за постигане на целите му.

Имаше разговор с президента на клуба Виктор Бакуревич и Евгений Гащук, където ми споделиха за идеята и плановете им за в бъдеще и ми хареса. Решението ми не беше взето веднага, тъй като все още бях под договор, но след седмица ми съобщиха, че има ново ръководство, накратко клубът е бил продаден и всички членове са освободени. Това помогна с вземането на решението ми да се присъединя към “Фратрия“. Усещах, че това е правилното място за моята кариера на този етап. Вярвам, че всичко се случва с причина и разбрах, че с такива треньори (професионалисти) мога да прогресирам и израсна като футболист.

– обясни 23-годишният нападател!
 • Я.Ж.: Какви са целите ти с отбора на “Фратрия“ и какво мечтаеш да постигнеш през кариерата си?

Целите с отбора на “Фратрия“ са разбира се Първа лига, което е ясно на много хора вече. Но гледаме стъпка по стъпка да се развиваме и да побеждаваме във всеки мач за осъществяване на целите за този сезон. Оттам вече ще гледаме напред какво следва.

Моите цели в кариерата са да играя на възможно най-високо ниво. Както клубно, така и национално.

– завърши българският футболист с молдовски корени!

Радослав Ковачев

Радослав Ковачев!
 • Я.Ж.: В момента сте втори, но сте с три мача по-малко и имате всички шансове да оглавите класирането в края на първия полусезон. Предстои ви обаче тежко домакинство срещу “Лудогорец“ III. Какво очакваш от срещата?

Надяваме се след срещата с Лудогорец да си тръгнем с трите точки. Знаем, че няма да бъде никак лесен мач, но за да зимуваме на върха трябва задължително да победим този както и другите два мача.

– категоричен бе Радослав Ковачев!
 • Я.Ж.: Като бивш футболист на “Волов“ (Шумен) ти имаш опит в третото ниво на българския футбол. До каква степен това ти помага да бъдеш по-добрата версия на себе си във “Фратрия“?

Вече няколко години натрупах опит в Трета Лига и поопознах отборите, срещу които се изправяме. Опитвам се да използвам този натрупан опит във “Фратрия“, където нивото е много по-високо, спрямо това, което сме свикнали да гледаме в Трета Лига.

– каза шуменецът!
 • Я.Ж.: Професионализмът във “Фратрия“ се вижда и с просто око. Колко голяма е разликата спрямо ситуацията в Шумен?

Разликата е огромна! Изключително сериозно се набляга на тренировъчния процес и на мачовете. Конкуренцията е много голяма и всеки дава възможно най-много, за да върви отборът напред. И най-важното е, че научаваш много от треньорите и наистина имаш какво да взимаш тук занапред.

– допълни Ковачев!

Ясен Минчев

Ясен Минчев!
 • Я.Ж.: През изминалия сезон спечелихте безапелационно първото място в „А“ ОГ Варна, което ви даде правото да играете в третото ниво на българския футбол. Сега отново сте се устремили към върха, а един от преките ви конкуренти е отбор, с който си тясно свързан през юношеските си години – “Черно море II“. Като юноша на „моряците“, колко по-специална е тази битка за теб?

Битката с “Черно море II“ е много специална за мен, понеже както ти каза съм юноша на отбора. Макар, че в мача с тях не ми беше дадена възможност да играя, изпитвам голямо уважение както към всички футболисти, с повечето, от които съм делял една съблекалня, така и към треньорския им щаб. Сегашният им главен треньор Иван Николов ми помогна много като юноша, за което съм му изключително благодарен.

– с усмивка отговаря Минчев!
 • Я.Ж.: След като получи контузия, която те изкара от футбола за повече от половин година, сега отново навлизаш в оптимална форма и дори записа участие като титуляр при победата с 4:0 срещу “Бенковски“ (Исперих), където игра много добре. Готов ли си отново да се завърнеш в титулярния състав и колко голяма е конкуренцията в отбора?

Смятам, че на мача с “Бенковски“ (Исперих) показах добра игра, но винаги може да се желае и повече. Мисля, че треньорският щаб ще прецени най-добре дали съм готов да се завърна като титуляр. Колкото до конкуренцията в отбора мисля, че е доста голяма, тъй като разполагаме както с футболисти, които имат мачове в професионалния футбол, така и с млади и амбициозни такива.

– отговори защитникът!
 • Я.Ж.: “Фратрия“ е най-бързоразвиващият се отбор в България. Всичко в клуба е на много високо ниво. Колко по-голяма е мотивацията ви за победи, имайки предвид този фактор?

Имайки предвид амбицията на ръководството и на всички съотборници да влезем в професионалния футбол, имайки предвид и професионалния подход на треньорите към нас, това ни дава изключително голям стимул да печелим.

– завърши юношата на “Черно море“!

Валентин Димитров

Валентин Димитров!
 • Я.Ж.: Ти си юноша на “Черно море“ и “Етър“. Какво те накара да заиграеш за “Фратрия“?

Бях в “Етър“, а там играх доста с втория отбор и тренирах с първия. Да заиграя във “Фратрия“ ме накара факта, че този отбор като проект има наистина големи цели и работи професионално с професионално лицензирани украински треньори, от които мога да науча наистина много.

– разказва варненецът!
 • Я.Ж.: Важна фигура си за втория отбор, но имаш мачове и за първия. В Окръжната група си допуснал само един гол до момента. Там устремено се борите за първото място и промоцията в Трета лига. Как оценяваш шансовете това да се случи?

Бих казал, че вторият отбор на “Фратрия“ е наистина уникален и съм влюбен в него! Момчетата играят със сърце и искат да се развиват и да станат професионалисти. Треньорът на втория отбор Евгений Гащук учи момчетата да играят атрактивен и хубав футбол с пасове, изнасяне и с числово предимство в зоните. Живот и здраве ще успеем да влезем в трета лига. Убеден съм!

– развълнувано споделя Валентин!
 • Я.Ж.: Какви са бъдещите ти цели и къде се виждаш след пет години?

Аз съм максималист и перфекционист! След пет години с Божията помощ ще играя професионален футбол на високо ниво. Другото ще го оставим и с времето ще разберем как ще е.

Познавам си амбицията и целенасочеността и знам, че живот и здраве ще успея!

– завършва младият вратар!

Мнението на „Ритнитопъ“: “Фратрия“ определено е най-бързоразвиващият се аматьорски клуб. Дали развитието им ще продължи и в професионалния футбол? Предстои да разберем. Ние от екипа на „Ритнитопъ“ им пожелаваме много успехи и продължаваме да следим изявите им на зеления килим!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *