Press "Enter" to skip to content

Дали гледаме футбол по “правилния начин”?

Да, разбира се, футболът е игра на головете. Тази стигма ни кара несъзнателно да нарушаваме основното правило при консумацията на красивата игра. А кое е то, ще разберете в днешния ни материал.

Самочувствието на българския футболен фен

В българската народопсихология е дълбоко залегнало убеждението, че всеки разбира от всичко. От политика до коли, от жени до храна, компетентно мнение може да се чуе за всички наболели теми в нашето общество. Коментарните секции в социалните мрежи и отрупаните маси по кръчмите стават арени на ожесточени спорове, които с думи рушат социалните строеве в България и после ги строят наново.

Горните твърдения важат с пълна сила и за любимата ни игра. Даже може би най-вече за нея. Футболният фен в нашата родина е странно животно. Той винаги е готов да даде непоискан съвет на треньора на любимия му отбор, готов е да направи разбор на последния мач, да вземе микрофона от ръцете на футболните специалисти и да ги замести по един подобаващ начин. Но от вкъщи. Там, където фенът прави това, в което е най-добър. А именно – гледа футбол. Но дали всъщност той извършва тази дейност по правилен начин?

Футболен фен с дистанционно в ръка

Как наблюдаваме красивата игра?

Тук няма да упрекваме българския фен за липсата му по стадионите. Причините за това са предмет на друга дискусия, която е до болка позната на футболните анализатори. По-скоро ще разгледаме накъде е насочено вниманието на зрителя, наблюдаващ мач с “невъоръжено” око.

Разбира се, както споменах и по-рано, футболът е игра, базирана на головете. За обикновения фен те носят най-голяма наслада, като всеки се моли топката да посети задната част на мрежата. Като вземем това предвид, можем да си обясним защо основното внимание на наблюдателите е концентрирано върху кълбото в краката на футболистите.

Още от малки ни е казвано и втълпявано, че фокусът ни при гледането на футболен мач трябва да попада върху топката. Дори и телевизионните камери следят само и единствено нея, като рядко ставаме свидетели на широк кадър, който да обхваща целия терен. По този начин на нас ни се губят важни детайли от играта, които могат да направят футбола още по-интересен и красив. Именно затова в следващите редове ще извлека основното правило при гледането на футбол. Правило, което на пръв поглед звучи и изглежда противопоказно.

“Светият Граал” на футболната игра

Правило номер 1 при наблюдаването на футболен мач: Не гледайте топката

Звучи странно, нали? Очите ни толкова са привикнали към въртящото се кълбо, че ние забравяме, че компания върху футболния терен му правят 22-ма футболисти. Техните движения, взаимовръзки и действия по време на 90-те минути са сърцето на красивата игра. Тя може да бъде оценена най-пълно и в нея може да бъде вникнато единствено ако се отдръпнем крачка-две назад и се опитаме да видим цялата картина.

Точно това правят и футболните треньори. Техните анализи и тактически указания са свързани с подредбата на футболистите им, с тяхното местоположение по футболния терен и с максималното оползотворяване на празните пространства в редиците на съперника. Ние, като зрители, можем да надникнем в главата на Пеп Гуардиола, Жозе Моуриньо или Юрген Клоп като просто проследим строго калкулираните движения на техните играчи.

Ролята на помощник-треньорите на сър Алекс Фъргюсън също не е случайна. Те са водели тренировките в очертанията на игрището, докато великият шотландец е наблюдавал цялостната картина отвън. Това му е позволило да вникне в детайли, които иначе е щял да изпусне. Само преместването на фокуса му от топката към цялото поле на игра е променило цялата му философия относно футбола.

Сър Алекс Фъргюсън по време на тренировка на “Манчестър Юнайтед”

А защо не можем и ние да направим същото? Прехвърлянето на вниманието ни от кълбото към играчите ще ни позволи да опознаем още повече любимата ни игра. Ще можем да вникнем в причините, поради които даден треньор е избрал точно тази формация или защо в игра е точно този футболист.

Затова следващия път, когато гледате футбол на стадиона или пред телевизора, се опитайте да отгатнете формацията на двата отбора. Опитайте се да откриете къде са празните пространства и как двата отбора ги намират и атакуват. Опитайте се да отгатнете как двата отбора се защитават без топка. Как пресират. Всичко това би се разтворило пред очите ви като прочетена книга. Когато запомните основното правило – просто не гледайте топката.

Мнението на “Ритнитопъ”: Една от основните мисии на нашия проект е да подобри фенската култура в България. Това би станало факт при едно по-детайлно разбиране на футболната игра и процесите върху самия терен. Само тогава ние можем да изградим едно устойчиво българско футболно общество.

Гледайте най-големия футболен благотворителен търг в България.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *