Press "Enter" to skip to content

Изоставените стадиони у нас

Тази статия е направена със съдействието на българския футболен канал: FootballStoryCast

У нас има доста стадиони, които не са на нужното ниво, за да се играят мачове от професионалния футбол. За съжаление клубната база не е главна цел на родните тимове. Не се инвестира в нови проекти и се играе на съоръжения, които са останали от предишни поколения в състоянието, в което са били и тогава.

Често чуваме да се говори за нови проекти за стадиона на даден клубен отбор – “Левски”, “ЦСКА София”, “Локомотив” (Пловдив), “Ботев” (Пловдив) , но до обновяване на съоръжението така и не се стига[1].

Стадионът е домът на един отбор и като всеки дом, той трябва да е в добро и качествено състояние, за да може с удоволствие привържениците да отидат и да се насладят на дадена среща. За съжаление футболната ни култура е такава, че често рушим стадионите си в прилив на емоция.

Повече за футболната ни култура можете да прочетете тук

В миналото сме имали доста прилични стадиони, на които са се играли наистина големи срещи, но днес, за съжаление тези съоръжения не са активни. Сега ще разгледаме някои от тях:

Стадион Юнак

Това е първото футболно игрище в София и е построено през далечната 1904 година.

Стадион “Юнак” се е ползвал и като национален стадион до 1949г. На този стадион домакинските срещи е играл отборът на “ФК 13” (ФК 13 е софийскто футболно сдружение, съществувало самостоятелно в периода 1909 -1944г.)

Бивш стадион „Юнак“ и пързалка „Дружба“ - София
Националният стадион “Васил Левски” и стадион “Юнак”, превърнат в ледена пързалка през 1949г.

Капацитетът на стадиона е бил 25 хиляди места и е бил най-големият за времето си[2]. Стадионът е разрушен през 1949г. и на негово място е построена ледена пързалка. Днес това велико съоръжение продължава да е активно. През зимния сезон е ледена пързалка, а през останалото време се използва за провеждането на концерти. Все пак по време на големи футболни форуми, стадион “Юнак” отново придобива спортна атмосфера, защото там се излъчват на живо някои от мачовете.

На стадион "Юнак" пак отвори ледена пързалка (СНИМКИ) | Клуб 'Z'
Стадион “Юнак” днес се използва като ледена пързалка.

Стадион Пловдив

Стадион “Пловдив” e официално открит на 10-и септември 1954г. и първоначално е носил името “9-и септември”. Капацитетът му е бил 55 000 седящи места[3]. Това е най-големият стадион у нас, който за съжаление днес не е активен и тъне в разруха.

От 1996г. на стадиона не се провеждат официални срещи, както и големи обществени събития, поради липсата на “Акт 16”.

Ентусиасти започнаха ремонт на стадион „Пловдив“, за да го върнат към живот  ВИДЕО - Trafficnews.bg - Trafficnews.bg
Стадион “Пловдив” от високо.

На стадион “Пловдив” са се играли предимно дерби-мачове между четирите пловдивски отбора – “Ботев”, “Локомотив”, “Марица” и “Спартак”.

На този стадион са изиграни и най-великите срещи на международно ниво за пловдивските отбори у нас.

“Ботев” (Пловдив) посреща “Барселона” в среща от турнира “Купата на носителите на националните купи” (КНК) през 1981г., а според очевидци стадионът се е пукал по шевовете и е събрал 60 000 хил. зрители – заедно с правостоящите. “Канарчетата” печелят с 1-0. През 1984г. “Ботев” посреща немския колос “Байерн” (Мюнхен) пред 50 хиляди зрители и го побеждава с 2-0[4]. На 10 март 1965г. “Локомотив” посреща “Ювентус” и завършва 1-1 в мач от Купата на УЕФА.

За съжаление най-големият стадион у нас, който може да бъде едно страхотно съоръжение за велики мачове е в окаяно състояние. Стадионът се руши и често в медиите излизат новини, че ще се реставрира през годините, но до ремонтни дейности така и не се стига. Тъжно е, че имаме стадион “бижу”, който е в това състояние.

Стадион Локомотив – Стара Загора

Капацитетът му е 15 хиляди правостоящи зрители и е вторият по-големина в града. Изграден е около 60-те години на миналия век.

През 2008г. са били поставени 500 седалки в сектор “А”. Съоръжението е бивш клубен стадион на “Локомотив” (Стара Загора)[5].

Локомотив (стадион, Стара Загора) – Уикипедия
Стадион “Локомотив” днес.

Паметен мач на този стадион е изигран през 1979г., когато отбора на местния съперник – “Берое” приема Ювентус в мач от 1/8 финалите от турнира КНК. Причината срещата да се изиграе на този стадион е, че по това време стадионът на “Берое” е в ремонт и е разоран. “Старозагорци” побеждават с 1-0 с гол от дузпа в 81-та минута. Стадионът е препълнен, като има и седящи хора по пистата на игрището.

На това съоръжение днес се играят мачове от женския клубен футбол у нас и е активен от части, но определено може да бъде включен като поредното изоставено съоръжение у нас.

Стадион Раковски – София

Намира се в кв. Иван Вазов и е собственост на Министерството на вътрешните работи (МВР). Построен е през 1955г. и  е с капацитет от 5000 седящи места.

Първоначалното му име е “Торпедо” и се използва от отбора на “Завод 12” – eдин не толкова известен отбор, основан през 1947г. , има 3 записани сезона в “А” група.

Стадион "Раковски", София | LevskiSofia.info
Стадион “Раковски” днес.

След като ФК “Завод 12” e обединен със “Славия”, стадионът става собственост на “Спартак” (София), който го получава като компенсация, поради това, че на техния тогава стадион – “Юнак” е построен националният стадион “Васил Левски”. Така стадион “Раковски” се използва вече от “Спартак” (София).

В последствие “Спартак” бива обединен с “Левски” (София) под името ДФС Левски Спартак. По този начин “сините” от София започват да изграждат още една база за детско-юношески футбол в центъра на столицата. Тази школа обаче е второстепенна за “Левски”, поради което не се инвестират достатъчно средства.

Все пак се стига до положителна развръзка, благодарение на Станислав Ангелов – “Пелето”. Игралият с “Левски” в Шампионска лига успява да извоюва независимостта на “Левски – Раковски” и оглавява школата, със съдействието на МВР. Днес отново има мъжки отбор, който се състезава в „А“ Окръжна група.

Настилката на съоръжението бе подновена и бяха изградени нови терени. За жалост стадионът е атакуван на няколко пъти и тревната настилка бива унищожена.

“Както преди, така и сега нямам никаква представа защо и какво се цели с този безсърдечен акт?! Може би е лично срещу мен…ако е така, защо този “човек” не се изправи достойно пред мен с претенциите си, а действа подмолно и страхливо?! Може би се цели уронване на престижа на цялата школа…нямам представа?! Знам обаче, че от този нисш акт ще страдат само децата, та нали те трябва да играят на този до скоро прекрасен терен!

Жалко е, че трябва да се занимаваме с дребнотемия и допълнителни резрушения в тези изключително тежки за света дни, в които трябва да си помагаме, подкрепяме и в световен мащаб всячески да се обединим без значение от различия, раса, култура и религия, да се смирим и преосмислим думите и действията си, и с усмивка и вяра да си подадем ръка?!”

каза по темата Ангелов.

Въпреки инцидентите около унищожаването на терена, Станислав Ангелов не се отказва и продължава да развива базата, като преди няколко месеца бе открит нов, хибриден терен на мястото на старата “Сгурия”, както я наричаха хората в квартал “Иван Вазов”.

ФК Левски-Раковски открива нов хибриден терен
Новоотркитият терен на стадион “Раковски”
Vivacom Arena Georgi Asparuhov | Vivacom Арена Георги Аспарухов | 28 547  seats | U/C | Page 1078 | Skyscraper City Forum
По този начин изглеждаше преди хибридния терен.

Стадион “Септември” – София

Построен през 1956г. и официално е открит през 1958г. с държавно финансиране. На него професионалните си мачове е играл отборът на “Септември” (София). Провеждали са се и мачове от Купата на Съветската армия.

Капацитетът му е бил 25 хиляди зрители. Паметен двубой се изиграва между “Септември” и унгарския “Вашаш”, завършил 2-2. Приятелска среща, която напълнила трибуните до краен предел.

След 2000г. стадионът е изоставен, поради масови спорове между държава, община и частни собственици около собствеността на земята, на която е изграден. Тези конфликти пречат на клуба да поддържа стадиона и той започва да се руши. В резултат на това е забранено провеждането на срещи на него[6].

От над 20 години игрището не се използва. Местният “Септември” (София) е принуден да играе мачовете си на националния стадион “Васил Левски”

Как изглежда столичният стадион "Септември" (ВИДЕО... - Столица.bg
Така изглежда стадион “Септември” днес.

Стадион Любен Шкодров – Пазарджик

Официално е открит през 1957г. и мачове на него играе местният отбор на “Бенковски”. Изоставен е през 1989г. при влизането на “Хебър” в “А” група и за основен се ползва другият стадион, който днес се нарича “Георги Бенковски”.

Имало е проект за ремонт и модернизация на стадион “Любен Шкодров”, но до това така и не се стига и днес стои като един разрушен паметник на историята на пазарджишкия футбол.

Стадион "Любен Шкодров" - в гр. Пазарджик | bgclubs.eu
Стадион “Любен Шкодров” е в потресващо състояние днес.

Това бяха една част от по-известните стадиони у нас, които са изоставени. За съжаление има и много други спортни съоръжения, които от години не са активни особено в по-малките населени места.

Мнението на “Ритнитопъ”: Стадионите у нас не са на ниво и това е видимо. Отношението на държавата към спорта и всякакви спортни съоръжения от миналото е покъртително. Всичко е оставено на произвола на съдбата.

Остава ни да гледаме с надежда как някога ще се ремонтират днешните стадиони, които са активни, защото повечето от тях плачат за ремонт. Надяваме се и да придобием футболна култура с която да ценим стадионите си, а не да ги рушим.

Все пак има светли примери, като стадион “Раковски”, който благодарение на Станислав Ангелов, придобива стъпка по стъпка европейски вид!

Тази статия е направена със съдействието на българския футболен канал: FootballStoryCast

Източници:

[1] Topsport.bg. (n.d.). Замразиха проекта за нов стадион на ЦСКА. https://topsport.bg/cska/zamraziha-proekta-za-nov-stadion-na-tsska.html
[2] Юнак (стадион) – Уикипедия. (2010, June 11). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D0%BD%D0%B0%D0%BA_(%
[3] Пловдив (стадион) – Уикипедия. (2008, February 3). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0
[4] Марица, Е. (2020, November 16). Най-великите мачове на Локо и Ботев – на Голямата къща. marica.bg. https://www.marica.bg/sport/futbol/naj-velikite-machove-na-loko-i-botev-na-golqmata-ksha
[5] Локомотив (стадион, Стара Загора) – Уикипедия. (2009, September 2). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2_(%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD,_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0)
[6] Септември (стадион, София) – Уикипедия. (2009, September 5). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0

One Comment

  1. […] Инфраструктурата в българския футбол е на много лошо ниво и това не е изненадващо твърдение. Ние изоставаме от цялата футболна европейска карта по този показател.Виждаме стадионите на българските грандове в окаяно състояние, а някои дори са изоставени. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *