Press "Enter" to skip to content

Кой е Кирил Домусчиев?

Днес ще говорим за една личност, която всеки фен на българския футбол е чувал – Кирил Домусчиев. Дали обаче знаем всичко за него?

Всички знаем откъде е и кой е. Всички знаем и защо е тук. Ако българският футбол беше една постановка, той щеше да е един от редакторите. В следващите редове ще засегнем темата Кирил Домусчиев.

Кратка биография

Нека се запознаем малко по-подробно с житието и битието на нашия герой. Роден е през 1969 година. Завършва средното си образование в испанската паралелка на 9-та Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин”.  Завършва висше образование в Техническия университет в София. След това получава магистърска степен в специалност „Индустриален мениджмънт и маркетинг.” През 1990 година, заедно с брат си, Георги Домусчиев, основават няколко фирми за производство на облекла и обувки.

Фирмите, свързани с Кирил Домусчиев

През 1996 година развива приватизационен фонд “Напредък холдинг”. С него успява да придобие акции в много компании в най-различни сфери на индустрията в България. Включително и така изестната марка за производство на велосипеди и мотокари “Балкан”, където майка му е директор до 2009 година.

1999 година се явява много важна. Тогава е основана “Хювефарма”. Впоследствие чрез нея приватизира публичното дружество „Биовет“ АД. Както най-вероятно се досещате, тази фирма съществува и до днес, като стадионът на “Лудогорец” се казва именно “Хювефарма Арена”. Две думи и за “Биовет”: това е фирма, която произвежда ветеринарни лекарства.

През 2003 година, отново с брат си, учредява “Аванс Пропъртис”. Тази фирма по-късно чрез дъщерна такава става собственик на “Параходство Български морски флот”. От друга стана пък, “Аванс Пропъртис” е собственик на “БМФ Порт Бургас”. Това дружество е концесионер на два терминала от бургаското пристанище: Бургас Изток 2 и Бургас Запад.

“Лудогорец”

И понеже се отдалечихме доста от футбола, трябва да отделим внимание на “Лудогорец”.
Всъщност, този отбор започва изкачването си в дивизиите на българския футбол през сезон 2009/2010. Тогава “Лудогорец” печели промоция за “Б” Група. През следващата кампания тимът извоюва промоция и за “А” Група. Оттам вече историята е ясна: 12 поредни титли и много участия в европейските клубни турнири. А присъствието на Кирил Домусчиев там е все така осезаемо. И в момента той е собственик на отбора.

Мнението на “Ритнитопъ”: Показахме ви една доста противоречива фигура от родната действителност. Името на този човек със сигурност говори много на всеки фен на футбола в България.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *