Press "Enter" to skip to content

(Корона)Вирус в българския футбол

Светът продължава да се бори с надвисналата над него световна пандемия, позната като коронавирус. Това ли е обаче най-страшният вирус, който е заплаха за българския футбол? Днес, ние от „Ритнитопъ“ ще ви разкажем за (корона)вирус в българския футбол. Вие преценете дали да обърнете внимание на написаното в скобите. Приятно четене!

Футболните фенове се завърнаха по стадионите и като че ли забравиха за коронавируса във футбола. Пандемията вече няма същия обхват поради ваксинациите, които достигат до все повече хора. През последните седмици нова вълна на вируса достигна до футбола ни. Отборът на ЦСКА 1948 бе „вирусоносителят“. Цели 11 футболисти дадоха положителни проби. Клубът поиска официално отлагане на мачове от първенството(1), но на първо четене това не се случи и бе присъдена служебна победа в полза на опонента ЦСКА София(2).

Странното е, че не такъв беше случаят в мача на ЦСКА 1948 срещу „Локомотив“ (Пловдив). Четири дни преди срещата между двата „червени“ клуба, мачът срещу „пловдивчани“ бе отменен, защото повече от 10 футболисти са носители на вируса, което значи, че може да бъде отложен(3). Това обаче не бе казусът срещу ЦСКА София. На пръв поглед. Отборът, собственост на Гриша Ганчев спечели служебно срещата(4). Няколко дни по-късно служебната победа бе отменена(5). На свое заседание Спортно-техническата комисия на БФС разгледа внесената от ЦСКА 1948 молба и отмени служебната победа на другия „червен“ тим. От футболния съюз се аргументираха с факта, че не са имали потвърждение от УЕФА, че настоящият сезон може да бъде завършена седмица по-късно, тоест до 01.06.2021 година. В съобщението на БФС се казва още, че решението е взето с цел запазване на феърплея.

Къде бе същият този феърплей, когато служебната победа бе присъдена? Нямаше го. Появи се, когато обществото реагира. Стигна се до там, че собственикът на „Локомотив“ (Пловдив) Христо Крушарски заплаши, че ще остави клуба, ако от БФС не преустановят настоящото си поведение(6):

„Това е феърплеят на Неделчо. Той щял да съди Гонзо. Да го съди. Аз имам добри адвокати и ще се борим до последно. Да, благодарим за феърплея. Той е единствен, който решава това нещо. Защо сме недоволни? Защото искат несправедливо да ни вземат второто място. Аз с моите скромни възможности съм направил едно отборче, които се бори за второто място“.

интервю на Христо Крушарски пред Дарик Радио

В същото това интервю обаче Крушарски говори за „наши“ и „ваши“. След което защитава президента в оставка Борислав Михайлов, твърдейки, че винаги е казвал, че Михайлов трябва да остане. Винаги го бил споменавал. И в този ред на мисли, ние в екипа на „Ритнитопъ“, се чудим кои са „наши“ и кои – „ваши“?

Едно е истина. Крушарски винаги е защитавал Михайлов и е бил на мнение, че решението за подадената оставка на “бившия-настоящ-и-ние-не-знаем-какъв” президент на БФС е грешно(7):

“Не е добре, това, което се случи с Борислав Михайлов. Много лесно е само да сипем обвинения. Моето мнение, е че отрязаха главата на Михайлов. Това не е добре за българския футбол, тъй като в лицето на Михайлов загубихме човек със сериозно влияние в европейския футбол”

коментар на Христо Крушарски след новината за оставката на Борислав Михайлов

Видяхме, че нито главата на Михайлов е отрязана, нито, че обвиненията са безпочвени. Но защо недоволният от случващото се в българския футбол господин Крушарски смята, че Михайлов не е проблем в БФС? Може би защото същият този господин Крушарски обича да си говори на “ти” с големите на деня?

Ръководството на “Локомотив” (Пловдив) изразява категоричната си подкрепа за премиера Борисов

По-рано през настоящата година Крушарски облече цялото ръководство на “Локомотив” във фланелки с лика на бившия премиер на България – Бойко Борисов(8). Категоричната подкрепа беше ясно заявена:

„Нека да излезем на светло и да кажем 30 години някой дал ли е пари за спорт? Никой. Сега се дават пари за спорт. Държавата си разпределя благата правилно и е решила да направи  стадиони във втория по големина град в България, на двата най-големи отбора след ЦСКА и Левски. Заслужено е, че дойдоха парите тук”, заяви Христо Крушарски във връзка с отпуснатото държавно финансиране за стадионите на „Локомотив” и „Ботев”. 

Христо Крушарски пред в-к Труд

Супер. Обаче нещата не са точно такива. В случая става дума за стадиона на градския съперник на “Локомотив” – “Ботев” (Пловдив). Борисов изтъкваше в продължение на седмица крупните 25 млн. лева, с които стадион “Христо Ботев” в Пловдив ще приеме финал на голям европейски клубен турнир по футбол(9).

Това, разбира се, няма да се случи. Оказва се, че с въпросните 25 милиона ще могат да бъдат завършени само две трибуни. Също така няма да останат средства за реновирането на терена и ще трябва да бъдат осигурени от общината(10). Впрочем, историята около стадион “Христо Ботев” продължава вече почти едно десетилетие. След драмата около КТБ и бившия собственик на клуба – Цветан Василев, куп молби и протести от страна на феновете на “Ботев” и малко борисовски чар “крупната” сума бе отпусната. Стадион ще има догдина, евентуално, и ще приема мачове от елитното ни първенство, но на две трибуни.

В същото време се откриват невероятни съоръжения на места, на които дори не се използват. Половината от горепосочената сума (около 13 млн. лв.) бяха отпуснати за строежа на “Арена Шумен”, която има приходи, подобни на квартален магазин(11). За първата половин година от функционирането на залата приходите възлизат на почти 30 хил. лв. Жалко е.

Ако все още се чудите защо господин Крушарски подкрепя категорично ПП ГЕРБ и Борисов, можете да прочетете нашата статия за свършеното от ПП ГЕРБ в спортната област, в която ясно си проличава какви са резултатите от парите, които са давани за спорт.

спорт и политика

Спорт и политика.
Или как ГЕРБ вижда нещата…

(прочети повече тук)

Не знаем. Наистина не знаем на какво се дължи тази братска подкрепа. Може би стадионът на “Локомотив” ще е същинско бижу. Въпреки че дори и легендата на клуба Христо Бонев се изказа “ласкаво” за бъдещото съоражение, което скоро трябва да усети първата си копка(12):

“Няма да съм жив, докато го построят този стадион! Неговите подчинени само за далавери работят! Плаче ми се! Скоро ще дам интервю пред всички медии и ще кажа всичко!”

Коментар на Христо Бонев относно стадион “Лаута”

Интервю от Бонев обаче не последва. Вместо това станахме свидетели на друго. Легендата на “Локомотив” бе изтупан в прекрасната тениска с лик на Борисов, която гласи: “Аз вярвам само на този човек“.

А ако трябва да се фокусираме върху невероятния политически нюх на Крушарски, можем да си припомним скандалния запис, който изтече през 2017 година(12). В него бизнесменът споделя пред някого, чийто глас е изтрит, че ще остави клуба. Така и не става ясно кога е правен записът и кой е събеседникът, но плановете на Крушарски да за*бе “Локомотив не са новост. От записа става ясно, че да имаш собственост на футболен клуб в България корелира с обществените поръчки, които ще получи бизнесът ти.

И така вече доста време. Бизнесменът дава залък на “Локото”, и “за Крушарски спънки няма“, както се казва в записа. Друга тема са споменатите собственици на други клубове, които според Крушарски са на държавна хранилка на база същата стохастична зависимост между нетолкова случайните величини в България. Можете да чуете целия запис тук:

Изтеклият скандален запис на Крушарски

Вече добиваме представа на какво се дължи подкрепата към властимашите на всички нива в държавата и спорта. В допълнение към всичко изписано за малко да забравим да споменем факта, че Борисов лично нареди на Министерството на младежта и спорта да спре финансирането на управлявания от Михайлов футболен съюз(14), след като бившият национален вратар го изложи на пресконференция по повод общата кандидатура на България, Румъния, Сърбия и Гърция за провеждане на европейски или световни футболни финали в края на настоящото десетилетие.

Борислав Михайлов бива изведен от пресконференция, защото му прилошава.

Освен спряното финансиране, БФС бе задължен да върне около 150 хил. лв. на държавата, тъй като се оказа, че съюзът е изразходил нецелесъобразно средства по 2 програми и един договор със спортното министерство(15).

Но пари за спорт има. Всичко е наред. Боби не трябва да си ходи. И вярваме само на този човек. Защо тогава не сме доволни? Защо искаме оставката на Михайлов и Изпълкома? Защо всяка седмица нещо се случва на висшите етажи във футбола ни и ставаме за срам пред целия свят?

Ако не знаете за какво говорим, става дума за случващото се през последния месец в БФС(16):

бфс

Мутри вън! Защо забравихме за тези в БФС?

(прочети повече тук)

И както при Крушарски има “наши” и “ваши”, така има пристрастия на всички нива в родния ни футбол. Изпълкомът сменя формата на елитното първенство, за да няма изпадащи отбори. Това дори все още не е фиксирано финално, защото определни отбори, собственост на членове на същия този Изпълком, могат все пак да се спасят от изпадане и това няма да наложи решението да няма изпадащи. И тогава каква причина ще изтъкнат? Искате ли жокер? Феърплей. Ще кажат, че няма как да няма изпадащи, защото има феърплей. А ако не се наредят така картите няма да има изпадащи, защото страшният (корона)вирус е повлиял на отборите. Общо взето всичко е ясно – “Наще ще бият!” Дали обаче победата им ще е “служебна”, зависи от всички нас!

Мнението на “Ритнитопъ”:
Казано на прост футболен език отговорът на въпроса “за кой отбор си?” е изключително прост – “за победителите”.

Докога обаче победителите няма да са футболните фенове? Докога победителите няма да са футболистите? Докога любимата ни игра ще бъде използвана за далавери? Най-вероятно докато продължи пандемията. За жалост за този вирус ваксина все още не е измислена. Корона все още има. Но царят вече е гол. И е време да му бием шута!

Много е важно не просто да виждаш проблема, а да намираш решение за него! Това е нашата мисия!

Източници:

(1) Бум на Ковид-19 в българския футбол, отложиха “Локо” (Пд) – ЦСКА 1948. (2021, May 3). Bgonair. https://www.bgonair.bg/a/7-sport/225512-bum-na-kovid-19-v-balgarskiya-futbol-11-futbolisti-na-tsska-1948-sa-zarazeni
(2)(3) Къртунов, Б. (2021, May 10). ЦСКА получи служебна победа заради неиграния мач с “ЦСКА 1948”.Dnevnik. https://www.dnevnik.bg/sport/2021/05/10/4207777_cska_poluchi_slujebna_pobeda_zaradi_provaleniia_mach_s/
(4) Topsport.bg. (n.d.). Официално: ЦСКА със служебна победа срещу ФК ЦСКА 1948https://topsport.bg/bg-football/ofitsialno-tsska-sas-sluzhebna-pobeda-sreshtu-fk-tsska-1948.html
(5) Отмениха служебната победа! ЦСКА ще играе с ЦСКА 1948. (2021, May 13). Gol. https://www.gol.bg/a/113-cska/325027-obrat-tsska-shte-igrae-s-tsska-1948
(6) Христо Крушарски заплаши, че ще остави Локо Пд. (2021, May 10). Последни новини от света на спорта – dsport. https://dsport.bg/hristo-krusharski-zaplashi-che-ste-ostavi-loko-pd.html
(7) Крушарски: Отрязаха главата на Борислав Михайлов. (2019, November 5). Gong.bg. https://gong.bg/bg-football/efbet-liga/multimedia/video/krusharski-otriazaha-glavata-na-borislav-mihajlov-565202
(8) Ръководството на „Локомотив” Пловдив с категорична подкрепа за Бойко Борисов и ГЕРБ – Труд. (n.d.). https://trud.bg/%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1/
(9)(10) Лъсна как Борисов заблуди всички за стадиона на “Ботев” (Пд). (2021, April 28). СЕГА. https://www.segabg.com/node/179863
(11) “Арена Шумен”, за която бяха похарчени 13 млн. лв., е с по-малки приходи от квартален магазин. (n.d.). За истината. https://zaistinata.com/%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%8F%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%BD/
(12) Topsport.bg. (n.d.). Христо Крушарски: Рано или късно го зае*авам този Локомотив (Пд)https://topsport.bg/lokomotiv-plovdiv/izteche-skandalen-zapis-s-bosa-na-loko-pd-hristo-krusharski.html
(13) Бонев с взривяващо изказване за стадиона на Локо, намекна за голяма корупция! (ВИДЕО). (2021, February 26). Plovdiv24.bg. https://www.plovdiv24.bg/sport/1056538.html
(14)(15) Министерството на спорта спира финансирането на клубове чрез БФС. (2020, May 29). www.24chasa.bg. https://www.24chasa.bg/novini/article/8637245
(16) Георгиев, Т. А. (2021, April 28). Мутри вън! Защо забравихме за тези в БФС? – Ритнитопъ – #ДОЛУБФС. Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2021/04/28/mutri-vun-bfs/

One Comment

  1. Боби Швепса Боби Швепса май 19, 2021

    Опит за нещо интересно за четене, ама не се знае фактологията и само от написано в медии се съди за едно или друго нещо, случващо се извън София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *