Press "Enter" to skip to content

Какво се случи около “Левски” вчера?

Вчерашният ден беше изпълнен с емоции за феновете на “Левски”. Наско Сираков даде дълга пресконференция, Елин Топузаков наследи Мъри и билетите за Вечното дерби бяха пуснати в продажба.

Днешният ден отново беше изпълнен с новини около “Левски”. Всичко започна с публикация от страницата тръст “Синя България”, от която стана ясно, че Станимир Стоилов подкрепя предложението им да му бъдат прехвърлени 10% от акциите на клуба.

“Уважаеми левскари,

Станимир Стоилов изцяло подкрепя предложението на Тръст “Синя България” да му бъдат прехвърлени 10% от капитала на ПФК “Левски” АД, притежавани понастоящем от тръста. Това ще стане факт в случай, че мажоритарният акционер прехвърли своя дял от 86.6% в клуба.”

– позицията на Тръста

След това последва пресконференцията на мажоритарния собственик на “сините” Наско Сираков. Той заяви, че вече “не е пазител на акциите, а мажоритарен собственик”, че напускането на Мъри “е срам” и че главният спонсор Palms Bet “никога не се е месил в управлението на клуба.”

Наско Сираков

Малко след 12:00 бяха пуснати билетите за Вечното дерби с ЦСКА София, което ще се играе в понеделник, 17-ти април на националния стадион “Васил Левски”.

Позицията на главния спонсор вижте тук

Сираков също така потвърди, че Елин Топузаков ще води “Левски” до края на сезона. Следобед новината беше публикуване в сайта и социалните мрежи на клуба.

“Елин Топузаков ще води представителния тим на „ПФК Левски“ до края на сезон 2022/2023 година.

В щаба на легендата на „сините“ влизат Христо Арангелов, Данаил Иванов, Божидар Митрев и Григор Гутев.

Елин Топузаков е роден на 5 февруари 1977 г. в Димитровград. Рекордьор за „Левски“ по мачове в европейските клубни турнири – 65. Петкратен шампион, шесткратен носител на Купата на България и двукратен носител на Суперкупата на България. Елин Топузаков е водил „сините“ в общо 27 срещи до този момент през сезон 2013/2014 и сезон 2016/2017 година.

„ПФК Левски“ пожелава много успехи и щастливи мигове на Елин Топузаков и неговия щаб начело на любимия отбор.”

– Топузаков отново застана начело на клуба

Топузаков застава за трети път начело на “сините”. Той беше най-логичният вариант след напускането и на помощниците на Мъри – Цанко Цветанов, Димитър Телкийски и Тодор Симов, както и на главния мениджър Йончо Арсов.

Мнозина очакваха Симов да поеме “сините”. Той, обаче, не получил подобно предложение, като офертата към него била да се завърне в детско-юношеската школа.

В хода на деня се разбра, че Сираков и председателят на Управителния съвет на “Левски” Даниел Боримиров са учредили сдружение “Бъдеще за Левски – Бизнес Клуб”. Това се е случило на 23-ти март.

Денят приключи с дълга позиция от Сдружението “Левски на Левскарите”.

“ФЕСТИВАЛ НА ЛЪЖИТЕ

В Деня на космонавтиката изстрелващият в други орбити и топ финансистът представител на генералния спонсор с договор за управление в Левски дадоха немощна откъм истини, но богата на противоречия и откровени неистини пресконференция.

Г-н мажоритарният собственик и вече бивш пазител на акциите за пореден път се изправи гордо пред синята общност и наговори куп лъжи. Да обърнем внимание първо на тези по адрес на “Левски на Левскарите”:

Проектът за Сдружението бил Ваш? Класическа лъжа, както самият Вие бихте се изразили. Станимир Стоилов е човекът, който от години защитава тезата, че моделът в Левски трябва да наподобява този в големи клубове като Байерн, Реал Мадрид и Барселона. Много преди Вие да получите акциите на клуба даром и да започнете популистки да ръсите празни приказки типично във Ваш стил.

Но да приемем, че Вие действително сте искали да върнете Левски на неговите привърженици и виждахте в Сдружението единственият правилен път пред клуба. Какво направихте Вие, за да популяризирате “Левски на Левскарите”? Колко пъти ни потърсихте, за да предложите своята помощ? Колко пъти дойдохте в офиса на Сдружението? Отговорът е един, и то на среща между представители на организацията и представители на генералния спонсор. Да Ви припомним ли Вие на коя от двете страни бяхте?

Още един въпрос. Какво се промени от 9 февруари 2022 насам, когато с честни сини очи и подла усмивка заявихте, че държите да станете първия член на Сдружението? Да Ви припомним ли и това, че тогава заявихте, че успехът на Сдружението е мисията на живота Ви. Много жалко, че се отказахте от тази мисия. Всъщност Вие изобщо не опитахте да я изпълните.

Да се върнем на изобилстващата от противоречия пресконференция, на която Вие сиктирдосахте 7-членния Управителен съвет на Сдружението като хора, които левскарите не могат да гледат. Нали знаете, че и Станимир Стоилов е член на този Управителен съвет? И него ли не могат да гледат левскарите?

Струва ни се, че истината – това непознато за Вас понятие – е, че на левскарите им става все по-трудно да гледат Вас и да търпят безконечните Ви лъжи.

Всъщност какво значение има Сдружение “Левски на Левскарите”?! Вие нали си създадохте ново със седалище на ул. Кукуш 7. За да улесним левскарите, които ще се стекат да се запишат в новата организация, веднага ще ги упътим. На въпросния адрес се намира централата на Телематик Интерактив – дружеството, което държи Палмс Бет.

Дано новото казионно сдружение, създадено на 23 март 2023 от Вас, г-н бивш пазител, заедно с Даниел Боримиров, топ финансиста на генералния спонсор, Борислав Георгиев и Валя Великова, вече успее да ни изстреля в нова орбита. Имаме ли причини да се съмняваме във Вас?

Стигаме и до финансите. Обяснихте гръмко за “подарените акции”, но пропуснахте да споменете, че и тези, които до днес “пазихте”, а от днес използвате, за да се пъчите като “мажоритарен собственик”, май също Ви бяха подарени! Преди близо 3 години поискахте подкрепа от привържениците и част от ветераните на Левски, да придобиете акциите, заявявайки, че ще бъдете само техен пазител. След година и половина Ваше управление със съществен принос за дозагробването на клуба, група специалисти успяха да го възстановят. За благодарност някои уволнихте, а други го напуснаха сами.

Заявихте гордо как сте дали свои собствени пари за Левски – е, не споменахте сума, дали от скромност, дали от неудобство… Не споменахте и че дадохте на клуба заем…

Явно бързо забравихте и че “Левски на Левскарите” също даде “собствени пари”, и то на два пъти. Без изобщо да говорим за средствата които членовете на Сдружението (наред с всички останали левскари, разбира се) наливат ежегодно в клуба. Знаете ли, че членовете на “Левски на Левскарите” имат среден принос от 1000 лева на човек на година? Безвъзмездно в полза на Левски. Без изобщо да включваме средствата, генерирани за “Вашия” клуб от кампаниите, които се движат изключително от членове на същите тези омразни за Вас организации. Кампании, които Вие, както стана ясно, не подкрепяте, но нямате нищо против парите, които те вкарват в клуба.

Твърдите, че сте независим. Явно не калкулирате левчетата давани от спонсора на членове на семейството Ви. Днес е Велика Сряда – денят, в който Юда предава Спасителя за 30 сребърника. Изкушаваме се да попитаме Вие за колко предадохте Левски. Но млъкни, сърце…

Няколко думи и към представителя на генералния спонсор и участието му на тази позорна пресконференция. Ден след ден се оплитате все повече и повече в лъжите си. Нямало договор за управление, пък имало, пък после пак нямало, но Вие така сте го наричали, пък после бил формулиран по друг начин. Та нали Вашият краен собственик направи дълга презентация в Милениум за стратегическото управление на клуба и каза, че изпълнителният директор е там само да подписва болничните и отпуските? Това ли е Вашата визия за свободен и горд Левски? Затова ли изгонихте всички, които не са склонни да подписват и да гласуват както на Вас ви е угодно.

А понеже заговорихме за цифри, още някои съображения. Понеже г-н мажоритарния собственик и бивш пазител на акциите обича да твърди, че т.нар. “организирани” фенове сме по-малко от 1% от левскарската общност, бихме искали да отбележим, че явно му е трудно да се справи само с подкрепата на останалите 99%, за което съдим по резултатите от хаотичната кампания за НАП, за която за пръв път той в лично качество призова левскарите да даряват.

Хората не Ви вярват, г-н мажоритарен собственик. Явно поради тази причина се сдобихте и с охрана и опасахте “Герена” с жандармерия, докато в същото време 50-ина деца с вълнение очакваха да бъдат очаровани с истории от славното минало на Левски в последното засега издание на “Учи с Левски”.

Да, г-н бивш пазител, не е далеч момента, в който илюзиите, които подхранвате, ще се сринат и всички ще разберат, че сте прогонили най-дейните и креативни левскари с безумното си поведение. И все пак няма да е късно. За Левски никога не е късно, защото и ние сме безумци, поне в любовта си към отбора.

Днес разбрахме колко прозорлив е бил Станимир Стоилов, когато преди дни каза,че не му харесва начина на управление на клуба. Наистина е имало защо да гледа в различна посока от тази на бившия пазител, а от днес бащица на клуба. Бащица, какъвто заявихте, че не желаете да бъдете…”

– позицията на Сдружението “Левски на Левскарите”
Прочетете тук

Мнението на “Ритнитопъ”: Всички тези престрелки между отделните страни няма как да не носят допълнително напрежение в “синята” общност. Най-изненадващо е решението на Станимир Стоилов да приеме да му бъдат прехвърлени акциите от Тръст “Синя България”. Отговорът на Наско Сираков пък беше красноречив. Едно е ясно – трудните времена за “Левски” ще продължат, като напрежението ще се покачва в следващите седмици. Най-лошото е, че феновете са най-потърпевши от ситуацита, а те не заслужават това след всичко, което направиха в последната година и половина.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *