Press "Enter" to skip to content

Откъде идва знаменитият прякор “червените дяволи”?

Изразът “червените дяволи” се асоциира с “Манчестър Юнайтед”. Но нека разберем как се е зародил този прякор.

“Манчестър Юнайтед” е един от най-титулуваните отбори в света. Според различни източници клубът има фенска база от над един милиард души. Някои определят тима от Манчестър за най-подкрепяния в целия свят. Но питали ли сте се защо “Юнайтед” има дявол на емблемата си и откъде идва прозвището им?

Емблемата на “Манчестър Юнайтед”.

През 50-те години на миналия век “Манчестър Юнайтед” е наричан “Бебетата на Бъзби“. Това е така заради известния им и много харесван треньор. Мат Бъзби застава начело на тима през 1945 г. Само за няколко години той превръща отбора в могъща сила. Ниската средна възраст на играчите е и причината да бъдат наричани “бебета”.

За огромно съжаление на футболния свят на 6-ти февруари 1958 г. се случва страшна трагедия. “Бебетата на Бъзби” току-що са отстранили “Цървена Звезда” в четвъртфинал от турнира за Купата на Европейските Шампиони (днешната ШЛ). На връщане от Белград те кацат в Мюнхен, за да презаредят с гориво. Времето е изключително лошо и след два неуспешни опита за излитане, на третия те катастрофират. Самолетът не успява да набере достатъчно скорост, за да се отлепи от земята и се блъска в къща и дървета след пистата на летището в немския град.

В резултат от трагедията някои от играчите на “Юнайтед” загиват, а други не могат да играят повече футбол. Жертвите са общо 23. Сред оцелелите са треньорът Мат Бъзби, великият Сър Боби Чарлтън и др. Мениджърът на тима от Манчестър има задачата да изгради силен отбор отначало. “Бебетата на Бъзби” остават болезнен спомен и треньорът е в търсене на нова идентичност.

Вижте видео по темата откъде идва прозвището “червените дяволи” тук!

Локалният отбор по ръгби “Салфорд” е наричан “червените дяволи” от 1934 г. Тогава клубът печели турнир във Франция и местните журналисти измислят съответното прозвище. Впоследствие “Салфорд” играе мач на “Олд Трафорд” през ноември 1958 г., само няколко месеца след злощастната катастрофа в Мюнхен.

Емблемата на отбора по ръгби “Салфорд”.

Този мач вдъхновява Бъзби да присвои прякора “червените дяволи”. Той звучи по-плашещо и смущаващо от предишния такъв. С течение на времето “Юнайтед” става все по-известен като “червените дяволи”.

Мат Бъзби изгражда нов могъщ отбор, който печели КЕШ през 1968 г. Великият мениджър се превръща в истинска легенда на клуба. През 1973 г. на емблемата на “Манчестър Юнайтед” се появява червен дявол, държащ тризъбец. Това става символ на отбора. Дори техният талисман Fred the Red (Фред Червения) е…червен дявол.

Талисманът на “червените дяволи” Fred the Red.

Мнението на “Ритнитопъ”: “Манчестър Юнайтед” е клуб с велика история, изпълнена с множество знаменити подвизи и трагични падения. Клубът преживява страшна трагедия точно, когато е на върха на футболната стълбица. Въпреки това се преражда като феникс и само 10 години по-късно отново стъпва на върха! С величието и многото трофеи, “Манчестър Юнайтед” напълно оправдава прякора си “червените дяволи”.

Източници:


(1) Why is Manchester United called the “Red Devils”? Explaining the famous nickname. (n.d.). Sporting News – NFL | NBA | MLB | NCAA | Boxing | Soccer | NASCAR. https://www.sportingnews.com/us/soccer/news/why-manchester-united-called-red-devils-nickname/1vfau0qgayh5d1b98wcditbxw4
Снимки:
(1) https://library.sportingnews.com/2021-12/manchester-united-red-devil_1r5wcgqq6o6be147r8sqvwws1r.jpg
(2) https://library.sportingnews.com/2021-12/salford-red-devils-badge-rugby-england-april-2021_1ki4t6nr4l0wt15t67jdad45ty.jpg
(3) https://library.sportingnews.com/2021-12/manchester-united-logo-2020_i8wck8xhql1114ex0tn1cdpgx.jpg

Прочетете повече за отборът с най-висока посещаемост в света тук!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *