Press "Enter" to skip to content

Кой е най-успешният президент на БФС?

Покрай драмата около избора за президент на БФС, нека погледнем към най-успешните лица, заставали на тази позиция.

През 2023 г. се честваха 100 години от създаването на Българския футболен съюз. 100 години, през които БФС е ръководен от различни фигури, всяка от които е допринесла по един или друг начин за развитието на футбола в страната ни. Да изберем най-успешен президент на БФС би било предизвикателно, но имайки предвид последните две десетилетия, можем да изключим автоматично една от опциите.

САЩ ’94

Логично е да се върнем към 1994 г., тъй като тогава е най-голямото футболно постижение на страната ни – четвъртото място на Световното първенство в САЩ. Този успех обаче е предшестван от множество промени по високите етажи. Нов президент бива избиран всяка година или през две, никой не успява да се задържи на този пост за дълъг период от време.

Бившият президент на БФС Валентин Михов

Великата победа на “Парк де Пренс” срещу Франция през 1993 г., след която се класираме за Мондиала, се случва под ръководството на Валентин Михов. Но за съжаление, нещата не се развиват по план. Михов обещава сериозни премии на играчите след успеха, но не успява да им осигури обещаното възнаграждение. Малко преди да се проведе световното първенство в САЩ, Валентин Михов освобождава поста си.

Президентът на БФС през 1994 г. Христо Данов

Следователно на позицията президент на Българския футболен съюз застава Христо Данов. Под негово управление България достига до полуфинал на Мондиала в САЩ през 1994 г., където губи от Италия с 1:2. Това до ден днешен е най-голямото постижение в историята на българския футбол.

Може би тази национална селекция на България е най-великата в нашата история. Не можем да пренебрегнем наличието на играчи като Христо Стоичков, Трифон Иванов, Емил Костадинов, Красимир Балъков и толкова много други. Но поради факта, че управлението на Данов трае твърде кратко (около година), трудно би спечелил названието “най-успешен президент на БФС”.

Десетгодишното управление на Иван Славков

През 1995 г. се провеждат нови избори и Данов губи от Иван Славков, познат още като “Батето“. Той е шеф на БФС цели 10 години, като през този период България се класира за Световното във Франция през 1998 г.

Дългогодишният президент на БФС Иван Славков

Страната ни играе и на две Европейски първенства – Евро ’96 и Евро ’04. Макар и тези постижения да са впечатляващи, управлението на Славков бива малко или много помрачено. Той е изобличен в корупция и постепенно бива свален от поста си и заменен от “любимеца” на съвременните фенове Борислав Михайлов.

Опциите за най-успешен президент на БФС намаляват, но една от тях определено изпъква измежду всички останали. За да си я припомним, трябва да се върнем до 60-те години на миналия век. Става дума именно за Недялко Донски, който бива избран за президент на тогавашната Българска футболна федерация през 1962 г.

Доминацията на България под управлението на Недялко Донски

Неговото управление е белязано от успехи, каквито днес звучат като някаква приказка, като нещо непостижимо към момента. Той управлява до 1970 г., като през този период националите ни се класират на цели три Световни първенстваЧили ’62, Англия ’66 и Мексико ’70. През 1968 г. България печели сребърен медал на Олимпийски игри, като губи финала от силния тим на Унгария.

Великият президент на БФС Недялко Донски

Тогава в националния ни отбор се подвизават имена като Георги Аспарухуов, Димитър Якимов и редица други, които успяват да направят България отбор от световна класа. Не само националният отбор обаче е в разцвета си. Клубните ни тимове доминират в Европа, като 1967 г. илюстрира това идеално. Тогава имаме два отбора на полуфиналите в европейските клубни турнириЦСКА играе срещу “Интер” за КЕШ и “Славия” среща “Глазгоу Рейнджърс” за КНК.

Гостуванията в България са болна тема за всеки европейски тим заради препълнените стадиони и враждебната атмосфера, създадена от страстните български фенове. Забележителен е и фактът, че България става Европейски шампион при младежите три пъти и веднъж при юношите. Доминация, която днес изглежда невъзможна.

Мачът между ЦСКА и “Интер”, игран пред препълнени трибуни

През 1970 г. националите губят всички свои мачове на Световното в Мексико, което разклаща позицията на Недялко Донски. Той бива отстранен от своя пост и заменен от Данаил Николов. Безспорно България се радва на още постижения в следващите години, като класирания за Мондиалите през 1974 г. и 1986 г.

Но фактът е, че от 1962 г. до 1970 г. страната се радва на невиждани досега футболни успехи, всеки от които е постигнат под ръководството на Недялко Донски. Поради тази причина неговото управление остава най-успешното в историята на БФС (или Българската футболна федерация).

Мнението на “Ритнитопъ”: България е сериозно футболно име дори през 80-те и 90-те години. Но поради честите промени във властта, не можем да отличим едно конкретно име за най-успешен президент на БФС от този период. Това название обаче е напълно заслужено от Недялко Донски, под чието управление България се превръща в световна сила и остава такава за години напред.

Прочетете още наши материали, свързани с български футбол тук:

Източници:

(1)Донски прави България световна сила във футбола. (2021, October 12). bgdnes.bg. https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10274962

(2)Bulgaria national football team. (2024, January 14). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved January 18, 2024, from https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgaria_national_football_team

(3)Български футболен съюз – Уикипедия. (2005, April 4). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *