Press "Enter" to skip to content

Младостта или опитът – кои са по-добрите във Висшата лига?

Какво значение оказва възрастта във Висшата лига? Най-младият или най-старият отбор се представя по-добре до момента?

Няма как да се отговори еднозначно на въпроса “По-добре с млади или с опитни играчи?”. Както във всяко нещо, винаги трябва да има баланс. Висшата лига е поле не само на опитните играчи, но и на стари кучета. А каква е ситуацията през този сезон? Кой е най-младият състав и кой е този с най-голяма възраст?

Този сезон средната възраст в елита на Англия е 26,4 г. На двата полюса в тази класация са два лондонски отбора. Най-млад е съставът на “Челси“. “Сините” разполагат предимно с млади състезатели. Средната възраст при тях е 23,1 г. С почти 4,5 г. повече, или по-точно 27,6 г., е най-старият отбор тази година – “Уест Хем“.

Играчите на “Челси” преди мач.

Класирането до момента е в полза на опита. След 8 кръга “чуковете” са на седмо място с 14 точки, докато “сините” от Лондон са 11-ти с осем пункта. Интересно е да припомним, че само преди няколко месеца Уест Хем спечели второто издание на Лигата на Конференциите. При “Челси” ситуацията е под всякаква критика, но в последните мачове отборът на Маурисио Почетино показва по-добро лице.

“Уест Хем” с новите си екипи за сезон 2023/24.

Само преди месец и половина, на 20-ти август, двата тима се срещнаха в директна битка на възрастта във Висшата лига. “Чуковете” победиха с 3:1 противоположно на статистиката в срещата. Ударите бяха 11:14, корнерите 3:9, а владението на топката – 23:77%. Всичко това в полза на “сините” от Лондон. Освен това, заради червен картон за футболист на “Уест Хем”, в последните 30 минути “Челси” игра с човек повече! Все пак всички знаем, че футболът е най-великата игра и невинаги статистиката печели мачовете. Именно заради тази непредсказуемост обичаме този спорт още повече!

Репортаж от мача между “Уест Хам” и “Челси” вижте тук!

Мнението на “Ритнитопъ”: Можем да заключим, че до момента в борбата на възрастта във Висшата лига, опитът надделява над младостта. Все пак още е твърде рано – изминали са едва няколко кръга. Най-гледаното първенство в света със сигурност има с какво да ни изненада до края на сезона!

Източници:


(1) Premier League 22/23. (n.d.). Football transfers, rumours, market values and news | Transfermarkt. https://www.transfermarkt.com/premier-league/startseite/wettbewerb/GB1
(2) West Ham United vs Chelsea live scores. (n.d.). LiveScore | Live Football Scores, Fixtures & Results. https://www.livescore.com/en/football/england/premier-league/west-ham-united-vs-chelsea/968441/
Снимки:
(1) https://static.footballtransfers.com/images/cn/image/upload/q_75,w_1200/footballcritic/lb05wqi1pcqetucofxf3.webp
(2) https://cdn.whufc.com/sites/default/files/2023-07/anthemkithero2.jpg

Подобна статистика за миналия сезон в Европа си припомнете тук!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *