Press "Enter" to skip to content

Повече помагат или пречат българските фенове?

Без 12-ия играч един футболен мач се обезсмисля. Гледали сме мачове на празни трибуни – няма тръпка, не е същото. Обикновено футболистът като вкара гол отива да се израдва пред тези, които най-много обичат отбора – феновете.

И в тази статия ще разгледаме българския фен. За да се нарече човек фен на някой отбор, той трябва да го обича истински. Тогава се получава тази необяснима химична връзка между зрителите и самата игра. Футболът е наречен религия, за някои даже е нещо повече – начин на живот и нещо дълбоко, прeдаващo истински смисъл.

Феновете – те предават смисъл на играта!

В една велика книга е написано “По-блажено е да дава човек, отколкото да получава” – Деяния 20:35. Любовта дава, тя не търси своето. А българският фен е давал, дава днес и е готов да даде. Примери за това имаме много. Погледнете само синята агитка на “Левски”, която години наред събира сериозни суми, за да помогне на любимия си отбор да се справи със своите дългове[1]. Поклон, това е за пример!

Синята агитка е винаги зад гърба на отбора.

Червените” фенове не остават по-назад. За да се погасят задължения към четирима бивши футболисти и един мениджър, привържениците на ЦСКА София се обединиха и събраха 370 хил. лв[2]. Това се случи през февруари 2022 г.

Такива примери може да видим и от привържениците на “Локомотив” и “Ботев” (Пловдив) и всички клубове в страната с по-голяма фенска маса, а и не само. Очевидно любов от българския фен към клуба му не липсва, но тук идва един въпрос: Как бива изразявана тя?

Феновете на “Ботев” при откриването на “Колежа”.

Дотук представихме положителната страна, която безспорно я има. Но нека си кажем истината. Нормално ли е на чисто новия изграден стадион на “Ботев” (Пловдив), феновете на “Левски” да запалят малък пожар и да скъсат оградителната мрежа в този празник за “Ботев” и неговите фенове?

Снимка от мача “Ботев-Левски” от 28-ия кръг, в която феновете на “Левски” запалиха огън и скъсаха оградителната мрежа.

А в другото дерби от същия 28-ми кръг между ЦСКА София и “Лудогорец”, червените фенове не спряха да обиждат през цялото време капитана на националния ни отбор Кирил Десподов, който е един от най-добрите ни футболисти. Даже беше замерван през цялото време с различни предмети. И може ли един човек, който обича клуба си, да изразява любовта си по този начин?

Реакцията на Десподов и коментар след случката на мача ЦСКА София – “Лудогорец”.

И това са само пресните примери от последните седмици. Събличания на треньори по време на пресконференция, хвърляни фойерверки в противниковата агитка, целене с камъни между агитките, заплашване на играчите с физическа саморазправа…

Всички тези неща отдавна са част от футболната ни картинка малко извън терена. И тези хора, които уж обичат клуба си, сякаш не осъзнават, че точно на него вредят, като с непристойното си поведение му докарват не малки парични глоби.

Такива картинки са често срещани по нашите терени.

Дори не сме започнали да коментираме словесната агресия, но няма и смисъл. Един чернокож нападател от “герой” се превръща в обект на расистки скандирания само за месец в случай, че два мача не е във форма.

Да заведеш семейството си на мач в днешно време е като да го заведеш на нещо екстремно, в което наистина ще чуе и види неща, които не са за показване. А футболът е празник, но какво празнуваме ние всъщност? По-сладко е да псуваш противниковата агитка, отколкото да подкрепяш своя отбор, “разни хора, разни идеали”, както е казал един велик наш поет.

Защо се маскираш, когато отиваш мач?

Българският фен е верен, има сърце за отбора си, дава от хляба си за него, когато е в нужда, това е да си отдаден привърженик. Но има неща, които ни куцат и колкото по-бързо ги възприемем, толкова по-добре ще бъде за нас като хора и общество. Футболното дерби не трябва да е война, трябва да е празник, защото от войната никой не печели. А не е ли по-добре накрая да си стиснем ръцете с привърженика и да се усмихнем, просто защото сме имали възможността да се насладим на това събитие?

Българският фен има сърце за отбора си!

Бъдете толерантни към противника, въпреки изнервящата обстановка понякога. Зад всеки футболист стои едно семейство, близки хора. Нека ги подкрепяме, а ако не ги харесваме, нека поне не ги обиждаме. Бъдете първо хора, а после фенове, така се върви напред и ще се види голямата картинка един ден, която ще ни даде огромен смисъл.

Мнението на Ритнитопъ: Вдъхновяващо е един състав да чуе феновете си, когато стъпи на терена. Това дава такава мотивация, че отборът има силата и планини да премести. И същевременно цялата глупост, която виждаме по българските терени от агитките на моменти ни отчайва и ни кара да губим надежда, че някога нещо ще се подобри. Но едно е ясно, хората трябва да осъзнаят, че не помагат на клуба, който обичат с вандалски и груби прояви. Подкрепяйте, не мразете.


Източници:

[1] https://dsport.bg/fenovete-na-levski-sabraha-nad-230-hiladi-leva-za-nap~113116.html

[2] Феновете на ЦСКА събраха почти 370 хиляди лева за една седмица. (2022, February 9). Последни новини от света на спорта – dsport. https://dsport.bg/fenovete-na-cska-sabraha-pochti-370-hiladi-leva-za-edna-sedmica.html

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *