Press "Enter" to skip to content

Забрана за сделки под наем във Висшата лига!?

Отборите от Висшата лига ще гласуват за временна забрана на сделките под наем между свързани клубове.

Отборите от Висшата лига ще гласуват за временна забрана на сделките под наем между свързани клубове. За въпросното решение ще се проведе гласуване и то трябва да получи одобрение от 14 от общо 20 клуба в английския футболен елит. На 21-и ноември се очаква решението да бъде обявено публично.

Това ще означава, че например Нюкасълняма да може да привлече играч под наем от някой от четирите отбора от Саудитска Арабия, които са собственост на Публичния инвестиционен фонд (ПИФ) – “Ал Ахли”, “Ал Хилал”, “Ал Насър” и “Ал Итихад”.

Забрана за сделки под наем във Висшата лига!?
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2021%2F11%2F09%2Ffootball%2Fnewcastle-united-fans-against-saudi-ownership-spt-intl-cmd%2Findex.html&psig=AOvVaw07B3lQS3Q_OdtTF4_3qWst&ust=1700473284226000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBIQjRxqFwoTCJCl4J3Vz4IDFQAAAAAdAAAAABAQ

През последно време на Острова се говореше, че “свраките” ще се опитат да привлекат полузащитника на “Ал Хилал” Рубен Невеш под наем като заместник на наказания Сандро Тонали.

Евентуална забрана би означавала, че и други мулти клубни модели на собственост, например Сити Футбол Груп на Манчестър Сити, също ще пострадат. Собствениците на “Арсенал”, “Астън Вила”, “Челси”, “Брайтън”, “Уест Хем”, “Нотингам Форест”, “Борнемут”, “Шефилд Юнайтед” и “Кристъл Палас” имат дялове в чуждестранни клубове, а бъдещият съсобственик на Манчестър Юнайтед сър Джим Ратклиф е собственик на френския отбор “Ница”.

За разлика от Нюкасъл и четирите саудитски клуба, собственост на ПИФ, повечето от тези чуждестранни отбори не са пълни със звездни имена. Брайтън използва споразумението си с белгийския отбор Роял Юнион, в който собственикът на “чайките” Тони Блум има миноритарен дял, за да изпраща играчи под наем, които да трупат опит.

Забрана за сделки под наем във Висшата лига!?
Сър Джим Ратклиф

Именно поради това немалко английски медии изтъкват, че “свраките” биха били най-потърпевши от предстоящото решение. Все пак клубовете в Саудитска Арабия успяха да привлекат множество звезди и евентуален техен трансфер под наем във Висшата лига ще бъде много спорен. Във вторник ще разберем дали наистина ще се стигне до подобно решение, което би било революционно за английския футбол.

Мнението на “Ритнитопъ”: Интересно решение предстои да бъде гласувано. Както вече разбрахме, то ще влезе в сила още през януари, ако бъде гласувано. Интересно е как това би повлияло върху трансферите на по-големите отбори на Острова.

Източници:

(1) https://theathletic.com/5047323/2023/11/10/explain-premier-league-loan-ban/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *