Press "Enter" to skip to content

“Quest Room” – Новият иновативен проект

На 29-ти и 30-ти октомври се проведе мултипликационното спортно събитие по проект “QUality collaboration for innovativE approach in SporT and physical activity education” – “QUEST ROOM” на терените на “Спортна София”.

В събитието се включиха повече от 250 младежи от България и Сърбия, които ги участваха в дейности по мини футбол и баскетбол 3X3 през дните. Участниците, в мини футбола и баскетбола бяха на възраст между 10 и 15 години.

На 28-ми октомври се състоя и последната транснационална среща между партньорите по проекта “QUEST ROOM”, а която 6-те партньора (Европейска федерация по мини футбол, Българска асоциация по мини футбол, Българската федерация по Баскетбол, ЕНДАС Сардиния, (Италия), Икономически университет, Братислава (Словакия) и “Черак” (Белград), (Сърбия). Те планираха събитието заедно с международните студенти, които се ангажираха с провеждането и изготвиха окончателните насоки, сравнителен доклад и препоръки за бъдещи обучения в “QUEST ROOM”.

Основните цели на мултипликационното спортно събитие “QUEST ROOM” бяха:
– да се сподели информация за интелектуалните резултати на проекта;
-да предостави възможност за участниците в “QUEST ROOM” да споделят лични истории за участието си в проекта със своите ментори;
-насърчаването на предимствата и ценностите на спорта при справяне с образователни въпроси, свързани с подобряваща здравето физическа активност.

Събитията бяха организирани от обучени студенти, които бяха поканени от партньорския консорциум и те получиха валидация на всички умения, събрани до момента по проекта “QUEST ROOM”.

Ключов лектор беше поканен да изнесе лекция на тема : “За здравословния начин на живот, здравословното благополучие и значението на подобряваща здравето физическа активност като цяло.”

Партньорският консорциум на проекта “QUEST ROOM” се състои от 6 партньора в 5 държави, както следва:
Европейска Федерация по мини футбол (ЕМФ)  е една от петте континентални федерации членки на Световната федерация по мини футбол и се състои от 34 национални федерации. Една от която е БАМФ (Българска Асоциация по мини футбол).
БАМФ разполага с 25 регионални центъра и си партнира с БФС и Министерството на Младежта и Спорта.
Другият български партньор в консорциума е БФБ (Българска федерация по Баскетбол).Другият баскетболен партньор е “Черак” (Белград), чиито отбор спечели турнира 3×3 по баскетбол на 31 октомври.
Останалите два участника в консорциума са италианската организация ЕНДАС Сардиния и Университета по Икономика в Братислава.

Крайният резултат е платформата” QUEST”, която е проектирана и представена за поколението Z, включвайки ги във физически дейности с помощта на смесено обучение, включително симулационна среда в иновативен формат “QUEST ROOM.

Проектът е съфинансиран от програмата “Еразъм+” на Европейската Комисия.⁠
“Еразъм+” е европейска програма подпомагаща образованието и спорта при младите в Европа и разполагат с бюджет от над 26 милиарда евро. Програмата им 2021-2027 се фокусира върху цифровия преход на юношите и промотиране на равни права между тях.

Мнението на “Ритнитопъ”: Организирането на такъв тип събития е лъч светлина за развитието на следващото поколение. И е хубаво да се виждат подобни международни партньорства в името на младежта и спорта.

Ефектът върху общественото здраве от всяка интервенция зависи от комбинацията от нейната ефективност, степента и качеството на нейното прилагане и устойчивостта.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *