Press "Enter" to skip to content

Един от най-бързоразвиващите се отбори в България

Днес ще ви представим един от най-обещаващите млади футболни проекти у нас.

Става дума за футболен клуб “Фратрия” (Бенковски). Всъщност в това село във варненска област се намират управленските структури на отбора. Иначе домакинските си мачове играе в Старо Оряхово.

История

Всъщност историята на тима е доста кратка. Той е основан на 16-ти април 2021 година. Основателят се казва Виктор Бакуревич. Той е собственик на голяма верига магазини за хранителни продукти. Това е доста солиден спонсор за тим в областните групи. Наличието на източник на средства веднага си казва думата. Още в дебютния си сезон на футболната карта на България тимът печели Б Областна група с 9 победи и 1 загуба от 10 мача и преднина от цели 8 точки пред втория отбор на ФК “Провадия”, който завършва на второ място в групата.

Следващият сезон, в А Областна група, е дори по-успешен от първия. В момента отборът е в люта битка с местния хегемон – “Суворово” за първото място в групата, като понастоящем води в класирането, макар и само по по-добри показатели в преките мачове. Единствената загуба на “Суворово” в целия шампионат дотук е именно от “Фратрия”, и то класическа, на собствен терен.

Юношески формации

Въпреки че на практика отборът е на две години, вече има един куп юношески формации. От тях, и двата детски отбора заемат първо място в групите си. При това, в групата на първия детски отбор присъства и юношески тим на “Лудогорец”. Това е и единствената група при подрастващите футболисти, в която разградският отбор не е лидер. В другата детска група втората позиция е заета от “Доростол” (Силистра). Отборът може и да няма изявен мъжки състав, но е пословично известен със своите юноши.

Подобен пример

Както знаете, когато един отбор направи такъв спринт из дивизиите, си е цяло събитие, предвид трудностите, с които един нов проект неминуемо един млад футболен проект трябва да се сблъска. Така постепенно еуфорията, която предизвика този тим отшумя, но един друг отбор започна да набира все по-голяма популярност. Става въпрос за “Олимпик” (Варна). Този тим е основан значително по-рано, през 2016 година, но едва от този сезон започна походът му из дивизиите.

Тук също косвено е замесен и ФК “Провадия”. Първият мач в мъжкия футбол на този отбор завърши при резултат 9:1. Това далеч не се оказа изолиран случай и в момента отборът е първи в своята група, като е в компанията на солидни претенденти: ФК “Възраждане”, който всъщност е новият ФК “Тополи” 2010, който е традиционен участник в А Областна група, и съответно има доста силен състав, включващ играчи, играли дори в Първа и Втора лига и ФК “Камчиец” (Дългопол), който е тук, защото беше изключен след конгреса, организиран от Димитър Бербатов, след който бяха отстранени още един куп отбори.

Мнението на Ритнитопъ: Със сигурност е добре, когато един новооснован отбор поеме по стръмния и каменист път към върха и има амбицията да го покори възможно най-бързо. Тук ви показахме два такива примера. Хубавото в тези случаи е, че не се гледа да се гради само опаковката (мъжкия отбор), ами се почва от основата (юношите), защото именно на тях ще се разчита след време. Ръководствата на тези отбори знаят идеално как трябва да се развие един отбор и се справят прекрасно. Дано по-скоро постигнат целите си.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *