Press "Enter" to skip to content

Що е то системата „Коверчано“ и има ли почва у нас?

Системата „Коверчано“ е използвана вече у нас, когато шеф на съдийската комисия беше Атанас Узунов. А би ли била ефективна днес? Това ще бъде разгледано в тази статия.

Създаване на базата “Коверчано

Центърът е основан от Луиджи Ридолфи и Данте Берети и е проектиран от архитектите Франческо Тиези и Арналдо Иноченти. Решението за изграждане на Центъра “Коверчано” е взето на 29 март 1952 г. (резолюция на Федералния съвет от 8 май 1951 г.), датата, на която футболната федерация на Италия купува земята. Малко повече от година по-късно строителните работи започват и завършват през октомври 1957 г. Официалното откриване на Центъра е на 6 ноември 1958 г. в присъствието на тогавашния президент на футболната централа – Бруно Заули. Преди изграждането му техническият сектор е базиран в Рим с другите отдели.

Базата “Коверчано”

Центърът е известен като „Casa degli azzurri“ (Къщата на националните отбори), тъй като е основната тренировъчна база за всичките 19 италиански национални футболни отбора от възрастова група U-15 и нагоре (включително жени), както и други представителни на Италия футболни отбори. Известен е още и като „Università del Calcio“ (Университет по футбол), тъй като е домакин на курсове на високо ниво за треньори, спортни директори и съдии.

Центърът е домакин на „Museo del Calcio“ (Музеят на футбола), офисите на техническия сектор, седалището на Асоциацията на италианските футболни треньори, седалището на Регионалния комитет на Националната аматьорска лига, Регионалния съдийски комитет и седалището на Секция на Асоциацията на реферите във Флоренция.

Обучението в “Коверчано”

Националният център за обучение Коверчано остава една от най-известните и престижни бази за обучение в света. Оценявано от тези, които работят там, това е почти свещено място в света на футбола и за феновете.

Аула в сградата на университета

Университетът е с важен статут, тъй като повечето треньори, спортни директори и съдии са преминали през обучението в един от най-елитните футболни университети в Европа, а като цяло и в света. Естествено ,има и български треньори и съдии, които са учили или са били на стаж в университета във Флоренция.

Лекция

Системата у нас

Системата “Коверчано” у нас е използвана за кратко, когато шеф на съдийската комисия е Атанас Узунов. Това се случва преди повече от 20 години. Под негово управление всички топ рефери на България биват събирани на лагер със строг режим и без телефони преди всеки кръг на шампионата, а всички наряди са били обявявани в деня на мачовете.

Атанас Узунов

Системата в днешно време ще бъде с благоприятно влияние у нас, защото съдийските назначения ще бъдат обявявани в последния момент и ще се намали възможността за уговаряне на мачове.

Мнението на Ритнитопъ: “Коверчано” е един от най-елитните университети, който може да подобри всеки един човек, който се занимава с футбол. Ще бъде хубаво, ако все повече български треньори и рефери да придобиват чрез стажове или обучения  повече опит.

Относно системата „Коверчано“ , която е била в употреба ще бъде добре да се внедри отново, за да има сплотеност между отделните рефери.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *