Press "Enter" to skip to content

Що е то системата „Коверчано“ и има ли почва у нас?

Системата „Коверчано“ е използвана вече у нас, когато шеф на съдийската комисия беше Атанас Узунов. А би ли била ефективна днес? Това ще бъде разгледано в тази статия.

Създаване на базата “Коверчано

Центърът е основан от Луиджи Ридолфи и Данте Берети и е проектиран от архитектите Франческо Тиези и Арналдо Иноченти. Решението за изграждане на Центъра “Коверчано” е взето на 29 март 1952 г. (резолюция на Федералния съвет от 8 май 1951 г.), датата, на която футболната федерация на Италия купува земята. Малко повече от година по-късно строителните работи започват и завършват през октомври 1957 г. Официалното откриване на Центъра е на 6 ноември 1958 г. в присъствието на тогавашния президент на футболната централа – Бруно Заули. Преди изграждането му техническият сектор е базиран в Рим с другите отдели.

Базата “Коверчано”

Центърът е известен като „Casa degli azzurri“ (Къщата на националните отбори), тъй като е основната тренировъчна база за всичките 19 италиански национални футболни отбора от възрастова група U-15 и нагоре (включително жени), както и други представителни на Италия футболни отбори. Известен е още и като „Università del Calcio“ (Университет по футбол), тъй като е домакин на курсове на високо ниво за треньори, спортни директори и съдии.

Центърът е домакин на „Museo del Calcio“ (Музеят на футбола), офисите на техническия сектор, седалището на Асоциацията на италианските футболни треньори, седалището на Регионалния комитет на Националната аматьорска лига, Регионалния съдийски комитет и седалището на Секция на Асоциацията на реферите във Флоренция.

Обучението в “Коверчано”

Националният център за обучение Коверчано остава една от най-известните и престижни бази за обучение в света. Оценявано от тези, които работят там, това е почти свещено място в света на футбола и за феновете.

Аула в сградата на университета

Университетът е с важен статут, тъй като повечето треньори, спортни директори и съдии са преминали през обучението в един от най-елитните футболни университети в Европа, а като цяло и в света. Естествено ,има и български треньори и съдии, които са учили или са били на стаж в университета във Флоренция.

Лекция

Системата у нас

Системата “Коверчано” у нас е използвана за кратко, когато шеф на съдийската комисия е Атанас Узунов. Това се случва преди повече от 20 години. Под негово управление всички топ рефери на България биват събирани на лагер със строг режим и без телефони преди всеки кръг на шампионата, а всички наряди са били обявявани в деня на мачовете.

Атанас Узунов

Системата в днешно време ще бъде с благоприятно влияние у нас, защото съдийските назначения ще бъдат обявявани в последния момент и ще се намали възможността за уговаряне на мачове.

Мнението на Ритнитопъ: “Коверчано” е един от най-елитните университети, който може да подобри всеки един човек, който се занимава с футбол. Ще бъде хубаво, ако все повече български треньори и рефери да придобиват чрез стажове или обучения  повече опит.

Относно системата „Коверчано“ , която е била в употреба ще бъде добре да се внедри отново, за да има сплотеност между отделните рефери.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.