Press "Enter" to skip to content

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТЪ

Футболът e за всички, по всяко време, навсякъде!

-Екипът на Ритнитопъ

С оглед на ситуацията в българския футбол и добрите практики в редица европейски футболни клубове, екипът на Ритнитопъ е на мнение, че родните клубове както и българският футболен съюз трябва час по-скоро да реагират и да заимстват идеи в областта на социалната отговорност.

Футболът не е просто най-любимата игра на човечеството. Футболът е средство за стопяване на граници, цветове, религии, полове и прочие. На футболния терен се изграждат едни от най-важните човешки ценности – уважение, толерантност и честност! Както на терена, така и извън него проявите на обратното трябва да бъдат наказвани! Затова екипът на Ритнитопъ се е заел с разработването на концепция по корпаритвна социална отговорност, която да е ключова част от житейския път на проекта с цел облагодетелстването на обществото!

СЪВСЕМ СКОРО НА САЙТА НА РИТНИТОПЪ!

Екипът на “Ритнитопъ” държи на социалната отговорност, която дава възможност за развитие на различни, значими за обществото, сфери. Именно тази гледна точка ни кара да обърнем внимание на незрящите. В България хората с подобен проблем практикуват различни видове спорт, най-популярен сред тях е голбалът. Той се играе със звъняща топка, която тежи 1250 грама. Топката не е под налягане и е с дупки, за да се чуват звънчетата. Играе се само в зала.
Нашата идея обаче е да дадем шанс на незрящите да практикуват футбол. Това на този етап не се случва. Причините са финансови, но и свързани с трудности с намирането на деца и младежи/девойки, които да се занимават с конкретно този спорт.
За да бием шута на тези проблеми ще изградим партньорство с Федерацията по спорт за незрящи, а с тяхна помощ ще ви запознаем отблизо с проблемите, които спъват развитието на футбола.

Футболът за незрящи има сходства с футзала като правила. Разликите са следните:

  • всички играчи, освен вратаря, носят маска на очите си.
  • топката е модифицирана и също издава звуци при движението си.
  • играчите трябва да дадат знак, когато ще поемат притежание на топката с реплика от типа “go” или “voy”. Това дава яснота на останалите играчи за тяхната позиция.
  • извън игрището отборите се ръководят от гайд, който трябва да им дава инструкции.


Очаквайте всички материали и дейности свързани със социалната ни отговорност именно в тази секция от “Ритнитопъ”.