Press "Enter" to skip to content

„Щутгарт Арена“ – стадион с история и чар

В поредицата ни, която разглежда стадионите, които ще приемат мачове на Евро 2024, дойде ред на „Щутгарт Арена“.

История

Стадионът е сред най-старите в Германия и е построен през 1933 г. През 1950 г. тук се играе първият международен мач на Федерална република Германия след Втората световна война срещу Швейцария. На двубоя присъстват над 100 000 зрители. През 1993 г. на стадиона е построен покрив.

От самото си отваряне, съоръжението е дом на местния тим “Щутгарт”, който е видял немалко успехи на съоръжението.

Стадион “Щутгарт Арена” отвътре

„Щутгарт“ е петкратен шампион на Германия, трикратен носител на Купата на страната, победител в Суперкупата на Германия и дори носител на несъществуващия вече турнир Интертото.

Съоръжението отвън

Стадионът с капацитет от 60 хиляди зрители е реновиран десетки пъти през 90-годишната си история, за да достигне този си вид. Въпреки че ремонтните дейности по него винаги са били наложителни, той е огромна част от футболната история на Европа. Арената е била домакин на две Световни първенства – през 1974 и 2006 г. Също така тук са се състояли мачове от Европейското първенство през 1988 г и финалите на турнира-предшественик на Лига Европа през 1988 и 1989 г.

Стадионът е построен през 1933 г.

Стадионът е оборудван с изключително модерни трибуни като, типично за Бундеслигата, разполага с ултрас трибуна зад вратата, и семеен централен сектор. Съоръжението е недалеч от центъра на Щутгарт, на север от река Некар, което го прави леснодостъпен за гостите на града. Устройството и локацията на стадиона прави преживяването в Щутгарт много повече от просто посещение на един изключително красив стадион.

Секторите на съоръжението в Щутгарт

„Щутгарт Арена“ на Евро 2024

Стадионът ще приеме пет двубоя от турнира. Първият мач е част от третия ден на еврофиналите и противопоставя Словения и Дания. Двата тима са се срещали шест пъти до момента, като „червения динамит“ е спечелил пет от тях. За словенците това е второ участие на континентален форум след отпадането им в груповата фаза през 2000 г.

Покривът на Щутгарт Арена

Втората среща е между домакините от Германия и потенциалния подводен камък Унгария. Третият мач на „Щутгарт Арена“ отново ще е с участието на Унгария, този път срещу коравите шотландци. Срещата ще бъде част от последния кръг на груповата фаза, така че определено ще бъде ключова за съдбата на двата тима.

Предпоследният двубой също ще бъде част от груповата фаза. Срещата е между Украйна и Белгия. Интересен факт е, че двете страни никога не са се срещали помежду си, а през това лято са фаворити в своята група Е.

Последният мач край река Некар ще бъде четвъртфинален сблъсък, който ще противопостави спечелилите мачовете между победителя в група B и третия в група A / D / E / F и първия в група А и подгласника в група C.

Заради правилата за имиджовите права “MHPАрена” ще бъде наричана “Щутгарт Арена” на Евро 2024.

Красимир Балъков с екипа на Щутгарт

Българската следа на „Щутгарт Арена“

На великолепния стадион в Щутгарт има и българска следа. От 1995 до 2003 г. екипа на „швабите“ носи Красимир Балъков. За осем години в тима, Балъков отбелязва 54 гола в 236 мача. Гордо можем да погледнем към „Щутгарт Арена“ на 16-ти юни и да си кажем, че на този стадион българин е вдигал Купата на Германия и трофея в турнира Интертото. Първата работа като треньор на Балъков е именно в „Щутгарт“ като асистент през 2005 г.

Мнението на “Ритнитопъ”: Изключително е, че стадион на над 90 години отново ще домакинства срещи от подобен калибър. Въпреки че Германия е известна със своята инфраструктура, не можем да си кажем, че е невъзможно и в нашата страна да се поддържат съоръжения от подобно качество.

Прочете още от нашите материали тук:

Домът на “Шалке” също ще приеме мачове от Евро 2024

Източници:

(1) Hospitality. (n.d.). VfB Stuttgart. Retrieved May 27, 2024, from https://www.vfb.de/de/1893/business/hospitality/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *