Press "Enter" to skip to content

Възможен ли е голям подвиг за Швейцария в Катар?

Швейцария впечатли в квалификациите, като се класира директно на Мондиала, но ще успеят ли да се преборят в тежката група, в която се намират? Това ще разберем в близките дни.

Швейцария е малка вътрешноконтинентална федерация от двадесет и шест кантона в Централна Европа. Тя граничи с Германия на север, Франция на запад, Италия на юг, Австрия и Лихтенщайн на изток.

Швейцария мина през група „С“ на квалификациите за Световното в Катар. „Кръстоносците“ бяха в една група с тимовете на Италия, Северна Ирландия, България и Литва. В тази групата те записаха 5 победи и 3 равенства, като завършиха като победител в групата и се класираха директно за Мондиала. Момчетата на Мурат Якин се разписаха 15 пъти във вратата на техните противници, а допуснаха едва 2 гола в своята.
Отборът разполагаше с различни голмайстори, като 12 футболисти се разписаха, но с най-много попадения квалификационната кампания приключи Бреел Емболо, който се разписа на 3 пъти.

Това ще е 11 участие на Световни финали за отбора на Швейцария. За първи път те играят на Световен футболен форум през 1934 година, когато достигат до 1/4- финалната фаза на турнира, което е и най-доброто им представяне на най-големия футболен форум. Те повтарят най-доброто си класиране през 1938 година, както и през 1954 година, когато те са домакин на Мондиала.

Интересен факт, който можем да отбележим е, че те участват и в най-резултатния мач на Световни финали. През 1954 година, когато са домакин на Мондиала, те губят от Австрия с резултат 7:5 в 1/4-финалната фаза на турнира.

Швейцария е страната, която се гордее със своите вратари през последните години, като тайната е, че те използват специална техника за изграждането. През последните години все повече швейцарски вратари играят в топ отбори. Ян Зомер, Роман Бюрки, Грегор Кобел, Диего Беналио са само част от вратарите, които излизат от швейцарската школа.

А каква е тайната за доброто им представяне?

Захранвани с батерии очила, създадени от японската компания „VisionUp“, имат регулируема скорост, която помага за подобряване на скоростта на обработка на мозъка и зрителните способности.

Самите очила създават ефект на забавено движение, за да подобрят широк спектър от визуални умения, като това очевидно работи за Ян Зомер, който беше изключителен по време на турнира миналото лято.

От екипa на „VisionUp“ споделят: „Можете лесно да подобрите скоростта на обработка на мозъка и зрителните способности, като кинетична зрителна острота, динамична зрителна острота, периферно зрение, възприятие за дълбочина и координация око-ръка. По този начин можете да постигнете по-добри спортни постижения. „VisionUp“ са полезни не само за спортисти, но и за млади или възрастни хора.“

Очакванията към отбора на Швейцария не липсват след доброто Европейското първенство, както и представяне в квалификации за Мондиала.


Героят от Европейското – Ян Зомер със сигурност ще иска да затвърди доброто си представяне, което направи на Европейското, а в последствие и в груповата фаза, като беше с ключова роля. В защитната линия ще се разчита много на Мануел Аканджи, който под ръководството на Пеп Гуардиола започва да намира своето лице. В халфовата линия много ще се разчита на Гранит Джака, който винаги е бил с ключова роля в този състав на „кръстоносците“. Очаквания ще има и към Джердан Шакири. Съотборник на Станислав Иванов в „Чикаго Файър“ се представи силно в квалификациите, а от началото на този сезон също се представя добре със своите 13 Г+А (Гол и асистенции) в 29 мача. В нападение човекът, който стана и голмайстор в квалификации Бреел Емболо ще иска да остави своята следа на най-големия футболен форум.

Мнението на Ритнитопъ: Швейцария със сигурност ще иска да преодолее групата, но ще трябва да се пребори с коравите отбори на Бразилия, Сърбия и Камерун.  Със сигурност този състав има този потенциал, но дали ще успее ще видим след броени дни.

Нашето мнение е, че ще достигнат поне до 1/8- финал на Световното в Катар.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *