Press "Enter" to skip to content

Българските таланти зад граница – Лазар Боянов

Отново е време за нашата рубрика, която ви представя родните ни таланти зад граница, а днес ще ви представим Лазар Боянов.

А кой е Лазар Боянов?

Лазар Боянов е роден на 1 април 2003 год. в Банско, България. Висок е 188 сантиметра и играе на поста централен защитник. Започва да тренира като малък в „Пирин“ (Благоевград).

Лазар Боянов като малък

Но едно решение преобръща кариерата му – след като успява да покаже завидни умения, той и семейството му взимат важно решение, което преобръща неговата кариера – явява се на футболен кастинг в комплекс „Царско село“, на който са присъствали скаути от Англия в търсене на млади таланти и, посъветван от баща си и своя агент, решава да кандидатства.

„На Острова образованието и футболът са на много по-високо ниво и това ме накара да се опитам. Получи се като 3-дневен лагер, в който бяха включени тренировки, мачове и интервюта. Треньорите ме харесаха и съм много радостен, че се получи, защото нивото в Англия е много по-голямо и вратите са широко отворени за реализация и развитие.“

Лазар Боянов(1)

След успешния кастинг Боянов си печели място в училищния отбор на „Брукхаус Колидж“  – същият, в който и Николай Тодоров започна кариерата си в чужбина.

За краткия период в Англия българският защитник успя да спечели цели 3 трофея, всички от които в престижни турнири и срещу тимове от “Висшата Лига”, “Чемпиъншип”, както и от Франция, Белгия и Италия.

Боянов с трите трофея, които завоюва със своя отбор

През сезон 2020/21 Боянов бе неизменен титуляр в отбора на „Славия“ до 19 години, където също имаше впечатляващи представяния.

Лазар Боянов с екипа на „Славия“

Именно добрата форма му осигури и втори трансфер зад граница, като този път бранителят се озова в Португалия с екипа на „Насионал“ (Мадейра), като бива картотекиран за Примейра лига – първия ешелон на страната. От началото на този сезон играе за „Атлетико Маринезе“.

Боянов има солидна визитка с българския национален отбор. Той е бе част от родните ни тимове за юноши до 15 и 17 години. Тези дни стана ясно, че е повикан в младежкия отбор до 21 години. Ако продължава с добрите изяви, очакваме някой ден място и в мъжкия национален отбор.

С националния отбор до 17 години

Мнението на “Ритнитопъ”: Боянов е от тези играчи, които впечатляват с изявите си в България и зад граница. От самите тях зависи как ще се развият и ще се справят ли с трудностите, ако искат да станат професионални играчи на световно ниво. Ние вярваме, че Лазар ще успее, но от самия него зависи на какво ниво ще стигне.

Кратък анализ на “Ритнитопъ” за Лазар Боянов може да намерите и в този материал

Източници:
(1) 16-годишен българин, вдигнал купа в Англия: Искам да се наложа в чужбина, нивото е много по-високо. (2019, May 2). Gong.bg. https://gong.bg/football-sviat/anglia/16-godishen-bylgarin-vdignal-kupa-v-angliia-iskam-da-se-nalozha-v-chuzhbina-nivoto-e-mnogo-po-visoko-540669

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *