Press "Enter" to skip to content

Откъде произлиза прозвището “Театърът на мечтите”?

Всички сме чували и наричали дома на “Манчестър Юнайтед” с името “Театърът на мечтите”. Но откъде всъщност идва това прозвище?

“Олд Трафорд” е сред най-митичните стадиони на планетата. Дълги години наред е бил арена на титанични сблъсъци. Виждал е велики възходи и трагични падения на “червените дяволи”.

"Олд Трафорд" в днешни времена.
“Олд Трафорд” в днешни времена.

В областта Трафорд е имало две имения – “Олд Трафорд” и “Ню Трафорд”. Говори се, че първото било дом на семейство де Трафорд от 1017-а г., докато не са се преместили във второто някъде между 1672 и 1720 г. Областта около старото имение, сринато през 1939 г., започнала да се нарича Олд Трафорд. Същото име е дадено и на стадиона на “Манчестър Юнайтед”.

Фен видео на тема “Олд Трафорд” – “Театъра на мечтите” гледайте тук!

“Червените дяволи” първоначално се наричали “Нютън Хийт” и играли мачовете си на “Норт Роуд”, а после на “Банк Стрийт” в Клейтън. Тези стадиони обаче били в окаяно състояние. Тогавашният председател на клуба Джон Хенри Дейвис спасил “Юнайтед” от банкрут през 1909 г. След преименуването на отбора той решил, че на тима му трябва нов стадион. “Червените дяволи” тъкмо са спечелили Първа Дивизия, както и ФА Къп. Дейвис дарява средства за строежа на ново съоръжение.

“Манчестър Юнайтед” се подвизава на “Олд Трафорд” от 1910 г. Заради реконструкция в периода 1941-1949 г., “червените дяволи” делят общ стадион с градския си съперник “Манчестър Сити”. Двата отбора по това време играят на “Мейн Роуд”.

Мейн Роуд в миналото
Мейн Роуд в миналото

Прозвището “Театърът на мечтите” идва от легендата на отбора Сър Боби Чарлтън. Той произнася знаменитата фраза: “Това е футболен клуб Манчестър Юнайтед, това е Театърът на мечтите”! През 1987 г. Джон Райли я увековечава в своята книга, озаглавена “Футбол”. От издаването на книгата досега репликата “Театърът на мечтите” се свързва с “Олд Трафорд”.

Сър Боби Чарлтън с екипа на "Манчестър Юнайтед".
Сър Боби Чарлтън с екипа на “Манчестър Юнайтед”.

Домът на “червените дяволи” от десетилетия е с най-голям капацитет във Висшата лига – малко над 74 000 места. По времето на Сър Алекс Фъргюсън стадионът буквално се превръща в “Театър на мечтите”. Именно най-съкровените фантазии на феновете на “Юнайтед” се сбъдват на “Олд Трафорд” с шотландския специалист начело!

"Олд Трафорд" - "Театъра на мечтите"!
“Олд Трафорд” – “Театъра на мечтите”!

Мнението на “Ритнитопъ”: “Олд Трафорд” е видял много възходи и падения. Прозвището “Театърът на мечтите” със сигурност е оправдано от великите успехи на “Манчестър Юнайтед”. Въпреки тежките години напоследък, феновете не изоставят отбора. Всеки привърженик на клуба се надява да види как фантазиите му се сбъдват и “червените дяволи” отново покоряват света. Вярвам, че това е възможно и неминуемо ще се случи! Остава само да разберем кога…

Източници:


(1) Old Trafford. (2023, August 23). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved August 23, 2023, from https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Trafford
(2) Connor Doyle. (n.d.). Why is Old Trafford Called ‘The Theatre of Dreams’? [EXPLAINED]. https://sqaf.club/. https://sqaf.club/why-old-trafford-called-theatre-of-dreams/
Снимки:
(1) https://www.si.com/.image/ar_1.91%2Cc_fill%2Ccs_srgb%2Cfl_progressive%2Cg_faces:center%2Cq_auto:good%2Cw_1200/MTg4ODgxMTI1MTI3NDk3MjQ4/imago1011329909h.jpg
(2) https://i.pinimg.com/originals/d2/cd/1d/d2cd1df5c22448d5196f8612ae796c66.jpg
(3) https://live.staticflickr.com/2720/4139166456_88c0e3e833_b.jpg

Защо “Юнайтед” не показва уважение към легендите си прочетете тук!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *