Press "Enter" to skip to content

Топузаков: “Турбулентните събития, които се случиха, бяха неочаквани за всички, в това число и за мен”

Елин Топузаков говори пред медиите преди Вечното дерби с ЦСКА София, което ще се изиграе в понеделник.

Елин Топузаков застана пред медиите, за да разкрие повече за настроенията в “Левски” преди Вечното дерби с ЦСКА София.

“Със сигурност ситуацията не е от най-цветущите, но се опитах в индивидуални разговори с футболистите да ги усетя, да ги успокоя малко, защото при тях всичко е наред и те трябва да мислят само за футбол. Естествено, турбулентните събития, които се случиха бяха неочаквани за всички, в това число и за мен, но в крайна сметка говорим за футбол, така че малко или много те трябва да се абстрахират и да мислят за работата си на терена. Каквото зависи от мен и от щаба ще направим всичко възможно Левски да изглежда подобаващо и това е целта в предстоящото дерби.”

“Искам да кажа, че този отбор е селектиран и изграден от Станимир Стоилов, който постигна обединение в цялата левскарска общност и виждаме колко е безрезервна подкрепата към отбора. Достигна се друго ниво, което е заслуга изцяло на него и неговия щаб. Аз смея да твърдя, че съм ученик, присъствал съм на почти всички тренировки. Бях и треньор на втория, така че в крайна сметка Станимир Стоилов е направил нещо невероятно и просто ще се постарая да продължда линият му, защото в момента отборът има нужда от подкрепа. Да усеща вярата в тях, която може един треньор да им даде, така че това ще правим в дните до мача.”

– започна Топузаков

Временният наставник на “сините” беше запитан в каква форма е отборът.

“Мисля, че момчетата са в много добра спортна форма. Това го показаха и последните резултати на отбора, доминираща роля срещу противниците, стабилни в защита, наредиха четири поредни победи, които прекъснаха негативната серия, така че формата на момчетата е добра. Пак ще повторя, че искаме да задържим просто линията, за да може да по същия начин да изглежда отборът и в понеделник. Естествено другите неща може би повече им влияят. Това вече чисто психологически е нашата роля на треньорите те да се чувстват освободени. Все пак това им е професия. Първо трябва да са радостни и щастливи, че съчетават професията с нещото, което обичат да правят в живота. В такъв дерби мач не мисля, че някой може да каже, че има фаворит. Били сме свидетели през годините на какви ли не сценарии, така че непредвидим мач между два добри отбора.”

– продължи Топчо

Следващият въпрос към Топчо беше свързан със Станимир Стоилов и дали е разговарял с него.

“Винаги. Аз мисля, че съм запазил нормални, човешки и професионални отношения със Станимир Стоилов. Говорихме на дълго и нашироко в деня, в който напусна, на четири очи, доста неща имаше, които изговорихме и надявам се тепърва да обсъждаме неща свързани с отбора, защото неговата треньорска визия и съвети, които би ми дал биха били безценни.”

– каза Топузаков

Топузаков беше запитан дали има по-голямо напрежение от това, че наследява Станимир Стоилов, или че първият му мач е Вечно дерби?

“Напрежение няма, защото изобщо не искам да влизам в ролята на Станимир Стоилов и да се опитвам да го замествам по някакъв начин, защото мисля, че това е невъзможно. Страх нямам, защото, ако се върнем назад в годините, ако не се лъжа за втори или за трети път се явявам в подобна позиция и в крайна сметка няма от какво да ме е страх, защото вече съм минал през това нещо и достатъчно, смея да твърдя, рутина и опит имам, за да се ориентирам в ситуацията, нали казахме турбулентна и не е приятно за никого, но в крайна сметка трябва да се продължи напред и тези момчета да получат подкрепата и нужното самочувствие и увереност, което би ни довели до успех в мача в понеделник”

– продължи той

Наставникът не очаква да има спад в подкрепата от страна на феновете.

“В момента мога да гадая само, но предполагам по-скоро не, първо защото това е мач срещу ЦСКА, дерби. Със сигурност отборът има нужда от подкрепата на своите привърженици, със сигурност на никой не е приятно, може да има несъгласие във всички фракции на синята общност, но не може ти да оставиш отбора си в толкова важен мач, така логично си мисля, че би трябвало този отбор да получи пълната подкрепа на своите привърженици, а тя е доста важна и са показали, че доста горещо могат да подкрепят отбора си и да му дават криле.”

– сподели Топчо

Проблемът с реализирането на положенията също беше засегнат.

“Рецептата и решението е само работа. Тези детайли, завършващата фаза, последният пас, завършващият удар, това е нещо, върху което трябва да работим почти всекидневно, за да може да подобрим мерника на офанзивните футболисти, за да бъдат създадените положения в по-голям процент реализирани.”

– продължи Топузаков
Повече за събитията в “Левски” тук

Топчо беше запитан и за бъдещото си в “Левски”.

“Във футбола и особено в треньорската кариера е малко трудно да си правиш планове за след няколко месеца. Всичко зависи от това как ще продължи отборът, най-вече откъм резултати. Всеки един треньор може да направи перфектната подготовка, да е перфектният психолог, да прави всичко точно, но това не гарантира резултати, така че нека да стигнем до края не сезона. Тогава с ръководството ще седнем и ще обсъдим нещата.”

– добави той

Как се печелят дерби мачовете?

“Чисто мъжки качества, като себераздаване, саможертва, взаимопомощ. Всички сме били свидетели, че не са най-атрактивните мачове между “сини” и “червени”. Тук по-скоро водещо е битката, единоборствата, статичните положения. Там се надявам да надделеем и да можем да излъжем отбора на ЦСКА и да разчитаме на тази отдаденост и взаимопомощ. Битка със сигурност ще има, може би по-малко футболни качества.”

– допълни Топчо

Старши треньори сподели и кои футболисти ще пропуснат дербито.

“Имаме трайно контузени. Кристиян Димитров, Илиян Стефанов, те със сигурност пропуската мача, имаме проблеми и с Хосе Кордоба, ще видим в дните до мача дали ще бъде на 100 % готов да вземе участие. Ще изберем най-доброто.”

– добави легендата на “сините”

Последният въпрос, на който Топузаков отговори, беше свързан с това кой от двата отбора влиза в по-добра моментна форма в срещата.

“Смея да твърдя, че и двата отбора. Ако говорим за моментна форма и постигнати резултати, в последния месец, месец и половина и двата отбора са константни и постоянни. Формата в дербито никога не е от решаващо значение в дербито и в крайна сметка побеждава този, който иска повече победата.”

– завърши Топузаков

Мнението на “Ритнитопъ”: Елин Топузаков заяви, че не усеща напрежение. Все пак е длъжен да го каже, но е малко вероятно да е истина. Той наследява Станимир Стоилов на поста, който изведе “сините” до неочаквани успехи в последната година и половина. За капак, първият му двубой ще бъде срещу лидера в класирането ЦСКА София, който ще гони задължителен успех след двете поредни загубени Вечни дербита. Естествено, “червените” ще искат и да задържат преднината си пред “Лудогорец”. Очаква ни изключително важен мач и за двата отбора в понеделник.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *