Press "Enter" to skip to content

“Картагенските орли” и тунизийската мечта за голям подвиг в Катар

Възможно ли е отбор на Тунис да бъде приятната изненада на Мондиала в Катар, ще разберем след по-малко от месец. А днес ние ще Ви запознаем с подробности около отбора.

Тунис е държава в Северна Африка, населена предимно от араби. Има излаз на Средиземно море. Граничи с Алжир на запад и с Либия на юг и изток.

Влизайки в африканската квалификация във втория кръг, Тунис започна добре с три победи от три мача, преди да запишат равенство срещу Мавритания, а поражението от Екваториална Гвинея заплашваше да спре кампанията им.

Въпреки това те се върнаха, за да спечелят последния си мач – комфортна победа с 3:1 у дома срещу Замбия, за да завършат групата като победители с две точки над Екваториална Гвинея.

Това остави Тунис с всичко, за което да играе в третия кръг, където 10-те победители от групите в Зона Африка, като се изправят срещу Мали през март в два мача на разменено домакинство.

В крайна сметка “Орлите от Картаген” отстраняват Мали с общ резултат 1:0, благодарение на автогол на Муса Сисако в първия мач в Бамако. Като това им осигурява участие на Мондиала в Катар.

Това ще бъде шестото световно първенство за Тунис.

Първото им участие в турнира е през 1978 г., когато стават първият африкански отбор, спечелил мач от Световната купа. Историческият момент настъпва, когато на “Гиганте де Аройто” в Росарио – печелят срещу Мексико с 3:1, благодарение на голове на Али Кааби, Неджиб Гомид и Мохтар Дуиб. Този основен момент доведе до увеличаване на броя на африканските отбори, участващи в турнира.

В Русия през 2018 беше завръщането на “Картагенските орли” и отборът успя да регистрира първата си победа от 1978 г. насам, но две разочароващи загуби срещу Белгия и Англия означаваха, че те не успяха да стигнат до неуловимите фази на елиминациите.

Тунис на Световното през 2018 година в Русия

Добрите практики на федерацията

Академия „Ювентус“ (Тунис) е футболна академия за младежи на възраст от 4 до 16 години. Това е първата футболна академия в Тунис, одобрена от Министерството на младежта и спорта и от Тунизийската футболна федерация. Основана през 2014 г., днес тя е един от пионерите в обучението на млади хора в Тунис.

Академията е изградена с цел, за да се подобрят футболистите, които да представляват в бъдеще страната, както и да играят за гранда от Торино – така наречения „Път на „Ювентус“.

Какво се има предвид под „Пътят на „Ювентус“? Следвайки ясна философия, те се стремят да развиват футболисти чрез визия, която съчетава технически аспекти с умствени, емоционални и междуличностни.

Методологията може да се обобщи чрез 5 точки, които биват стил на игра, техническа способност, психологичен фактор, както и емоционален и социален фактор.

Звездите на нацията

Очаквания към отбора на Тунис ще има най-вече към звездата на отбора, а именно – Вахби Хазри, който защитава цветовете на френския „Монпелие“.

Под лупа ще се наблюдават и изявите на вратаря Аймен Дахмен. В защита ще се разчита на ветерана Али Маалуп, който ще трябва да помогне на отбора си за добро представяне в Катар.

Младата звезда на „Манчестър Юнайтед“ – Ханибал Межбри, който е считан за един от талантите в световния футбол, също ще трябва да затвърждава позицията си.

Мнението на Ритнитопь: Историята на Тунис на Световни първенства не говори добре за представянето им. С балансирания състав между опитни и неопитни играчи ще се разбере имат ли сили да преодолеят групата за първи път в своята история.

Ние смятаме, че Тунис ще отпадне в груповата фаза на турнира.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *