Press "Enter" to skip to content

“Фелтинс Арена” – домът на “Шалке” 04

Бижуто на “Шалке” 04 е един от стадионите, на който ще се провеждат мачове по време на Европейското първенство.

Стадион “Фелтинс Арена” се намира в географския център на Гелзенкирхен, Бергер Фелд в Ерле, недалеч от границите на областите Буер и Бекхаузен.

История

Старият “Паркщадион” заменя “Glückauf-kampfbahn” като дом на “Шалке” 04 за Световното първенство през 1974 г., след като вече не отговаря на изискванията за модерен футболен стадион. Затова в края на 80-те години на миналия век са изготвени планове за нова многофункционална арена.

Първите планове, които са представени за новия стадион, са през 1990 г. Съоръжението е трябвало да бъде с 50 000 места, но разходите за новото изграждане на арената поскъпнали значително до 250 милиона евро. Крайният срок, за да стане готово бижуто, бил 1992 г. През 1991 г. един от инвеститорите, който участва в изграждането на съоръжението, се отказва и този проект така и не се осъществява.

Пет години по-късно новият мениджърски екип на “сините” под ръководството на Руди Асауер подновява дейностите за изграждането на нов стадион. На 21-и ноември 1998 г. е положена символичната пилотна основа на площадката южно от старото съоръжение. Това е първият стадион в Германия, който е изцяло частно финансиран.

Специални функции на стадиона

Покривът на “Фелтинс Арена” покрива целия стадион. Частта над игралното поле може да се отвори. По време на футболни мачове от местния шампионат той обикновено е отворен, освен когато вали сняг или силен дъжд. Покривът обаче не може да се отваря или затваря по време на игра. Решението дали срещата ще се проведе със затворен или отворен покрив се взима от съдията приблизително 90 минути преди началото на двубоя.

Първоначално под покрива на стадиона виси 29-тонен видеокуб с дисплеи във формат 4:3. Четирите екрана позволяват на седящите по-далеч зрители да следят всички събития. От 2003 г. на дъното на куба са закрепени рекламни табели.

Извън часовете на събитието е възможно да посетите арената като част от обиколка на стадиона.

Значими срещи на “Фелтинс Арена”

  • Финал на Шампионска лига през 2004 г. – “Порто” – “Монако”
  • Срещи от Мондиала през 2006 г.
  • Двубои на националния отбор на Германия
  • Суперкупа на Германия през 2011 г. – “Шалке” 04 – “Борусия” (Дортмунд)
  • Стадионът е един от избраните, на който ще се превеждат мачове на Европейското това лято

Освен за футболни мачове, стадионът се използва и за провеждане на развлекателни събития, хокей и музикални концерти.

Евро 2024

Заради правилата на УЕФА за имиджовите права този стадион ще бъде изписван на Европейското като “Арена АуфШалке”. На Евро 2024 ще се изиграят общо 4 мача на съоръжението – три от груповата фаза, Сърбия – Англия, Испания – Италия и Грузия – Португалия, и осминафинал, в който ще се изправят победителя от група C и третия от групи D, E или F.

Мнението на “Ритнитопъ”: Стадионът вече е бил част от голям форум – Световното първенство през 2006 г., а сега ще бъде използван до 1/8-финалната фаза на турнира. Мачът Испания – Италия безспорно ще е един от най-любопитните в целия турнир.

Какво се случи с Шалке 04?

Източници:
(1) https://veltins-arena.de/veltins-arena/
(2) https://de.wikipedia.org/wiki/Veltins-Arena

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *