Press "Enter" to skip to content

Кой е Петьо Костадинов?

Петьо Костадинов е един от кандидатите за президент на Бълграския футболен съюз. Нека разберем повече за него.

Петьо Костадинов е един от 7-те кандидати за президент на БФС. Той бе официално издигнат от клуба от Югоизточната Трета лига Гигант Съединение. Освен него, в битката за нов ръководител на футболната централа влизат Димитър Бербатов, Михаил Касабов, Георги Иванов-Гонзо, Георги Градев, Георги Захариев и Манол Иванов.

Кой е най-успешният президент на БФС?

Кой е Петьо Костадинов?

Петьо Костадинов е роден на 14-ти април 1963 г. в село Софрониево. Той е известен футболен агент, бивш спортен журналист и кадрови военен. Съучредител е на Българската асоциация на футболните агенти. По време на управлението на Илия Павлов на ЦСКА е бил търговски директор.

Футболният агент е и бивш член на Управителния съвет на волейболния ЦСКА между 1997 и 2000-та г., както и на клуба по акробатика между 1993 и 1998-а г. След това за една година е част от УС на футболния Черно море, в периода 2000-2001 г.

Костадинов е сред създателите на ЦСКА 1948, като през лятото на 2016 г. е председател на учредителното събрание на клуба.

Ако бъде избран за президент, изпълнителен директор на БФС ще бъде Стефан Проданов.

“Чух упреци, че не сме казали една лоша дума срещу управлението. Аз пък не чух една добра. Не си пием бирата и кафето заедно. До този момент за тези 15 години имаме шест участия, 2008-а година беше първото участие след 23 години на международни състезания. Имаме базата в “Бояна”. Оценката ми към функционирането на футболната централа в България е умерена към позитивна”.

– думи на Петьо Костадинов пред БНТ

Екипът на Петьо Костадинов

Част от екипа му са проф. Андрей Захариев, експерт Публични финанси и местно самоуправление, адв. Николай Калистратов, експерт-финансист и юрист, ген. Борислав Сертов, експерт по сигурността, арх. Ивайло Мишев, експерт футболна инфраструктура и бази, Добри Козарев, президент на “Гигант” (Съединение) и гл. ас. Стефан Проданов, бивш състезател по футбол и д-р по икономика, д-р Христо Мазнейков, експерт спортна медицина и ортопедия, Иван Аспарухов, кмет на Община Мездра, бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и проф. Марин Гъдев, известен експерт по кондиционна подготовка във футбола и бивш състезател по лека атлетика.

Кои са основните точки в програмата му?

Основен приоритет в програмата на Петьо Костадинов е развитието на детско-юношеския футбол. В нея има 10 главни точки:

1. Създаване на два национални центъра за централизирана подготовка до 17-годишна възраст – “Изток” и “Запад”, при старта на шампионат 2024/2025.

2. Изграждане на система за финансова устойчивост на футболните клубове.

3. Създаване на национална карта на футболните бази и терени.

4. Издигане престижа на всички футболни рефери.

5. Изграждане на подкрепящ фонд за игровото стимулиране на състезатели с българско гражданство до 21 години при старта на шампионат 2025/2026 година.

6. Подкрепа за национална програма “Ученическият футбол – извор на таланти”.

7. Национална програма за университетски футбола “АКАДЕМИКА”.

8. Взаимодействие, обучение и непосредствена подкрепа за общините в Република България за обновяване на общинската футболна и спортна инфраструктура.

9. Постоянна междуинституционална комуникация по текущи и стратегически въпроси, свързани с развитието на футболната игра в Република България.

10. Пълна подкрепа за разширяване позициите на Българския футболен съюз в структурите на УЕФА, ФИФА и международното олимпийско движение.

Мнението на “Ритнитопъ”: Представихме ви Петьо Костадинов, един от кандидатите за президент на БФС. Не вярваме, че той е човекът, който ще донесе промяна в българския футбол.

Източници:

(1) Dsport.bg. (2024, February 23). Каква е концепцията на екипа на Петьо Костадинов за развитието на футбола в българия? – БГ футбол. Начална страница. https://dsport.bg/kakva-e-koncepciata-na-ekipa-na-peto-kostadinov-za-razvitieto-na-futbola-v-balgaria~146107.html#parent=search

(2) СЕГА ЕАД. (2024, February 23). Футболен агент също се кандидатира за президент на БФС – новини СЕГА. Футболен Агент Също Се Кандидатира За Президент На БФС – Новини СЕГА. https://www.segabg.com/category-sport/futbolen-agent-sushto-se-kandidatira-za-prezident-na-bfs

(3) https://www.actualno.com. (2024, March 1). Кандидат за президент на БФС постави “умерена към позитивна” оценка на Боби Михайлов. Actualno.com. https://www.actualno.com/bgfootball/kandidat-za-prezident-na-bfs-postavi-umerena-kym-pozitivna-ocenka-na-bobi-mihajlov-news_2170557.html

(4) Gol. (2024, March 6). Битката за БФС: Петьо Костадинов показа основните идеи за спасението на футбола ни. https://www.gol.bg/a/96-footballbulgaria/388550-bitkata-za-bfs-petyo-kostadinov-pokaza-osnovnite-idei-za-spasenieto-na-futbola-ni

(5) Митов, Д. (n.d.). Петьо Костадинов – справка – Проспорт.бг. © Prosport.bg. Всички Права Запазени. https://www.prosport.bg/news/44724/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8C%D0%BE-%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0

(6) Петьо Костадинов. (n.d.). bgderby.com. https://www.bgderby.com/1966776/peto-kostadinov

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *