Press "Enter" to skip to content

Целувката, която превърна триумфа в гняв и скандали!

Най-успешният ден за женския национален отбор по футбол на Испания, а именно денят на историческата първа Световната титла, бе засенчен от действията на Луис Рубиалес.

Вече мина повече от месец от финала на женското Световно първенство, който за съжаление бе запомнен с целувката на Луис Рубиалес и Джени Ермосо. Моментът, който замени емоциите на радост и удовлетворение с гняв и предизвика революция на почти всички нива в испанския футбол. „Празничната“ целувка от вече бившия председател на федерацията, Луис Рубиалес, с нападателката на Испания Джени Eрмосо промени коренно обществените нагласи. Преди това Рубиалес, който бе редом до кралицата на Испания и нейната 16-годишна дъщеря, се хвана за члена си.

От протестите на хиляди жени по улиците до подкрепа от страна на клубове, бойкот на футболисти и футболистки, както и намесата на ФИФА по казуса. Социалните мрежи се напълниха с публикации, носещи хаштаг #SeAcabo, или в превод „Всичко свърши“.

Революция, която за броени дни получи огромен отзвук и заля улиците, предизвика масови оставки и дори намесата на министър-председателя на на Испания, Педро Санчес. Но 46-годишният Рубиалес остана твърдо зад позицията си, настоявайки, че целувката била по взаимно съгласие.

Неговата майка, Анхелес Бехар, се заключи в църква и обяви гладна стачка. Братовчедката на Рубиалес Ванеса Руис казва, че семейството иска Eрмосо да „каже истината“ и да признае, че целувката не е била насила.

Джени Хермосо получи огромна подкрепа от хиляди жени, които се борят за равенство между половете. Така фокусът остана много далеч от историческия триумф на Испания.

Към бунта се присъединиха всички 23 съотборнички на Ермосо от шампионския състав, както и още футболистки, които отказаха да представляват страната, докато на власт бе Рубиалес. Той подаде оставка в крайна сметка, но едва през миналата седмица се стигна до споразумение между федерацията на играчите.

Кой е Луис Рубиалес и какво следва?

Той е роден на Канарските острови и е израснал в Мотрил, Южна Испания. Рубиалес е бил защитник на отбори като Майорка Б и Хамилтън в Шотландия. Става шеф на Кралската испанска футболна федерация през 2018 г. Две години по-късно неговият чичо Хуан Рубиалес каза на испански прокурори, които се борят с корупцията, че неговият племенник му е наредил да използва средства от федерацията, за да плати частно парти.

Рубиалес е баща на три деца, но е разделен със съпругата си. Освен гореспоменатото парти, той е разследван от испанските власти за използване на средства и за едноседмична почивка в Ню Йорк с партньор Роберта Лобейра, мексиканска художничка. Рубиалес настоява, че се е срещал с представители на ООН и Мейджър Лийг Сокър.

Испанските прокурори и съдии започнаха наказателно разследване срещу поведението на Рубиалес по време на финала на Световното първенство. Той вече не може да доближава Ермосо заради ограничителна заповед, а срещу него тече разследване и от ФИФА.

Мнението на “Ритнитопъ”: Цялата ситуация с целувката между Рубиалес и Ермосо хвърли едно петно върху триумфа на Испания, а поведението на бившия председател на Испанската кралска футболна федерация бе абсурдно.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *