Press "Enter" to skip to content

Как се появяват жълтите и червените картони?

Футбол без жълти и червени картони? Дори и не можем да си го представим. Днес ще ви разкажем как са се появили.

Битката за Сантиаго”

На 2-и юни 1962 г. Чили и Италия се изправят един срещу друг в мач от груповата фаза на Световното първенство, което се провежда именно в южноамериканската страна. Двубоят е спечелен от домакините с 2:0, но резултатът не е причината този мач да остане в историята.

Важно е да разкажем предисторията, за да разберете защо срещата става известна като “Битката за Сантиаго”. Преди началото на турнира, двама италиански журналисти, Антонио Гирели и Корадо Пицинели, описват столицата Сантиаго като бунище, където “телефоните не работят, такситата са толкова редки, колкото и верните съпрузи, а населението му е склонно към неграмотност, алкохолизъм и бедност. Цели квартали са отдадени на открита проституция”. Гирели и Пицинели настояват, че репортажите им били изопачени.

Битката за Сантиаго.

Както може и да се очаква, чилийците не приемат добре думите на двамата италиански журналисти. Страната по това време започва да се възстановява от силно земетресение, ударило Чили две години по-рано. “Великото чилийско земетресение”, както е известно, се случва на 22-и май 1960 г. и продължава цели 10 минути. Според скалата на моментния магнитуд, силата на труса била 9.5. Това е най-силното регистрирано земетресение в историята и до днес.

Да се върнем на мача. Първото нарушение е извършено още в 12-ата секунда, а първият изгонен от съдията Кен Астън футболист е Джорджио Ферини в 8-ата минута. Той е изведен от терена от полицията, защото няма картони по това време. Малко преди почивката, чилиецът Леонел Санчес е фаулиран от Марио Давид. Син на професионален боксьор, Санчес се обръща и наняса лява кука в лицето на Давид. Чилиецът не е изгонен, но Давид не забравя случилото се. Минути по-късно италианецът опитва да удари с крак в главата Санчес. Астън гони Давид и така “адзурите” остават с девет души. Следват нови сблъсъци, в които пак е замесен нашият приятел Санчес. Той чупи носа на Умберто Маскио, отново с лява кука, но чилиецът пак остава на терена. И ние не знаем как. Мачът завършва 2:0 в полза на южноамериканците.

Коментаторът на BBC Дейвид Коулман представя мача по следния начин:

“Добър вечер. Мачът, който ще видите, е най-глупавият, ужасяващ, отвратителен и срамен двубой, вероятно в историята на играта.”

– думите на Коулман преди началото на двубоя

Появата на жълтите и червените картони

Срещата оказва силно влияние на Кен Астън, който разтяга ахилесовото си сухожилие в същия двубой и не ръководи друг мач на първенството. Заради липсата на картони, той няма начин да покаже на футболистите, че са изгонени.

След турнира става член на Съдийската комисия на ФИФА, където работи в продължение на осем години. Един ден, на път за вкъщи от футболен мач на стадион “Уембли”, Астън спрял на светофар. Англичанинът осъзнал, че цветовете на светофара могат да се използват във футболен мач. Жълтите и червените картони са използвани за първи път на Световното първенство по футбол през 1970 г. в Мексико. Освен картоните, Астън е отговорен и за появата на четвърти съдия.

Мнението на “Ритнитопъ”: “Битката за Сантиаго” е мач, който не се помни с нищо добро. Все пак заради него Кен Астън измисля жълтите и червените картони и останалото е история.

Източници:

(1) https://www.williambyrd.school/attachments/download.asp?file=2398&type=pdf

(2) Battle of Santiago (1962 FIFA World Cup). (2023, March 31). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved June 2, 2023, from https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Santiago_(1962_FIFA_World_Cup)

(3) Lopresti, S. (2014, February 28). Italy World Cup rewind: Infamy at the Battle of Santiago, 1962. Bleacher Report. https://bleacherreport.com/articles/1976117-italy-world-cup-rewind-infamy-at-the-battle-of-santiago-1962

(4) Walls, R. (2021, June 2). On this day in football history – 2 June: Battle of Santiago, Chelsea appoint Mourinho & more. 90min.com. https://www.90min.com/posts/on-this-day-in-football-history-2-june-battle-of-santiago-chelsea-appoint-mourinho-more-01e9tg849vzw

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *