Press "Enter" to skip to content

Кой е Юлиян Инджов? Човекът в сянката на Гриша Ганчев

Юлиян Инджов вече не е съакционер в ЦСКА София. В следващите редове ще ви разкажем как се развива неговият живот.

Кой всъщност е Юлиян Инджов?

Юлиян Инджов е роден на 28-и май 1958 година в село Могилица, област Смолян.

Той приключва спортната си кариера през 1980 г. като Майстор на спорта по шахмат. През 1984 г. се дипломира от ВИАС (Висш институт по архитектура и строителство) – [днес УАСГ] със специалност “Пътно и мостово строителство”.


В края на 1990 г. Инджов започва частен бизнес. Три години по-късно учредява “Иса 2000” ЕООД. Към този момент, вече почти 30 години развива сполучлива активност в областта на инфраструктурното строителство и в построяването и поддържането на пътища и пътни уреди.

Юлиян Инджов.

На Общо събрание, провело се на 11-ти февруари 2023 г., беше официализирано, че Юлиян Инджов вече не е член на Съвета на директорите. Той вече не е и сред акционерите в ЦСКА, след като ги е подарил на Гриша Ганчев. Бизнесменът притежаваше е малко над 38% от акциите, но винаги е бил на заден план в сравнение с Ганчев.

Историята на Инджов в ЦСКА

Инджов е част от управата на клуба от 2015 г. Той, заедно с Милко Георгиев и Петър и Ивайло Манджукови се опитват да спасят клуба от фалит. Въпреки техните усилия, ЦСКА не получава лиценз и става ясно, че клубът няма да играе професионален футбол през следващия сезон. Въпреки че “армейците” участват в Югозападната В група, те печелят Купата на България след победа над Монтана във финала.

Извън терена, ситуацията продължава да бъде сложна. Гриша Ганчев се включва в управлението на клуба и двамата с Инджов издържат тима. След “червената” приказка за Купата се стига до обединението на “Литекс”, “Чавдар” (Етрополе) и ЦСКА в общо дружество – ПФК ЦСКА – 1948 АД. Освен Инджов и Ганчев, Христо Стоичков става съсобственик в клуба. Така столичният гранд се завръща в А група (или новосформираната Първа професионална футболна лига) под името ЦСКА София.

Инджов се заема с реновирането на базата в Панчарево.

Манджуков и Инджов.

На 9-ти септември 2016 г. е обявен фалитът на ЦСКА. Предоставяме ви официалното решение:

Решение от 9.9.2016


ОБЯВЯВА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ „Професионален футболен клуб Ц…“ АД, ЕИК *****.
ПОСТАНОВЯВА прекратяване на дейността на „Професионален футболен клуб Ц…“ АД, ЕИК *****.
ПРЕКРАТЯВА правомощията на органите на „Професионален футболен клуб Ц…“ АД, ЕИК *****.
ПОСТАНОВЯВА обща възбрана и запор върху имуществото на „Професионален футболен клуб Ц…“ АД, ЕИК *****.
ПОСТАНОВЯВА започване на осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността на „Професионален футболен клуб Ц…“ АД, ЕИК ***** и разпределение на осребреното имущество.
Решението подлежи на незабавно изпълнение.
Решението подлежи на обжалване пред САС в 7-дневен срок от вписването му в търговския регистър.
Решението да се изпрати за вписване в търговския регистър и да се впише в нарочната книга по чл. 634в, ал.1 от ТЗ при СГС, и съобщения за същото да се изпратят на длъжника и синдика.

През 2020 г. ЦСКА София е посочен от ФИФА за наследник на фалиралото дружество ПФК ЦСКА.

Защо бизнесменът се оттегли от ЦСКА София?

Инджов говори пред “bTV“, където посочи причините, поради които се е оттеглил от управлението на „червените“:

“Взехме това решение по взаимно съгласие. Понякога нямаме обща визия за развитието на клуба. Това е свързано и със строежа на стадион “Българска aрмия”.

Юлиян Инджов

А по повод раздялата между двете страни, Инджов коментира така:

“Разделям се с най-приятелски чувства с клуба. Той се развива прилично, не бих казал, че е така, както им се иска на феновете, но заради участието на семейство Ганчеви е в битката за първото място в първенството. Не, не сме имали никакви търкания със семейство Ганчеви. И от наша, и от тяхна страна, нямаме нито лоши чувства, нито лоши мисли. Напротив, помагаме си и в бъдеще”

Юлиян Инджов и Гриша Ганчев

След раздялата с Инджов, Гриша Ганчев се превърна в мажоритарен осбственик на клуба и в момента притежава 76.2 процента от акциите на клуба. До момента Ганчев и Индожв притежаваха по 38.1% от акциите на  “ПФК ЦСКА 1948” АД, което е собственик на “ЦСКА-София”. Бившият футболист Христо Стоичков има 20 процента, а останалите са в дребни акционери (38 души).

Прочетете още наши статии тук:

Какви грешки е допуснал Гриша Ганчев, откакто пое контрола в ЦСКА?

Източници:

(1) ПФК ЦСКА (София) – Уикипедия. (2004, November 6). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%A4%D0%9A_%D0%A6%D0%A1%D0%9A%D0%90_(%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F)

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *