Press "Enter" to skip to content

Социалната футболна игра в интернет-мрежата

Една зимна вечер през 2014 година. Бях си вкъщи. Отпочивах и отмарях след нощна смяна. Разглеждах интернет. Във форума на известен спортен сайт прочетох за браузър футболна игра. Наподобявала старите футболни мениджъри, където футболистът, с който играеш е точка с номер на екрана. Стана ми любопитно и отворих сайта, след което се регистрирах. Тогава в чата на играта, на живо, ми писа представител на българската общност се свърза с мен.

Apash, както беше неговото име в играта, се оказа ръководителят на българската общност в играта. След регистрацията си бях създал млад играч на позиция крило. Apash ме информира, че в момента общността има нужда от защитници. Направих си нова регистрация и създадох млад краен защитник. Влязох в отбор само с млади герои, подвизаващ се в гръцката лига, където играеха младите герои на хората от българската общност. Веднага ме добавиха в групата им в скайп. Тогава, това беше основната ни комуникация. Представиха ме. Останалите момчета ме поздравиха. Обясниха ми какво представлява играта. Започнаха първите ми уроци. Сложиха ме под крилото на Daydreamer, най-добрият защитник в нашата общност.

На другия ден вечерта присъствах в канала на LEV FC, както се казваше българският отбор, играещ във френската лига.  Както се казва „да усетя атмосферата отвътре“. Играта ми допадна. Един мач продължава 1 час и 15 мин., два пъти в седмицата. За да станеш звезда (национал) … месец, месец и половина, та може би година. Зависи само от човека, който тренира героя си.

Логото на играта Football Identity (FID)

Различните първенства са съставени от по 6 до 12 отбора. Всеки срещу всеки. Независимо от броя на отборите в първенството, един сезон е с продължителност три месеца. Всеки отбор има до 22 играча. Всеки един футболен мач във FID се състои от 11 героя (+3 резерви). Зад всеки един футболист във FID стои реален човек, който го развива по време на сезона и го управлява по време на мач.

Ето как изглежда играта при опит за подаване

Координирането на цялата тази какфония се извършва от опитните потребители – мениджър и асистент в отборите. Сложното е да си планираш и развиеш играча (отбора). Сложното е да се научиш да играеш с отбора както с топка, така и без топка. Сложното е да научиш силните и слабите страни на твоя играч, на твоите съотборници. Сложното е хладнокръвието пред паса, дрибъла или гола, пред шпагата, засадите, центриранията или борба за топката. Въпреки, че в началото ми се видя много сложно исках да се науча.

Избор между овладяване на пас или подаване на съотборник с глава

Цялата общност по това време се състоеше от 7-8 човека. Тренирайки и играейки с младия ми герой научавах все повече и се подобрявах. Виждайки, че подобравям уменията си ми предоставиха герой и в отбора на големите. Централен защитник. Пускаха ме в игра, където си партнирах заедно с Daydreamer и Apash в центъра на защитата. След време започнах да играя рамо до рамо само с Daydreamer. Станахме добър екип. Партньорството ни се премести и в националния отбор няколко месеца по-късно. След моят старт в играта се появиха още няколко нови момчета. На всеки му беше избрана подходящата позиция на която да играе. Изградихме хомогенен състав.

Ето съставът на българския национален отбор по позиция и името на потребителя, който управлява играча:

Титуляри: GK Daridan; SD vkima; CD Daydreamer; CD Bogatir; SD Lovejoy; SM Daras; CM Apash; CM Shaka; SM Fenomeno; FW ozzilian; FW Parmanal
Резерви: CD Palic; CM Ivan; CF Stavrov

Скоро ще ви запознаем и с успехите на българската общност в играта! Към днешна дата обаче играта вече е ребрандирана и може да бъде намерена под друго име – Super Club Soccer! Може да я разгледате тук: https://www.superclubsoccer.com/

Създаване на играч в новата “Super Club Soccer”

Доста по-добър дизайн и нови възможности могат да бъдат забелязани в обновената версия на играта.

Backup The Keeper
Ситуация при удар, който е блокиран от защитника

Мнението на “Ритнитопъ”: Въпреки че има огромен избор на електрония пазар, Super Club Soccer е нещо доста по-различно. На пръв поглед може да ви изглежда доста по-скучно от другите Football Manager-и, но играта наподобява шах. Нищо не пречи да й хвърлите едно око.

Източници:
(1) (n.d.). fidabulgaria.alle.bg. https://fidabulgaria.alle.bg/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *