Press "Enter" to skip to content

Ще има първи български футболен отбор в Северна Македония!

В последните дни се заговори, че българската Фондация “Македония” може да закупи “Вардар” (Скопие). Свързахме с Виктор Стоянов, председател на фондацията, за да разберем дали това ще се случи.

В следващите редове ще ви представим отговорите на Виктор Стоянов, председател на Фондация “Македония”, на някои от най-съществените въпроси в тази посока. Ще отговорим и на въпроса дали това наистина е с цел провокация от българска страна.

Предистория

На 1-и август северномакедонската медия “Лидер” публикува новина, в която се обяснява, че Фондация “Македония” може да подпомогне финансово “Вардар” (Скопие). “Комитите”, ултрасите на “Вардар”, излязоха с остра позиция, която осъжда подобно решение. Според тях, това е “провокация от българска страна”. Впоследствие, Фондация “Македония” публикува съобщение във Фейсбук, от което става ясно, че преговорите са пропаднали.

Потвърждавам, че имахме предварителен разговор със секретаря на FK Vardar – Миле. Разговорът беше в посока да влезнем с 300 000 евро – за да покрием годишния им бюджет за предстоящия сезон и да осигурим 500 000 евро за следващия сезон. Отборът прояви интерес и имахме уговорка за среща в Скопие, но преди малко от клуба публикуваха позиция, която разваля нашите уговорки и представлява клевета срещу мен и Фондация Македония . Не мисля, че има сериозна компания или бизнесмен, който би искал да вземе Вардар, ако ръководството на клуба постъпва по този некоректен начин. Искахме да спасим Вардар, но явно отборът ще оцелява този и следващите сезони. Изпитвам съжаление към ръководството на отбора за начина, по който се опитват да си направят реклама, постъпвайки некоректно и детински.

Виктор Стоянов

Фондация Македония.

– позицията на Фондация “Македония”

Ние се свързахме с председателя на Фондация “Македония”, Виктор Стоянов, за да разберем дали ще има български отбор в Северна Македония.

Виктор Стоянов

Мартин Маринов (М.М.): Ще бъде ли придобит отбор в Северна Македония?

Водят се преговори с няколко отбора. От по-долните дивизии. Преговорите са не само за придобиване, а и за подпомагане на футболни отбори в страната – финансово, с екипировка. За чисто свой футболен отбор, може и от 4-та дивизия да е.

Разликата между нивата на футбола в страната е голяма, съответно и издръжката е различна – един отбор от втора дивизия може да се издържа примерно с 300 000 евро, а един от четвърта може и с 15 000 евро.

– започва Стоянов

М.М.: Има ли преговори за женски отбор?

За съжаление, в последните няколко дни преговорите зациклиха, може да продължат, но все още не се знае нищо. Ще е хубаво да имаме и женски отбор, тъй като женският футбол търпи развитие в световен мащаб.

– продължи той

М.М.: Какво мислите за поведението на “Вардар” (Скопие)?

Несериозно е поведението на отбора на “Вардар” (Скопие). Някои от отбора са сключили изгодни за тях договори, с много изгодни за тях клаузи, играещи един вид гаранция, да не дойдат нови собственици. Договорите са на стойност 200 000 евро. За сметка на това, клубът е в много тежко финансово положение, като ще започне първенството с рекордно нисък бюджет – под 400 000 евро.

– коментар по въпроса с предполагаемата собственост на тима

М.М.: Какви ще бъдат бъдещите планове и амбиции пред нов български клуб, ако изобщо бъде закупен?

Целта е този клуб да се самоиздържа, да привлича инвеститори. Отборът да се превърне в един успешен бизнес проект. Футболът е един от малкото, ако не, и единственият масов спорт, който предоставя тази възможност. Целта е клубът да стане лице на българската общност в страната, културно средище, което да обединява българите в Северна Македония, а и не само там. Да се съберат всички български запалянковци и заедно да посещават мачовете.

– споделя в отговор председателят на Фондация “Македония”

М.М.: Как ще бъде възприет от обществеността един такъв отбор?

Всяка общност в страната има поне по един такъв отбор – албанци, турци, сърби и много други. Очаквам спънки от държавата, местния футболен съюз, било то с отклоняване на спонсори, спъване на преговори и подобни действия, но това е една от многото борби за чисто човешките права на българите в Северна Македония и за отстояване на българската култура и българщината в страната.

– завърши Стоянов

Днес, Фондация “Македония” излезе с позиция във Фейсбук, от която става ясно, че ще има български отбор в Северна Македония! Публикуваме я без редакторска намеса.

До всички, които подкрепяте дейността на Фондация Македония:

1. Следващата седмица взимаме отбор в РС Македония. Издръжката му ще е 15 000 евро за целия сезон и с този бюджет ще класираме отбора от 3та във 2ра лига. След като разпишем договора за управление и влезнем в отбора ще научите детайли.

2. Нашите медии в РС Македония стават 5. Септември планираме да отворим новинарско студио в Скопие, от което ще се излъчват нашите предавания и новини за онлайн телевизиите ни в РС Македония

Всичките ни останали 37 инициативи остават активни.

В тази връзка желаем да помолим всички вас: всеки да помага с каквато сума може.

Можете да дарявате по сметката ни:

BG29FINV91501017536103

Първа инвестиционна банка/ Фондация Македония

А, също и със смс: DMS MAKEDONIA на номер 17 777

За Револют и Пейпал ни пишете.

Благодарим и заедно ще подобрим положението на българщината в Северна Македония!

Мнението на “Ритнитопъ”: Това е една прекрасна инициатива, която би било хубаво, ако се превърне в реалност. Обединението на българското малцинство в Северна Македония е въпрос, който по никакъв начин не трябва да бъде пренебрегван. Създаването на спортен отбор може би наистина ще е стъпка в правилната посока. Ще разберем дали всичко ще се развие благополучно.

Още интервюта може да намерите тук:

Източници:

(1) https://lider.mk/milenkovski-od-komiti-ponudata-za-kupuvanje-na-fk-vardar-e-nova-provokacija-od-bugarija/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *