Press "Enter" to skip to content

Невинен или виновен до доказване на противното?

Обвиняемият за палеж на полицейски бус по време на протеста срещу БФС се оказа невинен след резултати от химическа експертиза.

29-годишният Стефан Шикеров прекара 12 дни в ареста като през това време пропусна раждането на детето си. След това бе около месец и половина под домашен арест.

Според експертизата няма следи от запалителни вещества по ръцете и дрехите на Шикеров. Поради това няма как той да е извършил престъплението, за което беше обвинен и следователно е невинен, поне след първата инстанция. Интересно е, че за подобно престъпление съдът предвижда от 3 до 10 години затвор.

Снимка: БГНЕС

„От химическата експертиза не се установяват натривки, поради което съдът измени мярката за неотклонение“.

– каза наблюдаващият прокурор Мариан Александров

„Според полицаи той е държал факла и е отишъл и я е хвърлил в буса. Това значи, че няма как по него да няма барутни частици“.

– сподели Димитър Пенев, адвокат на обвиняемия

„Следващият път да гледат по-внимателно и да са наясно с нещата, преди да обвиняват невинен човек“

– прикани самият Стефан Шикеров

Шикеров да бъде пуснат на свобода срещу гаранция от 500 лева разпореди Софийски градски съд. Все пак сме длъжни да кажем, че решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване. Но в случай, че това се окаже и финалното становище, ще има ли последствия за нанесените вреди върху Шикеров?

Мнението на “Ритнитопъ”: В нощта на протеста се случиха много неща, които не трябваше да стават реалност. Призоваваме на следващи протести да няма хулигански деяния както и полицейски произвол.

Източници:

(1) Обрат по запаления полицейски бус: Експертиза доказва невинността на обвинения. (2024, January 8). bTV Новините. https://btvnovinite.bg/bulgaria/obrat-po-zapalenija-policejski-bus-ekspertiza-dokazva-nevinnostta-na-obvinenija.html

Снимки:

(1) https://img.cms.bweb.bg/media/images/640x/Nov2023/2113177817.webp, източник БГНЕС

Припомнете си събитията от 16-ти ноември миналата година тук!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *