Press "Enter" to skip to content

Промяна ли? Каква промяна?

Делегатите на футболните клубове в България избраха новия си президент. Той се казва Георги Иванов – Гонзо.

В петък се проведе дългоочакваният Kонгрес за нов президент на БФС. След като футболните фенове направиха всичко възможно гласовете им да бъдат чути, те отново останаха с пръст в уста след избора на Георги Иванов-Гонзо. Ние всички като хора, милеещи за родния футбол, останахме огорчени и измамени. Нека все пак се върнем към петъчния ден и да видим дали изобщо промяната бе близо.

Футболната база в Бояна

Конгресът

Конгресът започна около 10:30 часа сутринта. Първата стъпка бе приемането на оставката на Борислав Михайлов. Това без изненада се случи почти единодушно. За нещастие това бе единственият позитив от Конгреса. Впоследствие клубовете решиха, че гласуването отново трябва да се проведе в тъмни стаички, както в „доброто старо време“.

След това решение, на дневен ред дойдоха и речите на кандидат-президентите. Всеки един представи своите виждания в рамките на около пет минути. Димитър Бербатов говори за обединение, Манол Иванов изрази своите притеснения относно честността на вота, Георги Градев цитира Мигел де Сервантес, Георги Захариев силно разкритикува старото ръководство на БФС, а Петьо Костадинов обеща съдействие и финансиране от общините.

Какво стори новият президент, г-н Иванов? Излезе на трибуната с реч, предварително написана от неговите ПР-и, която едва прочете. Тази реч не внесе яснота около неговата програма, а по-скоро представляваше мозайка от зле написани философски есета. В нея не се говореше за футбол, а за успехи произлезли от стари провали. Какви успехи визира Георги Иванов така и не стана ясно.

Последната част от Конгреса бе гласуването в тъмни стаички. 466 валидни бюлетини бяха попълвани и броени над три часа. След което стана ясно, че новият президент на футболната централа е Гонзо с 235 гласа. Нека бегло си припомним коя е личността, която ще управлява футболния ни съюз в следващите четири години.

Георги Иванов на конгреса

Какъв е проблемът с Гонзо?

Георги Иванов е доста колоритна личност за българския футбол. Познат на всички фенове, обичан от „сини“ като футболист, и недолюбван масово от футболната общественост извън терена. Иванов се превръща в легенда на „Левски“, след като изиграва 182 мача и отбелязва 102 гола. Кариерата му стига до Франция, макар и за кратко, след което преминава през Турция и Хърватия.

След отказването си е назначен за спортен директор в „Левски“. След това и за треньор в тандем с Антони Здравков. Гонзо е треньор в родния елит до 2017 г., след което става спортно-технически директор на „Локомотив“ (Пловдив).

Проблемът идва през 2022 г. Тогава Георги Иванов е назначен за технически директор на БФС от Борислав Михайлов. Оттогава насам, националният ни отбор има само три успеха на фона на осем равенства и девет поражения. На Иванов му се наложи да изведе националите ни и като старши-треньор в две срещи. И двете завършиха наравно – срещу Грузия и Гибралтар. След равенството 1:1 с Гибралтар, страна която не би трябвало да затрудни дори юношеските ни формации, Гонзо каза:

„Опитахме се, явно толкова са ни възможностите. Каквото и да си говорим, смятам, че всички футболисти дадоха максимума от себе си, но явно толкова можем.“

– 09.06.2022г.

Този човек застана пред камерите в национален ефир и заяви, че нивото на футболистите ни е равно на тези от страна без професионален футбол. А сега е и ръководител на всички тези футболисти, треньори, клубове и школи.

Как се очаква – човек с подобни изказвания да мотивира националния ни отбор? Как се очаква – да мотивира хилядите деца, захванали се с футбол от ранна детска възраст? Образованието му няма да го коментираме. През 2018 г. заяви в интервю, че е започнал да учи английски. Предстои да видим какъв е прогресът му. Как се очаква този човек да представлява страната ни пред УЕФА и ФИФА?

Димитър Бербатов на Конгреса

Какво загуби българският футбол?

За нещастие българският футбол не загуби само още един мандат, едни пет години. Така желаните от феновете Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров, официално се отказаха от каузата, която преследваха през последните три години. След обявяването на резултатите, Стилиян Петров сподели:

„Дотук съм с българския футбол. България има мъжки сърца, има хора, които искат да търсят нещо различно. Може би ще намерят съмишленици.“

– 15.03.2024г.

А Мартин Петров добави:

„Аз бях дотук. Не ме търсете да коментирам български футбол. Нека дадем време на Георги Иванов – Гонзо, ще видим. Аз отивам да си изчистя басейна в Мадрид и да се отдам на почивка. Три години ми костваше много.

– думи на Мартин Петров

Да, хората ги има, но те не са правилните хора. Никой привърженик не може да стане президент на БФС. Кандидат трябва да бъде футболен, ерудиран човек, който да се вслуша в тези сърцати фенове. А след петъчния ден, все повече се убеждаваме, че такива футболни хора липсват. Димитър Бербатов пък добави, че не е видял нищо нередно на Конгреса и поздравява новия президент.

Българският футбол загуби доверието и на други важни хора – феновете. Хората, които всяка седмица отделят пари от своя джоб, за да си купуват билети и фен артикули, генерирайки основните доходи на клубовете. Клубовете, които още следващата седмица ще ги призоват да отидат на стадионите и да ги подкрепят. Но в петък, когато феновете имаха нужда от подкрепа, бяха предадени поради знайни и незнайни интереси.

Посещаемостта в efbet Лига бе изключително ниска и досега, но след Конгреса, единственото нещо, което може да задържи феновете на трибуните, е един общ и масов протест. Дори това вече е малко вероятно да се случи на някой от родните стадиони. В крайна сметка футболът не може да бъде качествен продукт, ако се играе на празни стадиони.

Имаха ли шанс други кандидати?

Дори да приемем, че не само екипът на Бербатов можеше да подпомогне българския футбол, имаше ли шанс за различен развой на събитията? Всъщност, дори без Михайлов, Лечков и Костадинов, БФС продължи да оперира по същия начин. Това се дължи на членовете на Изпълкома. Те варират от собственици на клубове, до бизнесмени и хора от властта.

Част от този Изпълком бе собственикът на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев. Той бе собственик и на Нова Телевизия, след като сам им продаде телевизионните права на първенството, преди да придобие самата медия. Нова Телевизия бе продадена на чужд инвеститор, но и той не е случаен. Нова е собственост на United Group, същата компания, която закупи и „Виваком“.

„Виваком“ пък беше собственост на Спас Русев. Бивш собственик на „Левски“ и досегашен член на Изпълкома. Русев е тясно свързван с Иво Тонев и адвоката на Делян Пеевски – Александър Александров, от които придоби акциите на „сините“ през 2016 г.

Иван Василев също бе в Изпълкома. Собственик на „Локомотив“ (София) и спортната марка Joma. Съвсем случайно марката на този член на Изпълкома облича всички гарнитури на националните на отбори.

А списъкът с бивши членове на Изпълкома включва Венци Стефанов, Гриша Ганчев, Христо Порточанов и Камен Костадинов, покоен бивш политик на ДПС. В комитета на Михайлов бе и кметът на Велико Търново – Даниел Панов, основен спонсор на „Етър“ и председател на националното сдружение на общините.

Всичко това води до едно монополи, което едва ли може да бъде преодоляно. Дори след кръвопролитията, до които се стигна през ноември, властващите във футбола просто хвърлиха прах в очите на хората.

Атанас Фурнаджиев

Кой влезе в новия Изпълком?

След като Георги Иванов обяви, че Изпълкомът ще бъде органът, който ще взима решенията в българския футбол, бяха назначени 14 души.

Сред тях е водещият на Конгреса и бивш член на Изпълкома – Атанас Фурнаджиев. Още четирима от членовете на бившия Изпълком ще участват и в новия. Това са Михаил Статев, Румян Вълков, Даниел Панов и Димитър Георгиев, партньорът на Борислав Михайлов в прословутия танц с Преслава.

Останалите членове са Любомир Пейновски, Николай Андреев, Мила Христова, Атанас Караиванов, Николай Лазаров, Калин Каменов, Пламен Манолов, Николай Изов и Теодор Тодоров.

Отново имаме бизнес магнати, броят на кметовете става два, след включването на Калин Каменов, който е кмет на Враца, и за капак бивш вицепрезидент на съюза. Къде е промяната, заради чиято липса центърът на София се превърна в бойно поле? Къде е промяната, която според Георги Иванов настъпи? Как ще се построи нов дом за футбола със стари основи? Дори липсата на Кирил Домусчиев е подсигурена с Любомир Пейновски, който е член на управителния съвет на КРИБ. Председател на КРИБ е именно Домусчиев.

Да, има и членове като Мила Христова, чиято роля ще бъде да защитава интересите на играчите. Тя е и първата жена, която влиза в Изпълкома. Имаме и няколко нови юристи в екипа на Георги Иванов, но те няма как да донесат промяната, когато в заседание ще се работи с кметове и политици от двата края на политическия спектър. Промяна няма, няма и да има с подобен Изпълнителен комитет.

Но нищо, феновете ще си плащат телевизионните права, билетите и артикулите. Ще протестират и ще се борят с вятърни мелници. Ще обичат играта, и за нещастие все повече ще привикват да биват мамени и грабени.

Мнението на “Ритнитопъ”: След години на позор по футболните терени, след години блян за по-добри дни, българският футбол отново бе захвърлен. Бе захвърлен не от кой да е, а от делегатите на клубовете, хора които непрестанно обещават какво ли не на родните фенове. Е, дано поне тези несбъднати обещания останат за урок.

Прочетете още от материалите ни за българския футбол тук:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *