Press "Enter" to skip to content

Компасъ: Интервю с един унгарски фен!

Как го правят в Унгария? Интервю с фен на “Хонвед” (Будапеща)!

След редица срамни дни, в които дъното се явява вече Космос за БФС, в крайна сметка, срещата срещу Унгария ще бъде играна в Пловдив, без фенове. Поне такава е ситуацията към датата на интервюто.

Тези срамни дни бяха подобаващо отразени и от унгарските фенове, които пожелаха успех на родните запалянковци. Затова потърсихме и взехме интервю от един унгарски фен. Човек като всеки нас, обичащ футбола и подкрепящ безрезервно своя национален отбор. Ще си поговорим за любимия му клубен отбор “Хонвед”, отборът на Ференц Пушкаш, за това на какво се дължи възходът на Унгария във футбола и каква е ролята на феновете? Приятно четене!

Атанас Асенов(А.А.): Здравей, как си? Представи се на нашите читатели!

Здравейте! Казвам се Мате Дурко, унгарец, на 22 години. Студент съм, но също така и работя. В момента живея в град Гюла, Унгария.

– представя се Дурко

(А.А.): Кой унгарски отбор подкрепяш?

Подкрепям “Хонвед” (Будапеща), но разбира се следя и моя местен отбор “Гюла Терма”.

– отговаря той
Стадионът и емблемата на “Хонвед”

(А.А.): “Хонвед” изпадна от елита предния сезон. Но този сезон, много млади таланти заиграха в отбора, можете ли да се върнете в елита още тази година?

Честно казано, не мисля, но се надявам. За всеки отбор е трудно след изпадане. Други големи отбори преминаха през това и на тях също им трябваха 2-3 години, например “Диошгьор” или пък “Дьор”, който е клуб с голяма история, но след много години все още е във Втора лига. По-добрите играчи, разбира се, напуснаха. Но се надявам, че нашите млади играчи ще направят силен отбор в бъдеще и ще можем да се върнем в Първа лига възможно най-скоро.

– заявява Мате
Пушкаш с екипа на “Хонвед”

(А.А.): Желая късмет на “Хонвед”! Нека да кажем нещо за националния отбор. Унгария е близо до класиране на поредно европейско първенство, има страхотни футболисти и играе красив футбол, но не беше такава ситуацията преди 10 и повече години. Вие бяхте в голяма криза. Как излязохте от нея?

Благодаря ви! Разбира се, че си спомням лошите дни, макар че тогава бях дете. Спомням си, че винаги губехме в 90-ата минута. Помня и някои тежки загуби от наши съперници като Румъния например. Беше ужасно.

По време на квалификациите за Евро 2016 треньор ни беше Пал Дардай. Той беше сърцат треньор, който имаше много добри отношения с играчите и феновете му имаха доверие. Имахме страхотни играчи, а той ги подготвяше и психически, и тактически. Те се бореха като един отбор. Разбира се, когато бяхме все по-близо до класиране, феновете подкрепяха отбора все повече и повече.

Сега мога да кажа, че националният отбор “не може да съществува ” без феновете. Феновете са 12-ият играч. Спомням си, че през 2015 г., когато се класирахме, това беше чудо за нас. Оттам нататък мога да кажа, че отборът ни става все по-добър с всяка изминала година.

– обяснява той
Унгарците на Евро 2016

(А.А.): Помогна ли държавата за този възход? А футболният съюз?

Да! Те помогнаха на футбола по много начини, например построиха новия стадион “Арена Пушкаш”. Но мисля, че най-важното нещо в унгарския футбол е, че народът е обединен, когато играе националният отбор. Без значение кой клубен отбор подкрепят, когато Унгария играе, всички подкрепят националния отбор.

– допълва Дурко
Откриването на “Арена Пушкаш”. Личен архив: Мате Дурко

(А.А.): След голяма драма, днес се разбра, че срещата срещу България ще се играе в Пловдив, пред празни трибуни. Как го приеха унгарските фенове?

Унгарските фенове се разстроиха много. Този мач е много важен за унгарския отбор, защото ако спечелим, отново ще сме в евротурнирите. Много унгарски фенове си резервираха полети, както и хотели. Можем да кажем, че сега са си хвърлили парите през прозореца, защото са искали да отидат на мача. Говоря за 2000-3000 фена.

– разкрива Мате

(А.А.): Възможно ли е част от тях, все пак да пътуват до България?

Това е добър въпрос. Може би някои от тях, но като цяло не мисля. Феновете се разстроиха много заради българската футболна федерация. “Карпатската бригада” (ултрасите на националния отбор) заявиха в официалното си съобщение, че това е срамно решение, но пожелаха късмет на българските фенове.

– продължава той

(А.А.): Да, респект за тяхната позиция! И за финал, пожелай нещо на феновете на Унгария.

Надявам се, че ще спечелим в България и ще се класираме за Евро 2024 там. И се надявам, че ще достигнем поне до най-добрите 16 в турнира догодина. Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!

– пожелава Дурко

(А.А.): И нещо на българските фенове!

Пожелавам издръжливост на всички български футболни фенове. Пожелавам им късмет и да спечелят войната срещу футболната федерация. Футболът е нищо без феновете. За отбора, надявам се българският национален отбор да намери правилното решение и да се върне към победите!

– отсича Мате

(А.А.): Благодаря за интервюто!

Пак заповядай!

– завършва нашият гост

Мнението на „Ритнитопъ“: Днес няма да изпадаме в дълбоки мнения, а просто ще кажем “Футболът е за феновете! ОСТАВКА”!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *