Press "Enter" to skip to content

Георги Захариев за предишното ръководство на БФС: Слаб 2 по всички направления

Един от кандидатите за президент на БФС Георги Захариев даде специално интервю за “Ритнитопъ”. Какво разкри той?

Един от 7-те кандидати за президент на Българския футболен съюз Георги Захариев даде специално интервю пред “Ритнитопъ”. Той сподели, че предишното ръководство на централата се е провалило напълно.

Захариев разказа каква е идеята му за подобряването на съдийството в България и разкри, че ако се стигне до балотаж, ще призове за подкрепа за Димитър Бербатов.

Денислав Цветков (Д.Ц.): Г-н Захариев, какво е Вашето мнение за управлението на предишното ръководство?

Георги Захариев (Г.З.): Мнението ми е, че е абсолютен провал. Едва ли изненадвам някой с този отговор. Понеже слушах някои от кандидатите през последните дни в медиите, попитаха ги същия въпрос. Отговорът им беше: „Е добре, не може ли сега да кажем нещо хубаво за предишното ръководство?“. Абсолютно слаб две по всички направления, може би с изключение на детско-юношеския футбол, през последните една-две години, благодарение на Лъчезар Димов, който бе назначен за методист на националните гарнитури. С Лъчо сме снимали документални филми в Германия, как работят академиите и т.н. Това е момчето, което е свършило работа. С изключение на него, абсолютно тотален провал. Зависимости, задкулисие, въобще всичко, което не трябва да се случва в една футболна централа, бяхме свидетели да се случва в нашата.

– заяви той

(Д.Ц.): Всъщност откъде се появи идеята за Вашата кандидатура за президент на БФС?

(Г.З.): Идеята ми, още от самото начало и на предишните избори, на които бяхме от кандидатите, е да провокирам дебат. Има сблъсък на идеи, сблъсък на програми, за или против. Но за пореден път абсолютно никой не прояви желание, с изключение на Георги Градев, който отговори положително на моята покана. Но е ясно, че останалите, които са на теория поне от фаворитите, те отказват. Аз целя точно това, имам програма, която смея да твърдя, че е изключително детайлна, за разликите на футбола в България и исках да я споделя.

Първо, за да има чуваемост по този начин, когато съм един от кандидатите. Второ, за да чувам мнения за или против някои от идеите ми. Така или иначе, това не се случва. Аз не преставам обаче да се боря, да посочвам проблемите, да давам решения, конкретика. И смятам, че поне в това успявам. Наистина, спрямо предишния път, сега има по-пълни програми, по-подробни, описани с повече детайли. И мисля, че малко съм допринесъл за това нещо. Особено, като се има предвид, че миналият път имах 27 точки в моята програма, пет от които бяха осъществени от Български футболен съюз впоследствие.

Т.е., въпреки че аз още не съм част от ръководството на футболния съюз, пет от моите идеи бяха взети и бяха приложени. Като в нито една от другите програми тези пет точки не бяха засегнати. Така че, смея да твърдя, че са ги взели от мен, защото никой от другите кандидати не обели дума за тези неща. Така че, видях, че мога да допринеса с нещо, дори само пишейки тази програма, видях, че тя се ползва, чете се, и са взети идеи от нея. Това ме мотивира и сега да се явя, да тръгна отново с идеи, да давам решения и вече, надявам се, че те ще бъдат осъществени.

– сподели Захариев

(Д.Ц.): Защо според Вас другите кандидати ги е страх да излязат на дебат, както попринцип е редно да се направи?

(Г.З.): Възможно е да не са подготвени по всички теми. Възможно е да ги е страх, че повдигайки се дадени въпроси, няма да бъдат достатъчно компетентни. Възможно е да не искат да бъдат атакувани, че са били част от сегашното управление. Общо взето, страх от нещо. Страх, че ще бъдат атакувани, разкрити, че са неподготвени или каквото и да е друго, но страх да не изгубят гласове, защото много е вероятно точно това да се случи. Аз нямам проблем, защото смея да твърдя, че съм подготвен по всички теми, които един журналист може да повдигне, и въпроси, които може да са отправени към мен. И затова нямам абсолютно никакви притеснения, но другите явно се притесняват от нещо и ги е страх.

– отговори той
Георги Захариев

(Д.Ц): Детско-юношеският футбол е една от най-обсъжданите теми в България. Според вас кои са основните проблеми в него и какви действия може да се предприеме спрямо тях?

(Г.З.): Проблемите са най-вече от естеството на подготовка на състезатели, което опира директно и в нивото на треньорите в България. Смея да твърдя, че треньорската школа може още да подобри работата си, за да може да е по-полезна на треньорите, за да се осъществява и контрол, кой с какъв лиценз тренира. Липсата на методика, на методисти, защото в България тези термини, като че ли някак си не са достатъчно разбрани от хората. И какво означава да си методист и защо няма методисти в почти всичките академии. Има разлика между шеф на школата и методист в България. Има шефове на школи, а методисти – няма. Това е много голям проблем, защото методистът е този, който следи работата на треньорите, а не се занимава с това кой на кой терен ще тренира, коя група, къде има турнир, потници, екипи, часове и така нататък. Това е работата на шефа на школата. Докато методистът е строго насочен към това да следи тренировъчния процес, да гледа всяка една тренировка и след това да каже, това упражнение, тази тренировка не са подходящи за 8-годишни, това трябва да го промениш. Нашата методика, нашият учебен план, иначе казано, следва такъв път, може да бъдеш концентриран върху това, което се изисква и така нататък. Методисти, подготовка на добри треньори, които да произвеждат качествени футболисти, които да продаваме за много пари на Запад, да идват приходите по този начин в клубовете и колелото да се завърти, което не го виждаме към момента за съжаление.

– заяви Захариев

(Д.Ц.): Как може да се оптимизира работата на школите у нас, така че разликата в броя на треньорите да не оказва влияние, тъй като средно в чужбина треньорите са около 40-50, докато в България са 10-15?

(Г.З): Може да се оптимизира като има повече пари, а реално погледнато, ако искаме един отбор да има 3-4 треньора на набор, трябва да се плащат заплати. Тези заплати трябва да дойдат от клуба. В клуба трябва да има повече приходи, затова обръщам последните дни много внимание на телевизионните права, те, у нас, са най-ниски в цяла Европа сигурно. В една Сърбия, отборите взимат 2 пъти повече от нас от телевизионни права, в Хърватия 3 пъти повече. Това оказва влияние, тъй като, когато нямаш пари да ги инвестираш в школата, това влияе на финалния продукт. Всичко е въпрос на пари, затова съм написал моята програма в момента, която е основана върху това да обърнем модела на работа и да го насочим към производство и продажба на футболисти. Така, както правят в Хърватия, Португалия, Нидерландия, Белгия и т.н.

За да има повече средства от клубовете, средства, които да бъдат инвестирани в академията, трябва да намерят те пари по някакъв начин. Това може да стане по няколко начина. Трябва да се оправят телевизионните права, да се вдигнат, и да започнем да създаваме и да продаваме състезателите. Това е пътят. И така ще има след това 5, 6, 7 треньора на набор в академията, иначе тези заплати нямат откъде да дойдат, няма пари за заплащане. Това, което може да се оптимизира към момента, е самите тренировки да са максимално адаптирани към тези условия. Т.е. треньорът да е гъвкав, всяко дете да е с топка максимално много време, да се фокусираме върху техника, не толкова върху тактика, отделни звена. Но това трябва да бъде взето предвид и от треньорската школа, за да може тя да подготвя треньорите за работа в такива условия.

сподели той
Телевизионните права са един стар проблем в българския футбол

Д.Ц.: Защо все повече от родните обори избягват да залагат на български футболисти, а залагат предимно на чужденци? Това как може да се промени, спрямо изискването на ЕС?

(Г.З.): Европейският съюз не прави разлика в първенството в България дали е българин даден играч или нидерландец. Ако си с паспорт от държава, членка на Европейския съюз, ние трябва да те третираме като българин. Тоест, ние не можем да ограничим колко нидерландци, португалци и хървати имаме в България в първенствата. Но има една вратичка, от която Австрия се възползва и това е разпределението на ТВ правата. Макар да не можем да наложим ограничения на нидерландците да идват в България, защото не се броят като чужденци, но ТВ правата в Австрия са разпределени . 50% отиват в отборите на база дадени минути на австрийци, които са до 22-годишна възраст. Така че ние не можем да забраним на клубовете да привличат нидерландци. Ние можем да направим така, че ТВ правата да отиват към отбори, които разчитат на българи. И по този начин ги стимулираме индиректно да залагат на повече българи. Аз съм за, това е част от моята програма, като 50% от ТВ правата да се разпределят на база на дадени игрови минути на българи до 22-годишна възраст. И така, сякаш, ще се стимулират да залагат на млади български играчи по този начин. И това е част от решението на това да спрем да ползваме толкова много чужденци.

– сподели кандидатът за президент

(Д.Ц.): Защо разликата между юношеския и мъжкия футбол се превръща в толкова голяма стъпка за повечето футболисти. Като че ли играят по един начин при юношите, а когато отидат в мъжкия отбор, те са „бледа сянка“ на себе си?

(Г.З.): Това е нормален процес. Не е само в България, общо взето в доста страни се случва това нещо. Работа в школи, чисто физически изостават, като че ли не се работи достатъчно точно, както тези възрасти преди мъже. Не се работи достатъчно във фитнеса, като физика изостават доста нашите момчета. Имат много пропуски през годините, технически, тактически. Така че това не е нещо, което става точно изведнъж, влизайки при мъжете. Те просто отиват неподготвени. Не са подготвени, най-вече заради точно липсата на структура в академията, в която да се знае, че едно дете от 6-годишна възраст, стигайки до 18, то ще е окомплектовано с различен набор от умения, оръжия, които да използва. А тук не се случва това. И това е причината.

– заяви той

(Д.Ц.): Вие по-рано засегнахте и темата за треньорите. Как може да се подобрят самите тренировъчни процеси и самите наставници, за да достигнат някакво по-високо ниво, тъй като много рядко се дава шанс на млади български треньори в момента?

(Г.З.): Аз вече споменах тренировъчния процес с методисти, които да следят работата. А вече клубовете, там вече не може да ги задължим какви треньори да налагат. Смятам, че ако постепенно се мине към модела на налагане на млади състезатели, то в един момент може би ще започне да се дава шанс и на повече млади треньори българи. Ако даден треньор идва от самата академия, бил е треньор на дублиращия състав, познава момчетата и ако гръбнакът на отбора след това са точно едни 19, 20-годишни момчета, заради ТВ правата, които предлагам точно към тях да бъдат насочени. Ако се приеме това, което аз предлагам, горе-долу на един играч българин до 22-годишна възраст, клуб ще печели около 400 000 лева. Така че спокойно едни клубове могат да залагат на четирима такива, които са били тренирани преди това от треньора на дубъла, той ги познава, знае силни и слаби страни, така може треньорът да бъде привлечен към мъжете, постепенно като помощник-треньор. Но това са вече клубовете. От футболния съюз няма как. Футболният съюз не може да влияе до такава степен на микропроцесите в даден клуб. Дали залагат на български треньори, дали не. Това конкретно няма как да бъде проверено от футболния съюз.

– сподели Захариев

Д.Ц.: Един от другите от основни проблеми – родните терени и как изглеждат стадионите. По какъв начин футболният съюз може да подпомогне за тяхното реновиране?

(Г.З.): Футболният съюз е с много лимитиран бюджет. Общините, държавата, по проекти на ФИФА и УЕФА, могат да се строят малки помощни игрища, с изкуствено игрище и така нататък, в градове и региони. Но те са по-скоро за академията. Но вече големите инфраструктурни проекти, категорично без помощ от държавата няма какво да се случи. И реално клубовете. Ако имат възможност да инвестират самите клубове, те са свободни да правят всякакви стадиони, както ЦСКА, например. ЦСКА, в момента, изгражда стадион, строи със собствени средства. Така че това са начините. Футболният съюз, освен от ФИФА и УЕФА, някои други помощни игрища да направи някъде. Друго няма с какво да помогне, наистина.

– добави той

(Д.Ц.): По-скоро имах предвид може би да бъде посредник между клубовете и държавата, по някакъв начин самата централа.

(Г.З.): Ами ако трябва да е посредник, да, със сигурност. Държавата в момента, може би, е така ударила спирачката на разговорите с футболния съюз поради този имидж, който в момента има. Никой не иска да работи с футболния съюз, защото веднага те прикачат към него като възможност за корупция, възможност за нечисти интереси и т.н. Затова следващото ръководство, със сигурност, трябва много сериозно да подходи към този проблем и да търси комуникация с държавата, да се търси държавата да помага за тези по-сериозните инфраструктурни проекти и да, футболният съюз трябва да е по-активен. В този момент нямаше как да се случи заради имиджа, който Борислав Михайлов изгради на футболния съюз.

– отговори Захариев

(Д.Ц.): Как може да се подобри съдийството в България?

(Г.З.): Аз имам едно предложение за революцията относно това как се избират съдиите, които към момента бяха избирани от съдийската комисия, по-точно председателят на съдийската комисия, който между другото се назначава от Изпълкома. Президентът (б.р. собственикът Кирил Домусчиев) на “Лудогорец” бе в Изпълкома, т.е. той си избира съдийската комисия, той си избира председателя, участва в избора. Това поражда много въпроси. Това, което предлагам, е не един човек председател на съдийска комисия и самата съдийска комисия да избира кой рефер ще ръководи определен мач, а нов модел, изцяло клубовете сами да определят най-приемливия вариант за съдия на дадена среща.

Какво имам предвид? Да речем, този кръг в Първа лига има 8 двубоя. Първо, на база коефициент тези мачове се ранкират и най-важният за кръга мач е на първо място, след това е вторият, третият, четвъртият и така до 8 място, се степенуват. Да речем, дербито на кръга е “Левски” – “Лудогорец”, дават се списъци с 20 съдии, които могат да свират този мач. “Левски” ги оценява, дава им оценка от 20 точки на този, който най-много иска да им свири мача и така следващия 19, 18 до последния една точка. “Лудогорец” прави същото и се вижда този съдия, който е събрал най-много точки от това гласуване между двата отбора, той бива излъчен да свири този мач, т.е. той е най-приемливият вариант.

Защото ако “Левски” даде на някой една или две точки и не иска той да свири, той няма как да събере. Този, който е най-приемлив наистина, той ще бъде излъчен да свири мача. От тези 20 съдии, този, който е избран, бива сложен на “Левски” – “Лудогорец”, минава се към следващия мач. Следващият мач, по-важен за кръга, е ЦСКА – “Локомотив” (Пловдив). Те получават списък с вече 19 рефери, защото един е избран. Пак ги степенуват, дават точки. Този, който събере най-много точки, като най-приемлив вариант за двата отбора, бива излъчен да свири. И така се минава надолу. Те не могат да кажат БФС ни сложи Чинков или някой друг, ние не искахме или той ни поряза за пореден път. Така клубовете сами определят кой рефер биха искали да свири техни мачове. И съответно се избира най-приемливия от двата клуба.

– заяви Захариев
Димитър Бербатов също застана пред екипа ни.

(Д.Ц.): Вариант ли е завръщане на системата “Коверчано”?

(Г.З.): Няма как да стане това. Тук говорим за хора, зависимост. Няма как да дадем отбор, всичко се знае много преди това. Те и да разберат кой го определя, пак копираме това. Кой го определя, те го разбират в последния ден, но кой го е определил, че този съдия ще свири този мач. Реално погледнато, едно обаждане на председателя на съдийската комисия, сложи ни еди кой си за този мач. Това е прах по очите, абсолютно имитация на някакво решение.

– каза той

(Д.Ц.): Може ли да се случи някакво преструктуриране на Първа лига, да се намалят отборите примерно на 10, за да има по-голяма интрига в мачовете?

(Г.З.): Аз съм за това. Предлагам да има 10 отбора в Първа лига и за сметка на това да се увеличат отборите във Втора лига на 20. В Хърватия Първа лига е с 10 отбора. Ние трябва да виждаме какво правят държавите, които са по-успешни от нас в това, което ние искаме да достигнем. И моделът на Хърватия за мен е абсолютно адекватен. Ние нямаме демографията за 16 отбора. Аз съм за 10 отбора в Първа лига, 20 във Втора.

– сподели Захариев

(Д.Ц.): Като за финал, какво очаквате от предстоящия Конгрес? Бихте ли призовали за подкрепа към някой от другите кандидати?

(Г.З): Ако се стигне до балотаж, ще призова. Да, този път наистина съм излязъл с програма. Надявам се, ако някой харесва визията на това, което искам да променя, идеите, които имам, да гласува за мен. Няма нищо лошо да има по-голям избор. И най-вече го правя, защото знам отбори, които категорично са ми заявявали „Жоро, не харесваме никой от останалите, няма да гласуваме, или не харесвам някой, със сигурност няма да гласуваме за него“, клубове, които категорично не искат да гласуват за част от кандидатите, без значение кой е той.

Аз излизам по този начин с идеи, с програма, ако някой прецени, ще се радвам да гласува за мен. На балотаж със сигурност имам фаворит – Димитър Бербатов, но преди това, по време на основното гласуване, ако има клуб, който не го припознава него, няма да си правя самоотвод, така че ще може и да се гласува и за мен, ако някой е неутрален, не харесва нито един от останалите кандидати, може да го направи като гласува за мен, да покаже вота си и това, че иска програмно управление и нови хора.

– завърши той

Мнението на “Ритнитопъ”: Благодарим на Георги Захариев, че се съгласи да говори с нас. Получи се един конструктивен и отворен разговор. Пожелаваме му успех в петък!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *