Press "Enter" to skip to content

Защо фондация Македония стана партньор на “Пирин”?

Какво можем да очакваме от партньорството между “Пирин” и фондация Македония? Как се стигна до него?

Преди няколко дни “Пирин” (Благоевград) и фондация Македония обявиха, че започват сътрудничество. Потърсихме за повече информация Виктор Стоянов – председател на фондацията. Попитахме го какво се случва с отбора “Спартмани” Г. Балдовци и какви са бъдещите планове на фондацията в това начинание.

Петър Занев и Виктор Стоянов; Снимка: фондация Македония

Атанас Асенов (А.А.): Преди няколко дни обявихте партньорство с “Пирин” (Благоевград), в какво се изразява то?

“Ние сме много щастливи, че можем да помагаме на отбора. Той е главният отбор в Пиринска Македония и има символно значение за българската култура, българския спорт и българския футбол. Искаме да направим програма за дарения за детско-юношеската школа. Първото дарение ще бъде през февруари и ще е на стойност 1 600 евро.

С тези пари ще се закупят специални камери, които са много полезни за тренировката и развитието на талантите. Такива камери се ползват в някои от водещите клубове в страната, а в Европа са напълно обичайна практика.

Ще направим така, че на всеки два-три месеца да правим такива материални дарения за развитието на детско-юношеската школа на “Пирин”.

– започва Виктор Стоянов

В по-дългосрочен план можем да очакваме още неща от партньорството между бъдещия български отбор в Северна Македония и “Пирин”. Развитие може да има в близките месеци.

Въпрос на няколко месеца е да имаме отбор от Първа или Втора лига, който да купим и да развиваме. Един такъв отбор ще бъде по-трудно отстранен, както се случи със “Спартмани” Г. Балдовци”.

– продължава той

(А.А.): А какво ще се случи със “Спартмани” Г. Балдовци?

Ние излязохме от този отбор, защото ако бяхме останали там, той нямаше да бъде допуснат никога до състезание. Така има възможност старите собственици да продължат да развиват отбора.

Ние ще търсим капитали и средства за закупуването на отбор от първите лиги, защото там отборите са под егидата на УЕФА и няма как федерацията на Северна Македония да ги изключи и дисквалифицира”.

– обяснява Стоянов

(А.А.): Можем ли да очакваме партньорството между бъдещия отбор в Северна Македония и “Пирин” да прерасне в общи лагери и обмяна на опит?

“Да, напълно. Това е една част от посоките, в които можем да си партнираме – млади кадри от Северна Македония, които искат да се развиват и да бъдат видяни от скаути и международни мениджъри. “Пирин” е идеална трибуна за тях!

“Пирин” е марка за таланти и то дългогодишна. В същото време, когато ние имаме нужда от опитни футболисти, ветерани така да ги нарека, които да имат класа, бихме могли да разчитаме за предоставяне на такива футболисти от “Пирин”, които да вдигнат нашето ниво.

– продължава Виктор Стоянов

Една от главните цели е създаването на “мостове” между двете страни. На въпрос дали можем да очаваме това бъдещо тристранно партньорство да се развие и да включи повече отбори от региона, Виктор Стоянов отговори така:

“В бъдеще ще можем да помогнем и на други отбори в региона, но искахме да започнем от “Пирин”, като най-успешен отбор в региона, дал едни от най-големите таланти на България.

Когато имаме отбор в Северна Македония, който ще бъде носител на българската култура, този отбор може да си партнира с повече отбори от региона, не само с Пирин, най-малкото ще се играят повече контроли между отбори от двете страни. В последните години няма изиграни мачове между отбори от България и Северна Македония, с няколко изключения. Можем да променим това!

– отсича той

Мнението на „Ритнитопъ“: Партньорството между Пирин и фондация Македония има потенциал да доведе до много позитиви, не само за “орлетата”, а и за целия регион, както и да построи мостове между двете държави.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *