Press "Enter" to skip to content

ЕКСКЛУЗИВНО! Вече има български отбор в Северна Македония!

Първо за читателите на “Ритнитопъ” говори Виктор Стоянов, председател на фондация “Македония”, часове след придобиването на отбора!

Ще има български отбор в Северна Македония! След като преди седмица потърсихме Виктор Стоянов за коментар на позицията на феновете на Вардар и по-специално групата “Комити“, днес, часове след като фондацията закупи тим в Северна Македония се свързахме с него отново, за да разберем подробности около сделката.

Атанас Асенов(А.А.): Как вървят преговорите, на финалната права ли сте?

Да, мога да кажа, че вече имаме отбор! Процесът е труден, защото не мога да отида до Северна Македония, пращам хора, които водят преговорите, снимат стадиона, срещат се с играчите, ръководството и треньора. Следващата седмица имаме нова среща. Юридически следващата седмица в сдружението на отбора ще има наш представител, който ще бъде директор, а сегашният директор ще стане заместникдиректор. Нещата се забавиха и чисто юридически, тъй като отборът е регистриран като сдружение, а не като фирма, но за Втора лига ще трябва да го регистрираме като фирма.

– започва Виктор Стоянов

(А.А.): Kак се казва отборът и от коя лига е?

Умишлено няма да кажа името на отбора, но той е от Трета лига Изток, а седалището на отбора е близо до българската граница. Причината е в лицензирането, не искам да измислят нещо и да го изхвърлят от Трета лига и усилията ни да отидат напразно. Не че и след това не могат, но ще бъде много трудно и скандално.

– продължава той

(А.А.): Кога се очаква да започне първенството?

На 14.09, но ние имаме контроли. Първата е с “Дойран”.

– добавя председателят на Фондация “Македония”

А.А.: Ще промените ли името на отбора в бъдеще, по примерa на албанските отбори в страната?

Да, но следващият сезон ще го променим, защото сега просто няма административно време това да се случи и отборът ще се казва “Юнак”.

– отсича Виктор Стоянов

А.А.: Платихте ли някаква сума за придобиването на отбора?

Не, не сме, но започваме да издържаме отбора. Таксата за участие в Трета лига е 1 000 евро, около 1 000 евро са разходите за гостуване и от 13 до 15 000 евро за заплати и премии на футболистите.

– споделя той

А.А.: Как ще финансирате отбора и имате ли преговори с инвеститори?

Ще финансираме отбора с даренията на активистите на фондация “Македония”. Скоро ще проведем разговори с различни спонсори от България, тъй като това е първият български отбор в страната от 80 години насам и ще търсим спомоществователи, за които емоционално е важно да има български отбор в страната.

– продължава Стоянов

А.А.: Какви ще бъдат целите на отбора през този сезон?

Атакуваме Втора лига през този сезон. Ще бъде трудно, тъй като пресявката е голяма. Дори и да си първи в Трета лига, играеш бараж за влизане във Втора. Но вярваме, че можем да се преборим и да се изкачим по-нагоре. Привлякохме силни футнолисти и сме в процес на привличане на още много силни футболисти, нивото на които е Втора и Първа лига. Един от тези футболисти е национал на Северна Македония и има над 200 мача в Първия ешалон.

– обяснява Стоянов

А.А.: Очаквате ли всеобщо обединение на българските фенове?

Разбира се! Очаквам всеобщо обединение както в България, така и в Македония. Да пътуват, да посещават мачове, така че ги очакваме на стадиона.

– отсича той

А.А.: Провели ли сте разговори или ще провеждате ли разговори с някои от по-организираните привърженици в България?

Тепърва ще водим разговори с тях и ще търсим тяхната подкрепа, както ще търсим и подкрепата от българите в РСМ и заедно да посещават мачове на отбора. Нещо много важно – стадионът принадлежи на отбора, така че няма да има проблеми с него, лицензионно отговаря на Втора македонска лига. Има си съблекални, тренировъчна база, всичко необходимо.

– споделя в отговор председателят на Фондация “Македония”

А.А.: Казахте, че е възможно да има спънки от северномакедонската футболна централа, от държавата, а от настоящите фенове на отбора? Те как възприемат този процес?

Положително го възприемат, не са голям брой фенове и се радват, че отборът им ще съществува и ще го има, тъй като ако не бяха действията на фондация “Македония”, той щеше да фалира, защото е в тежко финансово положение. Например предната година целият бюджет на отбора беше около 7 000 евро.

– завърши Стоянов

Мнението на „Ритнитопъ“: Това определно е трудно начинание, което ще се увенчае с успех само с много труд и правилни решения. Но това е и поредният пример, как футболът може да се превърне в посланик на една страна и средище на нейната култура. Ще има български отбор в Северна Македония!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *