Press "Enter" to skip to content

Димитър Бербатов пред „Ритнитопъ“: Моментът е дошъл за това футболът да тръгне в друга посока

Димитър Бербатов застана пред камерата на „Ритнитопъ“. С него поговорихме за събитията около Конгреса и протестите на феновете.

След пресконференцията на Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров на 11.03.2024 г., голмайстор номер 1 на българския национален отбор по футбол за всички времена се съгласи да застане пред камерата на “Ритнитопъ”. Ето какво сподели кандидатът за президент на БФС.

Христо Атанасов (Х.А.): Какви настроения срещнахте от клубовете в страната по време на Вашата обиколка?

Димитър Бербатов (Д.Б.): Ако останете на срещата сега, софийската, впоследствие с клубовете, която имаме след около един час (б.р. срещата се проведе вчера, 11-ти март), лично ще добиете впечатление как клубовете реагират, слушат, задават въпроси. Тъй като ние вече за трети път го правим, аз смея да твърдя, че моментът е дошъл за това футболът да тръгне в друга посока. Затова казах, че ние сме направили абсолютно всичко, което зависи от нас по професионален начин, по правилен начин, без скрито, без покрито. Всеки е свободен и може да дойде на нашите срещи, да види за какво става въпрос и да си направи преценката дали клубовете всъщност са отворени към това, което ние презентираме, или не. Така че от тази гледна точка съм спокоен, защото каквото и да се случи на 15-ти впоследствие, аз и екипът ми сме дали всичко от себе си и можем да вървим с високо вдигнати глави.

Х.А.: Ще приемете ли поканата на „Ботев“ (Пловдив) за дебат с Георги Градев, Георги Иванов-Гонзо и Михаил Касабов?

Д.Б.: Отговорихме на „Ботев“, на писмото, което те бяха изпратили, че идеята им е добра, но е малко закъсняла, защото ние си имаме нашата програма, по която се движим и в същото време тази покана трябва да е ориентирана към кандидат-президентите, които не обикаляха страната, тъй като ние бяхме в Пловдив. За трети път бяхме. Ето така – в залата – срещнахме се с клубовете. Представители на „Ботев“ (Пловдив) също бяха там. Впоследствие дискутирахме и с тях – същите неща, които те сега искат да направят. Ние сме представили това, което искаме да направим и те го знаят много добре. Тази среща, която правят, е хубава инициатива и се радвам, че другите кандидат-президенти, които не са обиколили както нас, ще отидат, за да представят това, което всъщност трябваше да представят на тази обиколка, която те не направиха.

Х.А.: През ноември имаше протест, на който се наблюдава невиждано досега цялостно обединение на феновете на българските отбори. Нахъсва ли Ви още повече това? Радва ли Ви, че загърбиха различията си в името на промяна в българския футбол?

Д.Б.: Да, това показва, че вече когато наистина минаваш една граница като ръководител, футболните клубове, дори и те да са противници на терена, в същия момент могат да се обединяват, когато ситуацията го налага и да покажат и да изкажат недоволството си от случващото се в българския футбол, както и се случи. Оттам нататък това показва, че общността вече е узряла за тази промяна. Нещо, за което ние говорим от три години. Така се стигна до този момент, в който общността видя, разбра, че може би тези момчета, визирайки мен, Стилиян и Мартин, наистина искат да направят нещо добро, борят се за нещо добро и моментът е тук, за да направим така, че да се проведе честен Конгрес, прозрачен Конгрес и оттам нататък вече клубовете, когото си преценят, него да изберат.

Х.А.: На протеста имаше и ексцесии. Имаше и полицейски произвол по невинни граждани. Смятате ли, че това беше, за да се сплашат обединените фенове и да се запази статуквото в БФС и очаквате ли да има отново такива събития?

Д.Б.: Попринцип такива неща не трябва да се случват и не бива да се случват. Недопустимо е да се случват. Всеки трябва да върши своята работа спрямо правомощията, които има и да не ги надвишава. Дали футболната общественост ще дойде на Конгреса на 15-и март, където се провежда той пред хотела, вече тепърва ще разберем и ще видим дали ще се случи. Но, за да се върна на това, което преди казах – и футболната общественост следи със затаен дъх какво се случва, как се случва и ако нещата не се случат както трябва, си мисля, че тя пак ще реагира по определен начин. Защото накрая наистина, за да се свърши с това цялото нещо и да започне да се гради, трябва да се мине през един честен Конгрес, който всички се надяваме да бъде на 15-и.

Димитър Бербатов с Николай Павлов и Христо Атанасов от “Ритнитопъ”.

Х.А.: С оглед на това, че букмейкърите смятат Вас и Георги Иванов за фаворити, а се наблюдава повсеместна подкрепа към Вашия екип и недоволство към досегашното ръководство, в което влиза и Георги Иванов, не е ли странно, че и той е сочен за фаворит? Значи ли това, че се очакват нови нередности по време на Конгреса?

Д.Б.: Кой какъв фаворит е и кой смята някого за фаворит зависи от гледната точка, която имаш. Аз смятам себе си и екипа ми за фаворити съдейки по нас самите и това, което направихме за три години. Ние започнахме тази битка. Ние сега я докарваме до край. Другите кандидат-президенти се включиха в последните етапи вече, когато всичко беше наготово – малко по-лесно. Но ние от три години се борим за цялото нещо. Следователно аз имам пълната увереност, че сме подготвени. През много неща минахме за тези три години. Смея да твърдя, че в нашите очи ние сме си фаворити за това, което искаме да се случи. Оттам нататък всеки е свободен да подкрепя когото харесва, който има добра програма. А пък вече хората, които избират – знаем добре, че това са клубовете – те кого харесват ще разберем на 15-и.

Х.А.: Какво се случва с неправомерно изключените от БФС клубове, които гласуваха за Вас?

Д.Б.: Някои от тях са пререгистрирани в нови дружества, за да могат да бъдат върнати в системата на БФС. Обаче тънкият момент е, че те нямат право на глас сега. Т.е. виждаш разликата, нали? „Пререгистрирайте се, ще ви върнем обратно, но нямате право на глас на този Конгрес.“. По този начин ние губим хората, които искат подобна промяна, както може би и другите кандидат-президенти. Но тези клубове, които не се пререгистрираха, впоследствие с решение на новия Изпълнителен Комитет, могат да бъдат върнати и трябва, и ще бъдат върнати в структурата на БФС, защото те бяха изгонени неправомерно, само защото упражниха правото си, както е по устав, да изкажат, че искат някаква промяна.

Х.А.: Видяхме на „Мача на Надеждата“ на Стилиян Петров, че тримата все още сте в отлична форма! Мартин Петров се отчете с две асистенции, едната към Вас, и един гол. Явно класата наистина е вечна! Кога да очакваме отново да видим трите кончета заедно на терена и да се насладим на магията Ви?

Д.Б.: Опитваме се доколкото е възможно да се държим във форма, защото трябва да водим и с пример, трябва да мотивираме, да амбицираме. Особено в нашата обстановка, в нашия футбол, да амбицираме и мотивираме децата с нашите истории. Кой как е успял по неговия си начин и да показваме, че дори и на тези години, които сме в момента, все още продължаваме да спортуваме активно. Защото аз имам две деца, имам фондация за талантливи деца. Знам проблема с обездвижването в училищата, в подрастващите, в интересите, които те гонят, но не са свързани със спорта, с движение, ако щеш. Следователно имаме много социални дейности, които, живот и здраве, трябва да подкрепяме, да управляваме. Ако ни се отдаде възможност да сме на терена заедно, пак ще бъдем. Но в момента има много други по-важни неща, които са приоритетни, както това, което правим. Това да сме на един терен е най-лесната част.

Х.А.: А какво Вие очаквате да се случи на 15-и с оглед на сигналите, за които споменахте. Какво вярвате, че ще се случи?

Д.Б.: Ами вярваме, че това, което зависи от нас, ще направим, така че клубовете да почувстват увереност и спокойствие, че Конгресът трябва и ще мине по правилния начин. Ние ще бъдем там, разбира се. Ще се опитаме да дадем нужната увереност на клубовете, които са вътре и оттам нататък от тях самите наистина си зависи. Ако не са репресирани и не са подлагани на някакъв страх, съм сигурен, че ще гласуват по правилния начин. И както казах – дано там всичко да спре, да свърши и в същия момент да започне, който и да е и да започне да работи.

Мнението на “Ритнитопъ”: За нас беше изключителна чест да поговорим с един от най-великите български футболисти за всички времена, както и наш идол! Силно се надяваме и споделяме желанието на бившия нападател на “Манчестър Юнайтед” предстоящият Конгрес да бъде честен и прозрачен! Благодарим на Димитър Бербатов за предоставената възможност, както и за професионализма му! Желаем на него и на целия му екип здраве и много успехи!

Какво каза Бербатов в интервю седмица преди протеста на 16.11.2023 г. вижте тук!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *