Press "Enter" to skip to content

Изхвърлиха незаконно българския клуб в Северна Македония!

Ексклузивно пред “Ритнитопъ” говори Виктор Стоянов, председател на Фондация “Македония”!

Преди месец ви съобщихме, че вече има български отбор в Северна Македония, за първи път от 1944 г. Умишлено запазихме името на клуба в тайна, за да предотвратим потенциални пречки, които биха спрели клуба да започне участие в Трета лига Изток.

Става въпрос за “Спартмани” (Градско Балдовци). Базата на клуба се намира само на километър от град Струмица, близо до българската граница. Клубът се състезава в Трета лига Изток, а предишният сезон е завършил на 9-та позиция от 12 отбора.

Снощи Виктор Стоянов, председател на Фондация “Македония”, обяви, че “Спартмани” е изхвърлен от Трета лига Изток. Ето защо ние го потърсихме за коментар.

Атанас Асенов(А.А.): Поради каква причина бе изхвърлен футболен клуб “Спартмани”?

Това е против правилата на Футболната федерация на Македония, против разписания регламент. Официална причина е, че отборът е изпаднал предния сезон и няма право да се състезава в Трета лига Изток. Първо Трета лига Изток няма изпадащи отбори, тъй като няма Четвърта лига в региона.

Второ, миналата година отборът завърши на 9-о място от 12 отбора и няма как да изпадне, дори и да имаше Четвърта лига, каквато няма. Не напоследно място – отборът заплати такса за участие, която от Федерацията върнаха, а тя бе приета като заплащане. И сега Трета лига Изток остава с 9 отбора. Футболната федерация на Македония изхвърли нашия отбор, против собствените си правила и устав и за съжаление отхвърли жалбата на отбора.

Това е официалната част на нещата. Неофициалната е, че федерацията е взела решение да изхвърли отбора независимо от всичко, след като са разбрали, че ние от Фондация “Македония” сме взели този отбор, въпреки че той ще продължи да бъде македонски, но ще е представител на българите и българската култура в страната.

– започва Виктор Стоянов

(А.А.): Как ще процедирате оттук нататък?

Консултирах се със спортен адвокат. Възможностите пред нас са твърде ограничени, тъй като се касае за вътрешен ред и устав на федерацията, нито един съд не може да приеме жалби в тази насока. УЕФА също не може да се намеси, защото не се занимава с въпроси от третия ешалон на футболните лиги.

– продължава той

(А.А.): Това означава, че дори няма начин как да си потърсите правата в съда, така ли?

Не, няма такъв начин.

– отсича председателят на Фондация “Македония”

(А.А.): Водите ли преговори с други отбори?

Ние от Фондацията инвестирахме малко пари към този момент в този отбор и към момента имаме възможност да вземем друг отбор. Това зависи и от нашите спомоществователи. Имаме разговори с отбор от Втора лига и буквално чакат да им кажем да или не, но там се касае за 80 000 евро инвестиция, за да влезем в ръководството на отбора. Разликата между Втора и Трета лига е голяма. Ако се справим с тази сума ще вземем отбор от Втора лига.

Ако не се справим, ще търсим начин или да вземем отбор от Трета лига, който вече се състезава и ще е трудно да го изхвърлят или ще подготвяме “Спартмани” – прекръствайки го на “Юнак”, инвестирайки в базата. Оставаме лоялни към ръководството на отбора. Смятам и че те са благодарни за нашите намерения и че искаме да го развиваме

Така че, той остава наш отбор, но на практика към момента не се състезава в никое първенство, изхвърлен неправомерно.

– обяснява Стоянов

(А.А.): Възможно ли е след потенциалното придобиване на нов отбор, той отново да бъде отстранен от лигата? Какви са гаранциите, че това няма да се случи?

Няма гаранции! Всичко е напълно възможно в тази страна. Виждаме, че футболното ръководство, държавното ръководство, както и много други институции, държавни или частни, всички техни действия, към всяко проявление на българите в страната, са враждебни и са такива, че да ликвидират всякаква форма на културно съществуване на българите там.

И футболът, като една част на културата, го доказва. Очевидно те не желаят да има отбор дори в Трета лига, който да носи културните особености на българите, да бъде представител на българите във футбола, но ние няма да се откажем, ще намерим начин да вземем отбора от Втора лига. Ако това се случи, ще го обявим публично, дори ще покажем документи и договори. Наши хора ще влязат в ръководството. Клубът изпитва финансови затруднения и като много други отбори има нужда от финансова помощ. Това ме обнадеждава, че дори и да не вземем този отбор, ще можем да вземем друг от Трета лига, тъй като много отбори нямат финансовите възможности и започват с наличен бюджет само за 3 месеца и следователно те се отказват от участие. Само миналата година, на ниво Трета лига, (б.р. има пет трети лиги) са се отказали 8 или 9 отбора от общо около 60. Това ми дава надежда, че след няколко месеца, те ще са склонни да работят с нас. Едва ли не ще се наложи на федерацията да изключва отбор, спрямо това към кой тим се насочим да помагаме. Това може да звучи нереално и абсурдно, но това са реалностите тук.

– заявява той

(А.А.): Имаше преговори и за женски отбор, постигнаха ли се някакви резултати?

Не, човекът се отдръпна. Не е бил некоректен, но може би просто се изплаши или е бил предупреден. За разлика от един регионален македонски отбор, който се разпадна, “Брегалница” (Делчево). Само преди месец пускаха чатове с нас и твърдяха, че не са за продан на българи.

(А.А.): А как се казва този женски отбор?

ФК “Охрид”, състезава се във Втора лига. В Македония има две футболни лиги за жени.

отговаря Стоянов

За финал Виктор Стоянов заяви, че почти всички клубове от Втора лига и надолу не са акционерни дружества, а НПО-та и много условно е взимането на собствеността. На практика трябва да станеш МОЛ или поне да си в ръковдството.

Мнението на „Ритнитопъ“: Може би трябваше да се усъмним, че всичко се случва твърде лесно, поне на пръв поглед. Както са казвали преди – много на хубаво не е на хубаво. Надяваме се всички тези усилия да се увенчаят с успех, защото футболът е за всички!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *