Press "Enter" to skip to content

Компасъ: В Германия – Не искаме кървавите ви пари!

Бунт сред феновете в Германия. Причината – нови инвеститори.

Бундеслигата е най-посещаваното първенство в Европа и едно от най-големите, генериращо интерес в целия свят. Напук на това, за разлика от първенствата в Англия и Испания, Бундеслигата не е толкова световно достъпна. Появата на инвеститори с идеи футболът в Германия да стане все по-достъпен за хората в Америка и Азия, вся раздор в отборите от Първа и Втора Бундеслига.

На фона на това феновете подеха нова всеобща кампания в Германия, която набира все повече и повече сила.

НО КАКВО Е ПРЕДЛОЖЕНИЕТО?

Предложението е Германската футболна лига да продаде 8% от телевизионните, рекламни и дигитални права за следващите 20 години. Парите, които ще получи, са в размер на 1 милиард евро(1)! Според Ройтерс(2), част от потенциалните инвеститори са Advent, Blackstone, CVC и EQT.

Феновете на “Борусия” (Дортмунд)

Лигата ще инвестира 164 милиона в платформа, подобна на тази на NBA, 183 милиона за пътувания в САЩ и Азия, подобни на летните серии на Висшата лига, 126 милиона в борба с нелегалния стрийминг и 65 милиона за по-добра реклама на лигата и евентуален неин титулен спонсор.

Феновете на “Байерн”

ПОВЕЧЕ ВЛИЯНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР

Това е основната официална причина, която се казва от представителите на футболната лига в Германия. Но това предложение вся раздор сред отборите в Германия и определено изостри отношенията между феновете и техните клубове.

През май месец се състоя гласуване, което имаше за цел да позволи на отборите да преговарят с инвеститорите. Но това гласуване зацикли. В него взеха участие 36 отбора, като предложението не успя да събере 2/3 “за” и по този начин беше блокирано. Няколко отбора публично се обявиха твърдо против, а други твърдо за.

Основните противници са: “Байер” (Леверкузен), “Кьолн”, “Фрайбург”, “Унион” (Берлин), “Санкт Паули”, “Брауншвайг”, “Дюселдорф”, “Магдебург”, “Нюрнберг”, “Херта” и “Кайзерслаутерн”. Сред подръжниците на предложението са най-големите клубове – “Байерн” и “Борусия” (Дортмунд).

Преди няколко дни, на тайно гласуване, предложението за започване на преговори бе прието “на косъм”.

МНЕНИЕТО НА ФЕНОВЕТЕ НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ОТБОРИТЕ Е ЕДНО – НЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ!

Няма как да не припомним за общата им кампания #BoykottKatar или войната срещу футболния им съюз. Това е важно, защото голяма част от настроенията на феновете се формират от съмненията им за “кървавите” пари на някои от инвеститорите, визирайки арабски бизнесмени, както и от нечестното разпределение и корупцията, визирайки Германския футболен съюз.

Феновете на “Аугсбург”

Времето ще покаже дали тези настроения и действия са основателни, но клубовете няма как да прескочат своите фенове. Поне така е в Германия… или е било така.

Историческите врагове “Санкт Паули” и “Ханза” (Рощок)

Мнението на „Ритнитопъ“: Футболът принадлежи на феновете. За много от тях той е начин на живот, а не просто “хляб и зрелище”! Но футболът отдавна е пари и още пари…

Източници:

(1) Bark, M., & Nahar, C. (2023, November 14). DFL Lässt Klubs Erneut über investor Abstimmen. sportschau.de. https://www.sportschau.de/fussball/bundesliga/bundesliga-dfl-investor-versammlung-100.html

(2)German Soccer League clubs give Green Light for investor stake in … (n.d.). https://www.reuters.com/sports/soccer/german-soccer-league-clubs-give-green-light-investor-stake-bundesliga-2023-12-11/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *