Press "Enter" to skip to content

“Райненергищадион” – домът на “козлите”

“Райненергищадион” е част от стадионите, на които ще се провеждат срещи по време на Европейското първенство това лято.

“Райненергищадион”, известен преди това като “Мюнгерсдорфски стадион”, е футболен стадион в Кьолн (Германия) и дом на едноименния отбор. “Райненергищадион” ще приеме мачове от груповата фаза и осминафиналите на Евро 2024 и днес ще ви запознаем с неговата история.

Стадионът отвън

История

Стадионът е построен през 1923 г. Той е разположен на левия бряг на река Рейн и е част от спортен парк “Мюнгерсдорф“. Паркът е най-голямото германско спортно съоръжение до построяването на Олимпийския стадион в Берлин през 1936 г. По-късно през годините е изградено ново съоръжение, тъй като през сезон 1973/74 в Бундеслигата има 2 отбора от Кьолн – ФК Кьолн и СК Фортуна (Кьолн). Новият стадион с капацитет от 61 000 места е открит на 12-ти ноември 1975 г. с футболен мач между градските съперници.

Съоръжението отвътре

През 2006 г. заради Световното първенство в Германия съоръжението е реконструирано, за да може да приеме мачове. Обновеният стадион е открит на 31-и януари 2004 г.

“Райненергищадион” през годините

Събития, провели се на стадиона

Лека атлетика

В Мюнгерсдорф са се провеждали и големи лекоатлетически състезания. През 1933 г., 1947 г., 1978 г. и 1996 г. стадионът в Кьолн приема германското първенство по лека атлетика.

Разберете повече за отбора на Грузия тук:

Футбол

“Райненергищадион” е приемал мачове от 2 значими турнира – Купата на конфедерациите през 2005 г. и Световното първенство на следващата година.

Концерти

През годините стадионът в Кьолн е приемал и много известни изпълнители и групи като AC/DC, Риана, Металика, Бионсе и други.

Евро 2024

Съоръжението ще приеме 5 мача от континенталния форум – 4 от групите и 1 от осминафиналите. Стадионът ще бъде наричан “Cologne Stadium” по време на Евро 2024 заради спонсорските правила на УЕФА.

15/06: Унгария – Швейцария

19/09: Шотландия – Швейцария

22/06: Белгия – Румъния

25/06: Англия – Словения

30/06: Осминафинал – победител в група “B” срещу третия от A/D/E/F

Мнението на “Ритнитопъ”: Въпреки че не е един от най-големите стадиони в Германия, “Райненергищадион” се гордее с богатата си история и със сигурност е едно от най-красивите съоръжения, които ще видим на турнира.

Източници:

(1) RheinEnergieStadion – 1. FC Köln – Cologne – The Stadium Guide. (2019, September 24). Stadiumguide.com. https://www.stadiumguide.com/rheinenergie/

(2) Tripper, F. (2014, August 16). 1. FC Koln Stadium – RheinEnergieStadion. Football Tripper. https://footballtripper.com/germany/fc-koln-stadium/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *