Press "Enter" to skip to content

“Олимпиащадион” очаква още един финал на голям шампионат

“Олимпиащадион” е част от стадионите, на които ще се провеждат срещи по време на Европейското първенство това лято.

“Олимпиащадион” е стадион в Олимпиапарк в столицата на Германия – Берлин. Съоръжението се използва от “Херта” (Берлин), като това е домът на тима.

Стадионът отвътре

История

Първоначално съоръжението е построено от Вернер Марч за Летните олимпийски игри през 1936 г. Това се случва по настояването на Адолф Хитлер, който иска да надмине предишните игри, проведени в Лос Анджелис. Освен използването му като стадион за лека атлетика, арената е изградила и футболна традиция. От 1963 г. тук играе “Херта”. 

“Олимпиащадион” в миналото

В края на 60-те години на миналия век започва реконструкция на стадиона, като тя е завършена през 1974 г.

В началото на века започва обширна работа по модернизация на съоръжението. Продължават да се провеждат спортни събития. Долният ринг е обновен, а към горния са добавени 13 луксозни трибуни. Днес общият капацитет е 74 475 места . На 1-и август 2004 г. има официална церемония по повторното откриване на „Олимпиащадион“.

Трибуните на стадиона

Значими срещи

Стадионът е част от избраните за Мондиала през 1974 г., когато посреща двубои от група „А“.

От 1985 г. на съоръжението се провеждат финалите за Купата на Германия.

Без съмнение един от акцентите в историята на новия “Олимпиащадион” е приемането на финала на Световното първенство през 2006 г. между отборите на Италия и Франция.

Евро 2024

Съоръжението ще бъде с капацитет от 71 000 места за Европейското първенство. “Олимпиащадион” ще приеме общо 6 мача от форума – три от групите, Испания – Хърватия, Полша – Австрия и Нидерландия – Австрия, осминафинал, четвъртфинал и, разбира се, финала.

Мнението на “Ритнитопъ”: Съоръжението е впечатляващо, което доказва и защо за пореден път ще приеме финала на голям футболен форум.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *