Press "Enter" to skip to content

Новият формат на Шампионска лига

Новият формат на Шампионска лига бе официално потвърден от УЕФА на 4-ти март 2024 г. Какви са промените?

На среща във Виена, преди малко повече от година, Изпълнителният комитет на УЕФА прие новия формат в Шампионска лига, който ще бъде въведен през сезон 2024/2025. Новината бе официално потвърдена на 4-ти март 2024 г.

Как ще изглежда Шампионската лига през сезон 2024/25?

Броят на отборите, участващи в турнира, ще се увеличи от 32 на 36. Фазата на директните елиминации ще започва от осминафиналите, а срещите ще се определят чрез жребий. Отборите ще играят 2 мача помежду си, един като гост и един като домакин, както е и в сегашния формат на турнира.

Голямата промяна идва в груповата фаза, която ще бъде под формата на лига. Това е по-известно като “Swiss model”, където всичките 36 отбора ще изиграят по 8 мача – 4 като домакин и 4 като гост. Тимове от една и съща страна няма да могат да играят един срещу друг до четвъртфиналите на турнира, както е и сега.

Първите 8 отбора се класират директно за фазата на елиминациите. Клубовете, заемащи местата от 9-то до 24-то, ще играят плейоф, за да определят кой ще участва на осминафиналите. Загубилите ще играят във втория по сила клубен турнир, Лига Европа. Отборите, завършили на последните 12 места, отпадат.

Как ще става класирането за Шампионската лига?

Отборите, които се класират директно за турнира, остават 27. Ще има квалификации, които ще се състоят от три квалификационни кръга и плейоф. Тимовете, които не успеят да стигнат до Шампионската лига, ще имат шанс да играят квалификации или директно да участват в Лига Европа или в Лигата на конференциите.

Шампионът на България ще започва участието си от първия квалификационен рунд. В квалификациите ще има 2 потока – шампионски и на другите отбори, класирали се за турнира. Страните с най-добро общо представяне в европейските клубни турнири от предишния сезон ще излъчват по един отбор, който също ще вземе участие в Шампионската лига. Това се очаква да бъде тим от някое от топ 5 първенствата. По тази причина доста отбори извън топ лигите разкритикуваха тази идея на УЕФА.

Кои първенства и отбори ще са най-удовлетворени от новия формат?

Според много анализатори най-голямо предимство ще имат отборите от топ 5 първенствата, тъй като те имат по-класни играчи и по-добри финансови възможности да се борят за добро представяне в евротурнирите. От друга страна обаче тимовете, които са извън топ лигите, ще имат повече мотивация да дадат всичко от себе си на терена. Ако постигнат добри резултати, има шанс през следващия сезон отново да вземат участие в европейските клубни турнири без да играят квалификации. И по тази причина ние, феновете, можем да ставаме все по-често свидетели на вълнуващи и спиращи дъха мачове, както и на повече изненади от отборите, наричани “аутсайдери”.

Защо се правят толкова големи промени?

Някои хора биха казали, че е защото старият формат на Шампионска лига е станал безинтересен и този нов формат ще внесе разнообразие и нов заряд в турнирите на Стария континент. Това е една от целите, които УЕФА иска да постигне. Най-голямата цел обаче ще е придобиването на повече финансови средства. С повече мачове има и повече приходи. Също така, с увеличаването на двубоите, зрителският интерес ще нарасне. Ще се наблюдават по-често мачове между най-големите отбори или така наречените “дербита”. Не трябва да забравяме и идеята за Суперлига, която скоро може да стане реалност и да се превърне в директен конкурент на Шампионска лига.  

Какво ще стане с Лига Европа и с Лигата на конференциите?

Същата система ще бъде въведена и в другите два европейски клубни турнира – Лига Европа и Лигата на конференциите. И двата турнира ще имат по 36 отбора, като в Лига Европа ще се играят по 8 мача, а в Лигата на конференциите по 6. Тимовете, които не успеят да стигнат до осминафинал в Лига Европа, директно отпадат от всички евротурнири. Същото правило важи и за отборите, които отпаднат в груповата фаза на Шампионската лига.

Мнението на “Ритнитопъ”: Ние сме на мнение, че въпреки промените, този нов формат на Шампионската лига може да донесе още по-вълнуващи и епични срещи между отборите, които ще спорят за трофея.

Кои са най-тежките наказания в историята на футбола?

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *