Press "Enter" to skip to content

Най-тежките наказания в историята на футбола

Днес ще разгледаме една не толкова светла страна на футбола. Ще проследим някои от най-тежките наказания в историята.

В края на 2023 г. всички станахме свидетели на това как отборът на „Евертън“ беше „ограбен“ с 10 точки в таблицата на Висшата лига. Това се случи, след като „карамелите“ нарушиха правилата за финансов феърплей. Впоследствие, след обжалване, клубът си върна 4 точки, но “Евертън”, както и “Нотингам Форест”, са заплашени от други наказания за нарушаване на финансовите правила.

Още по тази тема тук:

В тази връзка нека проследим кои са част от най-тежките наказания в историята на футбола.

10. „Лийдс“

Започването на кампания с -15 точки е най-големият кошмар на всеки мениджър. Това се случва с „Лийдс“, след като клубът не успя да се придържа към правилата за неплатежоспособност (некоректно напускане на администрацията) през лятото на 2007 г. Въпреки недоволството от страна на клуба и неговите фенове, гласуването с 64 на 5 гласа в подкрепа на наказанието означаваше, че „Лийдс“ започна своята кампания в Лига 1 с 15 точки под нулата.

Само шест години преди това йоркширци бяха в полуфинален сблъсък в Шампионската лига срещу „Валенсия“. Отстраняването от цялата структура на Футболната лига беше възможност, въпреки че клубовете от лигата решиха, че наказание от 15 точки би било достатъчно. Невероятно е, че все пак Лийдс завърши в зоната на плейофите и успя да преодолее началния дефицит.

9. „Борнемут“

Еди Хау получи много похвали за геройските си постижения в „Борнемут“. Но мнозина забравят препятствието от -17 точки, което трябваше да преодолее. След като англичанинът поема “черешките” през зимата на 2008 г., клубът отчита провал в опитите си да излезе от администрация. И така английският треньор стартира сезон 2008/09 в Лига 2 с тежка задача, след като на “черешките” са отнети 17 точки от актива. Но със 17 победи в своята сметка, отборът на Хау се спасява от изпадане. Така “Борнемут” завършва с девет точки пред „Честър“.

Еди Хау като треньор на “Борнемут”

8. „Родъръм“

По подобие на предните два случая, „Родъръм“ се сблъсква с много проблеми в началото на сезон 2008/09. Главният проблем отново е, че клубът не успя да се придържа към правилата на Английската футболна лига, свързани с администрацията. И точно като „черешките“, „мелничарите“ успяват да запазят мястото си във Футболната лига. “Родъръм” събира 58 точки и завършва на 14-то място, въпреки че са им отнети цели 17 точки.

Стадионът на “Родъръм”

7. “Дженоа

Ще се върнем доста назад във времето, когато уреждането на футболни мачове било често явление. Действията се развиват през 60-те години на миналия век, а главен герой е футболният отбор на „Дженоа“. Внушителните 18 точки са им отнети след обвинения в подкуп през 1960 г. Те получават още едно наказание през следващия сезон. Десет точки са им отнети, но по-късно наказанието е намалено на 7. С оглед на това, че победата тогава е давала само по две точки, борбата на „Дженоа“ е била много сериозна.

6. „Арминия“ (Билефелд)

„Арминия“ (Билефелд) получава наказание от 19 точки през сезон 1971/72. Бундеслигата все още в своите начални години като не минава много време преди да бъде засегната от скандал с подкуп през 1971 г. Повече от 50 играчи са наказани за участие в престъплението и всичко това бива разкрито по време на 50-годишния юбилей на президента на “Кикерс” (Офенбах) Хорст-Грегорио Канелас с аудио запис.

Мнението на „Ритнитопъ“: Това беше първата част от тази класация. Тепърва ни предстои да разгледаме кои са най-големите наказания във футболната история.

Източници:

(1): https://www.givemesport.com/the-biggest-points-deductions-in-football-history/#30-points-ndash-ac-milan-2005-06

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *