Press "Enter" to skip to content

Десетте най-големи наказания за футболни отбори чрез отнемане на точки – част 2

Продължаваме с класацията за най-тежките наказания на футболни отбори. В тази втора част ще видим петте отбора, които са имали нелеката задача да се справят със сериозен точков дефицит.

5-о място „Дарби Каунти“

Стигаме и до най-съвременния случай, където на лице са „Дарби Каунти“. Със отнемането на 21 точки през есента на 2021 г., “Овцете” знаеха, че оцеляването в Чемпиъншип изглежда на пръв поглед невъзможно. 12 точки са отнети от клуба като наказание за влизане под администрация, а още 9 бяха отнети за нарушаване на счетоводните правила на футболната лига. Така Уейн Руни, който беше на чело на отбора тогава, се бори здраво, но не успя да запази мястото на отбора във второто ниво на английския футбол.

Уейн Руни
Руни като треньор на “Дарби Каунти”

4-то място „Лацио“

Тук става въпрос за скандала “Калчополи”, който избухна през 2006 г. В епицентъра на събитията бяха четири клуба от Италия, един от които е „Лацио“. „Римските орли“ бяха лишени общо от 30 точки и паднаха от шестото място на 16-то. Като по чудо успяха да се спасят от изпадането.

Лацио

3-то място „Фиорентина“

В скандала „Калчополи“ се замесват и „виолетовите“. Техният актив от точки в края на сезона беше намален с 30, което ги остави малко под средата на таблицата. „Ла Виола“ попаднаха в поредица от спорни решения на съдиите през сезон 2004/05. Собственикът им, Дела Вале, беше един от незаконно работещите с тогаващния председател на Италианската футболна федерация – Паоло Бергамо. Въпреки че клубът вярваше, че наказанието е “дълбоко несправедливо”, те все пак бяха порязани с 30 точки.

Фиорентина

2-ро място „Милан“

Отново в разгара на италианския скандал се оказва и „Милан“. И докато „Интер“ се измъкна без нито едно провинение, техният градски съперник бе жестоко наказан. „Росонерите“ бяха лишени от титла след изпращането на „Ювентус“ директно в Серия Б. Лишаването от 30 точки за „Милан“ беше толкова болезнено за тях, защото Интер триумфира със Скудетото. И за да се допълни наказанието им, те бяха лишени от още 8 точки в следващия сезон.

Милан

1-во място „Лутън“

Новакът във Висшата лига от тазгодишния сезон също е имал тежка съдба. По подобие на „Борнемут“ и „Родъръм“, „Шапките“ биват глобени поради две провинения. Първото провинение е незаконно плащане на агенти, поради което им се отнемат 10 точки. Второто е проблеми с напускане на администрацията, заради което се прощават с 20 точки. И така сезон 2008/09, с общо -30 точки, за „Лутън“ е непосилно да се бори за оцеляване в Лига 2.

Мнението на „Ритнитопъ“: Това бяха отборите с най-много отнети точки в историята. Определено модерният футбол идва и с правила извън терена. Тези правила са еднакви за всеки и трябва да бъдат спазвани, за да не стига до още подобни наказания.

Още интересни истории може да прочетете тук:

Източници:

(1): https://www.givemesport.com/the-biggest-points-deductions-in-football-history/#30-points-ndash-ac-milan-2005-06

(2): https://en.wikipedia.org/wiki/Calciopoli

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *